Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waar is Wellink mee bezig?

Waar is Wellink mee bezig?
20 okt 2008 om 11:45

Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), gedraagt zich de laatste weken als een grote meneer. Hij mag naast Bos en Balkenende staan als er weer eens een bank wordt gered of een garantieregeling wordt ingevoerd. Het is Wellink echter wel heel hoog in de bol geschoten.

Feit blijft namelijk dat slechts bescheidenheid en zelfreflectie gepast is op dit moment. De acties van de Nederlandse overheid zijn goed ontvangen, de situatie in zijn geheel is dat natuurlijk niet. DNB heeft gefaald als toezichthouder, en in dat licht zijn de volgende drie uitspraken van Wellink arrogant danwel misplaatst.

Aanloop

Twee jaar geleden, aldus Wellink, zag hij al dat banken en verzekeraars fors meer kapitaal moesten aanwenden. Dat gebeurt nu alsnog. (Bron: de Telegraaf).

Wellink heeft het allemaal zien aankomen, jammer dat hij Fortis, ING en Aegon niet heeft ingeseind.

Icesave

Toen in augustus bleek dat tienduizenden Nederlanders een spaarrekening hadden geopend bij Icesave – 5,25 procent rente, tegoed direct opvraagbaar – kreeg de president van DNB, Nout Wellink, al ‘een gevoel van ongemak’. (Bron: Het Parool).

Wellink kon echter niets doen met dat gevoel, omdat hij die bevoegdheid niet had. DNB is voorgelogen door IJsland. Icesave had echter een afspraak met DNB om maximaal een half miljard euro op te halen, als deze wordt geschonden kan de vergunning toch gewoon worden ingetrokken?

ING

Nout Wellink, de president van De Nederlandsche Bank, zei dat ‘er ongetwijfeld nog meer banken zullen volgen’. (Bron: Deaandeelhouder.nl)

ING heeft 10 miljard euro gekregen. Wellink gooit, ondanks berichten van Rabobank en Van Lanschot dat ze zichzelf wel kunnen bedruipen, olie op het vuur door te stellen dat nog meer banken de zaken niet op orde hebben. Wat is zijn belang om dit te zeggen?

Wellink mocht niets zeggen toen Icesave teveel geld ophaalde, maar roept nu dat er nog meer banken in Nederland in de problemen zitten. Ik snap Wellink wel, als president van een nationale centrale bank krijg je veel minder aandacht dan vroeger, toen de gulden nog onderwerp van gesprek was.

Het is echter toch tijd dat de president van De Nederlandsche Bank zich gaat concentreren op zijn taak, toezicht houden op de bankensector, en misschien iets minder gaat genieten van zijn ’15 minutes of fame’.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.