Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Nederland weer stukje verder weg van energie-onafhankelijkheid

Nederland weer stukje verder weg van energie-onafhankelijkheid
4 aug 2009 om 11:49

Taqa dominanter in Noordzee

Shell heeft zijn operationele activiteiten van zijn pijpleidingennetwerk op de Noordzee, inclusief het platform Cormorant Alpha, definitief verkocht aan Taqa uit Abu Dhabi. De activiteiten worden samengevoegd met die van DSM die Taqa recent ook overnam. De doelstelling van de Arabieren is om van een productie van 50.000 naar 100.000 vaten per dag te groeien. Shell verkocht de activiteiten in het kader van zijn ‘portfoliorationalisering’. Eerder al ging BP Shell voor door zijn activiteiten in Nederland te verkopen aan de Arabieren.

 

Darwind nu in handen van Chinezen

Het in Den Helder gevestigde Darwind is overgenomen door Xiangtan Electric Manufacturing Group (XEMC) uit China. Darwind ontwikkelt offshorewindturbines, maar werd medio juli failliet verklaard aangezien het deel uitmaakte van de boedel van Econcern. De bedoeling was dat Darwind de turbines zou leveren voor de windparken die Econcern wilde ontwikkelen.

 

Interessant aan Darwind is dat het een 5 MW-turbine ontwikkelt die aanzienlijk minder onderhoud vergt dan de modellen die momenteel in de markt zijn. XEMC maakt evenals Darwind turbines, maar de Chinese modellen hebben slechts een capaciteit van 300 en 600 kilowatt. Omdat de Chinese overheid heeft besloten dat het land meer windenergie moet genereren, heeft XEMC de opdracht gekregen grotere turbines te bouwen.

 

Geen Nederlandse visie

-klik hier om verder te lezen op energie.blog.nl-

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.