Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aegon speelt vuil spelletje

Aegon speelt vuil spelletje
21 nov 2008 om 12:35

In Amerika is ophef ontstaan over Aegon. De verzekeraar vroeg deze week een kapitaalinjectie van de Amerikaanse overheid aan. De injectie zou uit het reddingsplan van 700 miljard dollar moeten komen.

Spaarbank

Aegon overweegt om een kleine Amerikaanse spaarbank te kopen, teneinde aanspraak te kunnen maken op het reddingsplan van Paulson, dat de Amerikaanse financiële sector uit het slop moet trekken. Alle Amerikaanse activiteiten zouden namelijk onder de noemer ‘spaarbank’ gaan vallen.

Aegon voegde er echter ogenblikkelijk aan toe dat ‘we niet eens zeker zijn dat we die status ooit willen gebruiken’. Enkele uren later lag echter het volgende bericht op de mat:

“Aegon heeft de Amerikaanse Staat om een kapitaalinjectie van ruim 1 miljard dollar gevraagd. De injectie moet de ‘maximale financiele flexibiliteit’ van Aegon waarborgen.”

Een woordvoerder van Aegon heeft inmiddels laten weten dat er nog helemaal niet besloten is of er daadwerkelijk gebruik zal worden gemaakt van de regeling. Ook is nog onzeker of Aegon wel gebruik mag maken van het Amerikaanse vangnet. Volgens de Amerikanen zit er namelijk een luchtje aan de actie van Aegon.

Rente

Wat is er nou gebeurd? Aegon betaalt op dit moment 8,5 procent rente, voor de 3 miljard euro die het van de Nederlandse Staat kreeg. De voorwaarden van het reddingsplan van Paulson zijn veel gunstiger. Het lijkt erop dat Aegon, kijkende naar de Dirk Scheringa-reclames, heeft gedacht aan ‘oversluiten’, iets wat een woordvoerder ook ruiterlijk toegeeft.

Amerika

De Nederlandse overheid liet begrijpelijkerwijs weten ‘geen problemen te hebben met de actie van Aegon’. Het lijkt er echter op dat de Amerikanen ‘het model Aegon’, zoals het reeds is gedoopt, willen blokkeren onder het motto ‘als er één schaap over de dam is, volgen er meer’.

Overheden doen er alles aan om het door bedrijven als Aegon kapotgemaakte financiële systeem te redden, en dan krijg je dit…het vuile spelletje van Aegon, dat eigenlijk een vinger krijgt en vervolgens de hele hand wil pakken, zal zich hopelijk uiteindelijk tegen de verzekeraar keren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.