Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hogere transactiekosten aandelenhandel onvermijdelijk

Hogere transactiekosten aandelenhandel onvermijdelijk
22 mei 2013 om 16:11

Wat is wenselijker?

 

Een betrouwbaar handelssysteem of 1 tot 3 basispunten minder betalen voor een effectentransactie.

 

Sinds begin jaren negentig zijn de commissietarieven voor effectentransacties zwaar onder druk komen te staan. De opkomst van allerlei elektronische handelssystemen, toename van volumes, consolidatie van effectenbeurzen (Euronext) en handelshuizen rechtvaardigden deze ontwikkeling.

 

Tarieven van 50 basispunten en hoger (€5.000 per onderliggende transactie van €1.000.000) waren normaal en zijn inmiddels gedaald naar 6 tot 10 basispunten (€600 tot €1.000 per onderliggende transactie).

 

Dalende tarieven zijn eindig en verhogingen zijn in mijn ogen zelfs niet uitgesloten.

 

Toenemende kosten van de technologische infrastructuur op gebied van onderhoud, innovatie en personeel en toezichthouder (AFM) zijn hier de primaire redenen van.

 

Betrouwbaarheid en stabiliteit van de gefaciliteerde handelssystemen zijn prioriteit.

 

Een verhoging van de transactietarieven van enkele basispunten staat in schril contrast tot eventuele verliezen die u lijdt als gevolg van een haperend handelssysteem.

 

De wedloop om lagere handelstarieven wordt daarom overbodig.

 

De laatste jaren zijn het aantal effecten commissionairs gereduceerd tot een te verwaarlozen aantal als gevolg van consolidatie of erger nog door faillissementen. Als gevolg van deze tends zijn er een aantal krachtige partijen overgebleven die we moeten koesteren.

 

Inmiddels moet de laatste jaren duidelijk zijn geworden dat de omvang van banken en commissionairs geen garantie is voor hun voortbestaan. Iets wat de geschiedenis ons al lang heeft geleerd.

 

Het Romeinse en Duitse rijk zijn immers ook niet meer!

 

Ik, als mede aanstichter van de commissieverlagingen begin jaren negentig  bij Eduard de Graaff & co, vraag de belegger daarom solidair te zijn en het Nederlandse effectenbedrijf te behouden.

 

Het is niet de eerste keer dat Nederland een ‘trendsetter’ is !

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.