Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Een beleggingsavontuur met Buenaventura

Een beleggingsavontuur met Buenaventura
5 mrt 2012 om 22:20

 

Daarbij doel ik niet alleen maar op voetballers zoals de huidige speler van Schalke 04 Jéfferson ‘La Foquita (zeehond)’ Agustín Farfán Guadalupe en bijvoorbeeld Claudio Pizarro (Werder Bremen).

 

 

Grondstofrijk Peru

Peru is rijk aan ijzererts, zilver, koper, goud en olie. De economische groei cijfers zijn indrukwekkend: vorig jaar bedroeg de economische groei 6,92% en in 2010 8,8%. De Peruaanse economie groeit al voor het 13de achtereenvolgende jaar. Veel (Europese) landen kunnen alleen maar van dit soort cijfers dromen. Zie column van vorige week op aandeelvandeweek.nl.

 

ETF EPU en Peru Certificaat

Het is mogelijk om een exposure te hebben in de Peruaanse markt via bijvoorbeeld het iShares ETF MSCI All Peru Capped ETF. Dit ETF wordt verhandeld met tickersymbool EPU en is in Amerikaanse dollars genoteerd. RBS heeft ook een Peru Certificaat (NL0000778769) dat in euro’s genoteerd is. De samenstelling van het mandje aandelen in het Peru Certificaat is wel anders. Onderstaand een selectie:

Rio Alto Mining Limited (15,39%).

Credicorp (11,77%).

Southern Copper Corp (11,27%).

BPZ Resources Inc (11,25%).

Fortuna Silver Mines Inc (11,22%).

 

Compania de minas Buenaventura

Compania de minas Buenaventura is met een weging van 9,72% in het Peru Certificaat vertegenwoordigd, terwijl de weging in het EPU ETF 17,47% is. Onderstaand een kleine selectie van andere fondsen die deel uitmaken van het EPU ETF. Het percentage van het aandeel van het betreffende fonds staat tussen haakjes.

Compania de minas Buenaventura (17,47%), mijnfonds.

Credicorp (16,77%), financiële instelling.

Southern Copper (10,38%), mijnfonds.

Volcan Compania minera (4,67%), mijnfonds.

Hochschild mining (4,56%), mijnfonds.

Alicorp (4,49%), levensmiddelenonderneming (zoals Unilever).

Minsur (3,94%), mijnfonds.

Graña y Montero (3,92%), bouw- en vastgoedbedrijf.

Intergroup Financial (3,52%), financiële instelling.

Sociedad Minera Cerro Verde (3,21%), mijnfonds.

 

Een beleggingsavontuur met Buenaventura

Zoals (wellicht) bekend, prefereer ik fondsen waarop opties verhandelbaar zijn, zoals het geval is bij EPU. De liquiditeit in opties EPU is niet heel groot wat dan weer een nadeel is. Hetzelfde geldt ook voor opties Buenaventura: kijk goed naar de spread (verschil tussen bied- en laatkoers) en het volume. Desalniettemin bieden opties extra mogelijkheden om bijvoorbeeld het neerwaarts risico af te dekken (met puts) danwel extra rendement te behalen door (gedekt) calls te schrijven. Bij Binck (en Alex) kunnen nog geen opties op BVN en EPU worden verhandeld. Wij hebben in ieder geval wel het verzoek ingediend bij Binck om dit mogelijk te maken. Als meerdere Binck-klanten dit aanvragen, dan is de kans groter dat ons verzoek wordt ingewilligd.

 

Profiel Buenaventura

Buenaventura (tickersymbol BVN op de NYSE) is het grootste beursgenoteerde Peruaanse mijnbouwfonds en heeft een marktkapitalisatie van circa $11 miljard. De (12 maands trailing) koers/winst-verhouding bedraagt 12. De onderneming heeft een hoge winstmarge, vorig jaar rond 57% zie grafiek). Op 27 april 2012 staat de publicatie van de resultaten op de agenda.

Het bedrijf houdt zich bezig met de winning, verwerking, ontwikkeling en exploratie van bijvoorbeeld goud, zilver, zink en koper. Het mijnbouwfonds exploiteert diverse mijnen in Peru, zoals Orcopampa, Uchucchacua, Antapite, Julcani, Recuperada, Shila-Paula en Ishihuinca). Daarnaast heeft het bedrijf meerderheidsbelangen in mijnbedrijf El Brocal.

Buenaventura heeft daarnaast belangen in mijnbouwbedrijf Yanacocha (43,65%), via een partnerschap met Newmont Mining, dat één van de belangrijkste goudmijnondernemingen ter wereld is. Ook heeft het een 18,50%-belang in Cerro Verde, een belangrijke Peruaanse koperproducent die actief is in het zuiden van Peru.

Onderstaande grafieken (met dank aan finance.yahoo.com) illustreren de prestaties van Buenaventura vanaf 1996 en sinds 2010.

 

BVN heeft in 2008 eveneens een forse tik gehad, maar heeft het verlies alweer helemaal ingelopen. In oktober 2010 werd nog een piek bereikt rond $56. Sinds eind 2010 is het aandeel gaan corrigeren, binnen de stijgende lange termijn trend. Momenteel consolideert het aandeel rond $40 binnen een consolidatiedriehoek. We moeten dus nog even op een uitbraak wachten. Een opwaartse uitbraak boven $42 kan de weg vrijmaken voor een rally richting $55. Mocht het aandeel onverhoopt onder de lows van dit jaar zakken, dus onder $38 dan biedt dit kansen voor een shortpositie voor een rit richting $30.   

Hoewel Buenaventura nog geen richting gekozen heeft, kunt u dit fonds in ieder geval op de ‘watchlist’ zetten om vervolgens een Zuid-Amerikaans (speculatief) beleggingsavontuur aan te gaan.

 

U kunt uw ideeën, suggesties en tips mailen naar [email protected]

www.aandeelvandeweek.nl 

Jan Robert Schutte

Disclaimer

Het Aandeel-van-de-Week-team (Jan Robert Schutte en Harry Klip) heeft (nog) geen positie in Compania de minas Buenaventura.

De auteurs leveren bijdragen op persoonlijke titel. De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.