Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gaat Tante Pos (PostNL) weer lopen?

Gaat Tante Pos (PostNL) weer lopen?
19 feb 2012 om 15:05

 

Kortom, het overnamespel is begonnen: wie biedt er meer? Het eveneens Amerikaanse Fedex zou wellicht ook een jager kunnen zijn op overnameprooi TNT Express.

Maandagochtend zal TNT Express waarschijnlijk € 9 ‘bieden’ noteren (of rond die koers), mits het overnameverhaal juist blijkt te zijn. Beleggers die van mening zijn dat er meer in het vat zit, zullen dit aandeel alsnog kopen waarschijnlijk. Het aandeel noteerde vorig jaar juni overigens rond € 10 en zullen beleggers die dit fonds indertijd hebben gekocht, echter weinig met het bod opschieten.

 

Kansen Tante Pos

Als de koers van TNT Express inderdaad hard omhoog gaat, dan liggen er wellicht kansen bij PostNL alias Tante Pos. Tante Pos was vroeger van origine een koosnaam van beurshandelaren van het postbedrijf PostNL, wat vroeger TPG heette en daarna TNT. 

In 2011 werd TNT gesplitst in PostNL en TNT Express, wat geen onverdeeld succes blijkt. De koers van zowel PostNL als TNT Express kelderde vanaf de top tot de bodem in oktober meer dan 75% respectievelijk 50%. Sinds eind vorig jaar zitten beide fondsen evenwel in de lift. 

PostNL interessant vanwege belang TNT Express

Waarom zou PostNL interessant kunnen zijn als er inderdaad een overnamestrijd om TNT Express gaat plaatsvinden? PostNL heeft namelijk nog een belang in TNT Express. In het (derde) kwartaalrapport 2011 van PostNL valt op bladzijde 5 te lezen:

“…De juridische afsplitsing van de Express-activiteiten is per 31 mei 2011 geëffectueerd. In het 3e kwartaal ontving PostNL van TNT Express € 6,5 miljoen dividend in contanten. Het aandeel in de winst van TNT Express bedroeg in het 3e kwartaal € 1,5 miljoen. De koers van het aandeel TNT Express is gedaald van € 7,32 tot € 5,22. PostNL heeft aan het eind van het derde kwartaal dit belang moeten afwaarderen met € 337 miljoen. De boekwaarde van het belang in TNT Express bedroeg aan het eind van het 3e kwartaal € 846 miljoen…”

Op pagina 12 valt te lezen: “After the demerger, the investment in TNT Express has been presented as ’Investments in associates‘ initially valued at €1,583 million based on the opening share price of TNT Express N.V. at 1 June 2011 of €9.77.” Op basis van deze cijfers heeft PostNL ruim 160 miljoen aandelen TNT Express. 

Koersexplosie TNT Express?

Stel dat de koers van TNT Express gaat exploderen tot (minimaal) € 9. In dat geval zal de waarde van het belang van PostNL met meer dan 72% toenemen. Dit zal een waardevermeerdering betekenen van ruim € 600 miljoen ten opzichte van eind 3e kwartaal 2011.  

 

Waardevermeerdering PostNL € 1,60 per aandeel?

Op 1 oktober 2011 bedroeg het gemiddelde aantal uitstaande aandelen 380,3 miljoen (op volledig verwaterde basis). De waardevermeerdering van PostNL zou op basis hiervan derhalve ruim 1,60 per aandeel zijn ten opzichte van ultimo Q3 2011.

Op bovenstaande grafiek (met dank aan Binck ProTrader) is duidelijk de forse koersdaling te zien tot € 2,- waarna PostNL herstelde tot € 3,31 op vrijdag 17 februari 2012. Het aandeel zou dus fors de wind in de zeilen kunnen krijgen in geval er inderdaad een bod van € 9 op tafel ligt op TNT Express. 

 

Longkansen PostNL

Wij gaan van het (positieve) scenario uit dat het spel nu op de wagen is en dat er een overnamestrijd losbarst rond TNT Express. Hoewel we (helaas) nog geen positie hebben in TNT Express noch PostNL, gaan we toch zoeken naar longkansen in PostNL. Uiteraard alles onder voorbehoud: mocht het overnameverhaal niet waar zijn (wat we overigens niet verwachten), dan gaat het scenario natuurlijk niet op. 

Zowel TNT Express als PostNL zijn (AEX-)hoofdfondsen, waardoor er vele mogelijkheden zijn om van koersbewegingen te profiteren. Zo zijn er naast bijvoorbeeld Turbo’s en Sprinters ook opties verhandelbaar op deze fondsen.

Zodra wij een trading/investing opportunity zien en een optieconstructie gaan optuigen, dan zullen wij dit uiteraard communiceren. Wilt u ook als eerste het aandeel van de week ontvangen? Dan kunt u zich aanmelden via http://www.aandeelvandeweek.nl/.

U kunt uw ideeën, suggesties en tips mailen naar [email protected]

Disclaimer

Het Aandeel-van-de-Week-team heeft (nog) geen positie in TNT Express en/of PostNL.

De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.