Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Midden Oosten Madness

Midden Oosten Madness
27 feb 2011 om 22:30

De laatste dagen staat Libië centraal in het Midden Oosten drama. Zo lang de paniek niet overslaat naar de echt olierijke landen en Iran het niet in zijn hoofd haalt om juist nu rare dingen te gaan doen, zal het naar mijn mening echter allemaal wel loslopen.

Read More

Inspelen op de ‘Midden Oosten Madness’ kan op veel verschillende manieren. Hieronder een aantal voorbeelden van zaken die mijn voorkeur hebben of simpelweg het meest voor de hand liggen.

FGBL 03-11 (Daily)  28-9-2010 - 24-2-2011 Zodra er ergens onrust is, vluchten beleggers naar zekerheden. De Duitse Bund is zo’n zekerheid. De koers is dan ook opgelopen de laatste dagen. Zodra de lucht is opgeklaard kan de Bund weer inzakken en verder dalen in de lange-termijn neerwaartste trend

YI 03-11 (Daily)  22-6-2010 - 24-2-2011 Bij vluchten in veilige beleggingen hoort natuurlijk ook edelmetaal. Zowel de koers van goud, als van zilver is flink opgelopen met alle tumult. De zilverkoers verliest bij gebrek aan totale onrust echter aan momentum en lijkt rijp te zijn voor een correctie(tje).

BRN 04-11 (Daily)  5-8-2010 - 24-2-2011 Alle paniek en angst heeft natuurlijk boven alles direct invloed op de prijs van olie. De prijs voor een vat olie uit "onze" Noordzee is tot abnormale hoogte opgelopen. De indicatoren vertonen een overbought beeld en de vorm van de laatste candle spreekt voor mij boekdelen. Er zit zoveel speculatie in de koers verwerkt, dat ik niet verwacht dat we op kort-termijn nog hogere koersen te zien krijgen. Een korte daling is hier op zijn plaats. Inspelen op deze daling is echter behoorlijk risicovol, omdat er bij de minste opleving van onrust zo maar weer een flink percentage bij kan.

LAFARGE (Daily)  21-10-2010 - 24-2-2011 Het Franse Lafarge is veelbesproken in het beursdagboek op de site. Een turbo Lafarge is door mij bebombardeerd als een turbo Midden Oosten, omdat het bedrijf door de exposure in deze landen erg meebeweegt op de bewegingen in de regio. RBS heeft onlangs een turbo met hogere hefboom geintroduceerd. Deze turbo long lijkt mij erg aantrekkelijk om in te nemen, zodra de lucht wat op lijkt te klaren. Lafarge heeft bovendien geen activiteiten in Libië en een daling is daarom sowieso niet erg gerechtvaardigd.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden om in te spelen op de situatie in het Midden Oosten (en Noord-Afrika). Met de bovenstaande grafieken heb ik mijn voorkeuren aangegeven. Wat zijn die van u?

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.