Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beurzen vormen hogere bodems

Beurzen vormen hogere bodems
29 jun 2012 om 17:32

Het is de vraag of de Europese leiders nu wel een oplossing kunnen bedenken om de Europese schuldencrisis te bezweren. De crisis is inmiddels al 5 jaar oud. Spanje, Griekenland en Frankrijk willen een snelle actie om de hoge rentes die de probleemlanden moeten betalen, naar beneden te krijgen. De Zuidelijke landen willen daarmee de schulden socialiseren, waarbij de Duitsland en Nederland de rekening mogen betalen.

De afgelopen weken waren de ogen gericht op de Spaanse rente. Vorige week schoot het effectief rendement van Spaanse 10-jarige staatsleningen boven 7%. De Italiaanse rente presteert beduidend minder dan het Italiaanse voetbalelftal: het effectief rendement van Italiaanse 10-jarige staatsleningen liep weer verder op. De rente steeg in ruim 1 week van 5,75% tot boven 6,2%, wat aangeeft dat de financiële markten Italië ook steeds minder vertrouwen.
 
De meeste Europese indices bereikten begin juni een nieuw dieptepunt voor dit jaar. De Duitse DAX tikte begin juni een laagste punt aan onder 6000 punten, waarmee de gehele jaarwinst werd weggespeeld. Een lichtpuntje is dat de DAX, de CAC40 en de Eurostoxx50 sinds juni hogere bodems wisten te vormen. Deze indices herstelden de afgelopen weken, maar vormden ook gevaarlijke ‘negatieve reversal’-patronen. Het herstel sinds begin juni zal dus moeten doorzetten om daarmee een nieuwe verkoopgolf af te wenden.

Euro op zoek naar de bodem
 
De euro daalde de afgelopen maanden in een steeds hoger tempo, nadat de $ 1,30-grens werd doorbroken. Het (mislukte) Europese experiment bereikte begin juni een dieptepunt rond $ 1,23 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Sinds begin juni herstelde de euro richting $1,2748 waarmee een lagere top werd gevormd. De scherp dalende trend bleef dus intact, waarbij de euro op zoek moest naar de volgende bodem. Niet alleen ten opzichte van de ‘greenback’ presteert de euro al tijden dramatisch, ook ten opzichte van de Australische dollar, de Noorse kroon, de Thaise baht en de Japanse yen verloor de euro fors terrein. De aanhoudende Europese schuldencrisis komt het vertrouwen van de euro niet ten goede.

Spanje is in vergelijking met Ierland, Portugal en Griekenland veel te groot om te redden. En dan hebben we het nog niet eens over Italië of Frankrijk. De rentes in Spanje (rond 7%) en Italië (boven 6%) duiden op veel wantrouwen. Hoelang blijven ‘donorlanden’ Nederland en Duitsland de zieke Europese patiënten geld toeschuiven? Of kiezen deze landen binnenkort eieren voor hun geld? De forse onttrekkingen van spaarders in Griekenland (€ 72 miljard), Spanje en ook Frankrijk (€ 90 miljard) en België (€ 120 miljard) spreken boekdelen.

Brent-olie op zoek naar de bodem
 
De prijs van Brent-olie verloor de afgelopen maanden, net als de aandelenbeurzen, aanzienlijk terrein. In maart liet Brent-olie nog een ‘all time high’ van € 96,53 per vat noteren. In dollars werd op 1 maart een hoogste koers opgetekend van $ 128,39. Dit niveau is behoorlijk ver uit zicht geraakt en het is voor Brent zaak om boven $ 90 te blijven. In 2008 daalde de olieprijs ook al in lijn met de aandelenkoersen. We houden beide markten dan ook scherp in de gaten.

Herhaalt het scenario van 2008 zich, waarbij olie een dieptepunt onder $ 40 per vat bereikte? Dat Brent onder de psychologische $ 100-grens zakte en de consolidatiefase neerwaarts heeft verlaten, is een veeg teken. Brent daalde richting het niveau dat in januari 2011 werd opgetekend. Weliswaar ging de daling gepaard met een verzwakkende euro, maar sterk oogt het niet. Brent is in nu op zoek naar de volgende bodem.

Nasdaq consolideert in stijgende trend
 
De Nasdaq deed, na het bereiken van de top boven 3100 punten in maart, een aanzienlijke stap terug. De Amerikaanse technologie-index corrigeerde fors binnen de stijgende trend die in het najaar werd ingezet. Begin juni bereikte de Nasdaq een dieptepunt boven 2700 punten, waarna een herstel werd ingezet. De sterk stijgende trend sinds het najaar van 2011 is nog steeds intact. De RSI daalde echter onder 30%, waarmee de ‘bear range’ werd bevestigd. Aan de stijging sinds begin juni kwam rond 2950 punten een einde. In combinatie met een hogere top in de koopkrachtindicator, kunnen we spreken van een ‘negatieve reversal’-patroon. Vooralsnog consolideert de Nasdaq binnen de stijgende trend. Als de Nasdaq boven het dieptepunt van juni weet te blijven en het herstel weet voort te zetten, dan kan dit gevaarlijke ‘negatieve reversal’-patroon onschadelijk worden gemaakt.

De Dow en de S&P500 laten ook een herstel zien vanaf het dieptepunt in juni. In combinatie met de hogere toppen in de RSI, die vanuit ‘oversold’-gebied komt, zijn er ‘negatieve reversal’-patronen gevormd. Wat de uitkomst ook moge worden van de eurotop: de indices moeten het herstel sinds begin juni bestendigen om deze gevaarlijke patronen onschadelijk te maken. Omdat er een nieuwe hogere cyclusbodem in de maak lijkt, zou het patroon van hogere bodems een vervolg kunnen krijgen.

Bezoek Facebook en ontvang het e-book 7 geheimen van succesvol beleggen: http://www.facebook.com/BeursBulletin/app_190322544333196
Volg ons ook op Twitter: www.twitter.com/beursbulletin
Link op Linkedin: http://nl.linkedin.com/in/harmvanwijk

Met vriendelijke groet,
BeursBulletin.nl

Drs. Harm van Wijk

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.