Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beurzen in herstel na afgewend Grieks drama

Beurzen in herstel na afgewend Grieks drama
22 jun 2012 om 20:06

De Griekse president Papoulias wenste Samaras veel succes en voegde daar onmiddelijk aan toe: “De problemen die u moet oplossen zijn veel en moeilijk.” De vraag is of de coalitieregering met het socialistische Pasok en Democratisch Links een lang leven is beschoren.

De Grieken kijken tegen een torenhoge staatsschuld aan en kampen met een zeer grote werkloosheid onder de beroepsbevolking. Niet minder dan 22,6% van de Grieken zit zonder baan. De werkloosheid onder jongeren tot 24 jaar is met 52% dramatisch. Jonge vrouwen zijn het hardst getroffen: van hen heeft meer dan 60% geen werk.

In het (recente) verleden heeft Griekenland systematisch vervalste statistieken aangeleverd waardoor het land niet alleen ten onrechte tot de eurozone toetrad, maar ook de euroregels ontdook. Desalniettemin wisten de aandelenmarkten deze week de weg omhoog te vinden.

De Amerikaanse aandelenmarkten stegen in aanloop naar de vergadering van het stelsel van Amerikaanse centrale banken. Ben S. Bernanke zag de toekomst somber in en liet weten, indien nodig aanvullende steunmaatregelen te zullen treffen. De Amerikaanse Federal Reserve handhaafde het belangrijkste rentetarief rond 0% en verlengde ‘Operation Twist’ tot het einde van dit jaar. Naar verwachting zal de Fed voor ongeveer $ 267 miljard aan langlopende staatsobligaties kopen, waarbij schuldpapieren van drie jaar of korter van de hand zullen worden gedaan.

De Amerikaanse indices lijken een hogere bodem te hebben gevormd ten opzichte van de bodems uit het najaar. De Amerikaanse indices namen woensdagavond echter opnieuw gas terug. Het herstel sinds begin juni kunnen we aanmerken als een herstel binnen de dalende trend sinds maart.

Euro/Australische dollar op zoek naar de bodem
 
De euro moest de afgelopen jaren ten opzichte van de Australische dollar het onderspit delven. De massale interventies van de centrale banken ten spijt, de euro verloor uiteindelijk opnieuw terrein. Het vertrouwen in de euro werd door ontwikkelingen in onder andere Griekenland, Portugal, Spanje, Ierland en Italië de afgelopen jaren geschaad. De Europese munteenheid daalde dit jaar zelfs tot het laagste punt van de afgelopen 21 jaar ten opzichte van de ‘Aussie’. De euro heeft al meer dan 40% verloren ten opzichte van de top die in oktober 2008 (rond AUD 2,10) werd bereikt. In februari werd een diepterecord bereikt van AUD 1,21. De opleving die volgde, kunnen we het predicaat ‘dead cat bounce’ geven. Het uitbraakniveau rond AUD 1,30 zorgde voor te veel weerstand. De euro is opnieuw ‘down under’ gegaan, op zoek naar de volgende bodem.

Goud daalt hand in hand met de aandelenkoersen
 
De goudprijs consolideert al maanden binnen de meerjarige stijgende trend. In euro’s gemeten, noteert goud nog steeds rond recordniveaus, voornamelijk doordat de euro fors in waarde is gedaald. Sinds maart daalde de goudprijs evenwel hand in hand met de aandelenkoersen. Dit zagen we overigens ook in 2008, toen niet alleen de aandelenmarkten daalden, maar ook bijvoorbeeld goud en olie werden verkocht. Vanwege liquidatie van posities (deleveraging) moest er geld worden vrijgemaakt om andere gaten te vullen. Het recordniveau van € 1357,57 per troy ounce (31,1034768 gram), omgerekend € 43.647,03 per kilo, dateert nog steeds van september 2011. De bodem van december vorig jaar werd in mei aan een succesvolle test onderworpen. Van een overtuigende continuering van de lange termijn stijgende trend is vooralsnog geen sprake. Goud worstelt al een geruime tijd met de $ 1600-grens. Het glimmende edelmetaal heeft nog geen nieuwe aanval op het recordniveau van $ 1900,30 ingezet.

Eurostoxx50 herstelt in dalende trend
 
De Eurostoxx50 scherpte op 16 maart nog het jaarrecord aan middels een hoogtepunt boven 2600 punten. Dat is dan ook het laatste wapenfeit van de stieren. Het uitbraakniveau van de zomermaanden van vorig jaar bleek een brug te ver, waarna de index hard daalde. De brede Europese index bereikte begin juni een dieptepunt voor dit jaar rond 2050 punten. Ondank het herstel dat volgde, is de Europese schuldencrisis nog niet achter de rug. Spanje en Griekenland vormen een donkere schaduw boven de markt. In Griekenland zit inmiddels (alweer) een nieuwe regering op het pluche, terwijl Spanje het Spaans benauwd lijkt te hebben. Het gevaar is nog niet geweken voor de Eurostoxx50. De index zal fors moeten herstellen om een ‘negatieve reversal’-patroon onschadelijk te maken. Het is voor de RSI zaak om boven 60% te breken, om de ‘bear range’ te verlaten.

De Franse CAC40 en de Duitse DAX-index zijn deze week ook verder hersteld, waarbij de RSI opliep tot circa 60%. Evenals de Eurostoxx50, kampen deze indices ook met ‘negatieve reversal’-patronen. Het herstel zal dus overtuigend moeten worden voortgezet, anders zijn de rapen gaar. Het is bemoedigend dat de Spaanse rente weer onder 7% is gedaald. De crisis woedt al sinds 2007, maar er is de afgelopen 5 jaar niets ondernomen om de structurele problemen in Europa op te lossen.

Bezoek Facebook en ontvang het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196
Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin
Link op Linkedin: http://nl.linkedin.com/in/harmvanwijk

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.