Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Griekse zombiebank NBG boekt megaverlies

Griekse zombiebank NBG boekt megaverlies
30 aug 2011 om 23:30

 

National Bank of Greece (NBG), de grootste bank van Griekenland, heeft in het eerste halfjaar een verlies van niet minder dan €1,3 miljard geleden. De Griekse ‘zombiebank’ NBG heeft een slordige €1,65 miljard verloren op ‘beleggingen’ in Grieks waardeloos staatspapier. Een schrale troost: ex deze verliespost zou NBG een nettowinst hebben behaald van €29 miljoen versus €146 miljoen een jaar eerder. NBG heeft voor circa €9 miljard aan Griekse staatsobligaties in de boeken staan. De vraag is echter tegen welke waarde: ‘mark to market’ (wat wij uiteraard niet denken) of juist ‘mark to model’ (lees: phantasy)?

De grafiek van NBG ziet er angstaanjagend uit: een duikvlucht van een top rond €36 in 2007 naar een koers onder €3 dit jaar. Sommige financials in Nederland kennen een soortgelijk koersverloop. Ondanks dat bijvoorbeeld Aegon, Dexia, KBC en SNS koopjes lijken vanwege de lage koers, zouden wij onze vingers er niet aan willen branden. Sterker nog, verkopen danwel short gaan (voor zover mogelijk) achten wij kansrijker. Hoewel je natuurlijk nooit weet wat er zich achter de schermen afspeelt. Desalniettemin achten wij de kans groot dat er nog veel meer lijken uit de kast komen rollen. 

Maandag werd de fusie bekendgemaakt tussen Alpha Bank en Eurobank, wat de op één na grootste bank van het land is. De Griekse beurs steeg zowaar ‘fors’, hoewel in perspectief geplaatst is slechts sprake is van een ‘dead cat bounce’. De ‘koersexplosie’ zie je amper terug in de chart.

Athens Stock Exchange

Eén blik op de grafiek zegt voldoende: dit land is kansloos. De Griekse Athens Stock Exchange General Index staat ondanks de enorme stijging van maandag nog altijd zo’n 80% lager ten opzichte van de top in 2007.

Met vriendelijke groet en ‘good trading’,

Harry Klip en Jan Robert Schutte

www.aandeelvandeweek.nl

Aandeel van de Week-team

Disclaimer
Het Aandeel-van-de-Week-team heeft (nog) geen (short)positie in de Griekse beurs danwel aandelen. De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.