Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fortis en het zegelboekje van Albert Heijn

Fortis en het zegelboekje van Albert Heijn
13 okt 2008 om 09:40

Toen ik een jaar of 15 was werkten veel van mijn vrienden als vakkenvuller bij de Albert Heijn. Ook mijn tante deed daar altijd haar boodschappen en plakte trouw de zegels in de spaarboekjes.

“Opeens was het niet meer de bedoeling dat je je boekje verzilverde, het ging niet meer om contanten. Albert Heyn ging zijn vaste klanten helpen met beleggen. Met drie volle boekjes kreeg je een deelname in het ‘vaste klantenfonds’. Meeliften op het succes en dan stroomde het geld wel binnen,” zo verwoordde ‘Harthout’ het in 2003.

Ahold gaf klanten de mogelijkheid om een aandeel te kopen door een boekje vol te plakken met zegels en enkele guldens bij te leggen. Het volksaandeel Ahold was geboren. Ook in mijn vriendengroep hadden veel jongens voor een bonus in aandelen Ahold gekozen.

Aangezien het aandeel Ahold bleef stijgen werden mijn tante en mijn vrienden ‘rijk’. Mijn tante had genoeg aandelen gespaard om een stukje land voor een paard te kopen en mijn vrienden zouden hun studietijd beginnen met een dikke bankrekening. Mijn tante verkocht haar aandelen, mijn vrienden niet.

Ahold ging hard onderuit, en verloor zoveel dat de vakkenvullers beter contant geld hadden kunnen aannemen. Mijn vrienden voelden zich, wat wisten zij immers van de beurs, bedrogen door AH. Later bleek dat ze inderdaad letterlijk bedrogen waren door van der Hoeven cs, maar dat was toen nog niet bekend. Met de beurs wilden ze voorlopig niets meer te maken hebben.

Fortis

Wat er de laatste maanden met Fortis is gebeurd lijkt in sterke mate op ‘het verhaal Ahold’. Ook Fortis was een typisch volksaandeel, met relatief veel kleine beleggers die een paar franken in het bedrijf hadden gestoken. Fortis was, evenals Ahold, immers een betrouwbaar bedrijf met stevige wortels.

Fortis koerste in april 2007 boven de 35 euro, anderhalf jaar later wordt de waarde van het aandeel geschat op 2,50 euro. Beleggers zijn het vertrouwen in de beurs kwijtgeraakt. Hoe kan het dat Dexia, dat in een vergelijkbare situatie zat, wel gered is en Fortis niet?

Het antwoord, de Belgen werden voor het blok gezet en kozen ervoor om overheidsfinancierder Dexia te redden in plaats van Fortis, interesseert deze mensen niet. Ze zijn in anderhalf jaar tijd hun investering kwijt. Een gevoel dat door ‘Sitjin’ vanochtend op deze manier werd verwoord:

“Maar ja, de belangen voor de staat en Vlaams gewest zijn zo groot niet bij Fortis natuurlijk. En de kleine belegger (ikzelf zit er “slechts” voor 4.700 euro in) moet nog 6 jaar op een klamme fopspeen zuigen in de hoop dat er melk uitkomt in 2014.”

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.