Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Cees Smit: Oktober voor de deur

Cees Smit: Oktober voor de deur
29 sep 2024 om 20:12

De afgelopen week werd beheerst door een mix van: naweeën van de rente verlaging in de VS, stimulatie van China, bedrijfsresultaten van een “ondergewaardeerde” chip producent, terugkeer van Ai “Hype”, een insider die tijdelijk niet meer verkoopt, einde kwartaal perikelen en economisch nieuws.

En dus ja even geen oog voor geopolitiek, escalatie in het Midden Oosten, looneisen van bonden, inflatie en of de voor de deur staande Amerikaansen verkiezingen. Nu moet ik ook opmerken dat de huidige successen van Israël op Hezbollah ook positief zouden kunnen bijdragen op olie en dus energieprijzen en daarmee een positief effect hebben.

Overigens China die moest wel met stimulatie komen gezien de problemen in de vastgoedmarkt en de recente terugval in augustus in industrieel winsten van 17,8 procent (Y/Y). Beleggers werden dus weer enthousiast op Nvidia nu de topman aankondigde (voor nu) klaar te zijn met verkopen.

Even een leuk weetje: hij heeft reeds voor 713 miljoen dollar aan aandelen verkocht. Hoe je hier blij om kan zijn, is mij nog even niet duidelijk. Immers een insider (iemand die meer kennis heeft dan de gemiddelde belegger) die voor dit soort bedragen (honderden miljoenen dollars) verkoopt doet het niet om in zijn levensbehoefte te voorzien toch?

Wellicht wist hij al dat Nvidia GPU chips niet meer welkom zijn in China? De Chinezen verdenken de Amerikanen van spionage, zoals de VS dat ook doet.

Nvidia

Rally of Bearmarket rally in China?

De Chinese beurs steeg de afgelopen week bijna sneller door stimulatie nieuws dan tijdens de grote bearmarket-rally in 2008. We gingen in een week meer dan 15 procent omhoog. Nu is de Chinese markt daadwerkelijk heftig gedaald door alle problemen met vastgoed en terugtrekking van buitenlandse investeerders die aan steeds meer eisen moeten voldoen (o.a. ESG).

Maar die eerdere daling hield de Amerikaanse beurzen niet af van een stijging (lees de Amerikaanse beurzen gingen ondanks China gewoon naar records en negeerde de problemen volledig). En nu China weer hard omhoog gaat (lees in herstel is), gaan de Amerikaanse beurzen ineens ook omhoog, omdat het nu beter met China gaat…. En dan zeggen we dat beleggen eenvoudig is. 😉

Maar ja, de Shanghai index A (voor de Chinezen) veerde dus fors op.

China A

En ook de B index in China voor de buitenlandse beleggers, liet een soortgelijke beweging zien.

China B

Reeds lang in de aanbieding

En dus ook Chinese aandelen zoals Alibaba Group veerde eindelijk na een lange consolidatieperiode op. Nu zijn we nog niet door alle weerstanden heen maar een goed begin is het halve werk. De forward P/E is nog steeds net boven de 10 (10,57) en dus lijkt het nog steeds geen duur aandeel. Maar wat gaat de economie de komende tijd doen?

Alibaba

The MU you can’t resist (zoals de reclame van melk uit een flesje)

Zoals gezegd in de inleiding, Een reden waarom de markt hard omhoog ging kwam vanuit Micron Technology (MU), dat als nakomertje in het bedrijfsseizoen met bedrijfsresultaten kwam die beter dan verwacht waren.

De koers maakte een sprong. De Ai trend bracht ze naar hun zeggen veel goeds. Nu heb ik de afgelopen tijd technisch ook naar het aandeel gekeken en vond het aandeel zeker koopwaardig in de 80-90 range. Helemaal nadat het door de Twindicator heen brak.

En als we dan weten dat dit aandeel eerder dit jaar nog 160 USD had genoteerd was het best een leuke gok…

MU

Intel krijgt ineens kopers

Hoewel Chipfabrikant Intel nog weinig echte fans heeft in het aandelenkamp (dit komt door de extreme daling), beginnen ze eindelijk weer een beetje op te veren. Goed nieuws over Chips en Chip fabrieken werden eerder geneerd.

Maar nu grote concurrenten interesse hebben in delen (dan wel het gehele bedrijf) over te nemen zorgde dit eindelijk voor de recente opleving. Nu is de opleving nog steeds niet briljant, want we moeten eerst even een Gap (een gat) opvullen. Zolang we lekker boven de Twindicator blijven, blijf ik fan van dit bedrijf en long.

Intel

Alphabet 

Google veerde van de onderkant van de trend weer op en kregen in de Twindicator een koopsignaal. Nu is Google ook een bedrijf dat goed mee profiteert van de toekomstige Ai trend en daarmee een prima lange termijn investering kan zijn. Ook in de Actief Offensief strategie hebben we dit aandeel.

Google

Squibb game

Kijk het nog even terug, want Bristol Myers Squibb stond vorige week uitgebreid in mijn column over interesting interest rates

Na eerdere aanbeveling door Goldman was er nu ook goed nieuws over medicijnen die goedgekeurd waren in volgende fases. Hierdoor schoot het aandeel nog verder omhoog. Technisch hadden we al in de Twindicator koopsignalen.

Bristol Meyers 

Crap rally

Allereerst even de definitie van Crap rally: Een grote koersstijging van een groep aandelen van in de ogen van de markt “mindere kwaliteit”. Vaak komt deze stijging nadat deze aandelen in een voorafgaande periode veel zwakker waren dan de markt (index). De lagere rente en de lagere energieprijzen helpt de zwakkere broeders, maar ook hebben beleggers vaak hoogtevrees bij de “hoog kwaliteitsaandelen”.

Energie transitie bedrijf Alfen heeft het natuurlijk dramatisch gedaan de afgelopen jaren, maar de afgelopen weken is het na een consolidatie periode nu eindelijk druk doende met een herstel. We hebben zelfs een koopsignaal in de Twindicator. Gaat het dan eindelijk gebeuren. Ik ben al tijden fan.

Alfen

Een andere oudere lieveling Just-Eat-Takeaway

Naast maaltijden kunnen we ook seks-speeltjes bezorgd krijgen. Dit laatste is wellicht iets voor de centrale banken want die houden nogal van stimulatie. Hoe het ook mag zijn, de beleggers waren opgewonden over (of van) dit nieuws en de koers schoot omhoog. Nu ook Koopsignaal in de Twindicator en door de 200daagslijn heen.

Just Eat

Just even uitzoomen

Als je op langere termijn kijkt zie je pas echt goed hoe lang dit aandeel aan het uit-stuiteren is. Hopelijk gaat ook dit aandeel eindelijk voor langere termijn herstellen.

Just Eat lang

Nog even de indices

Omdat we bijna einde maand zitten en we bijna in de historisch volatiele maand oktober belanden kijken we nog even naar een paar belangrijke indices.

Dow Jones

De Dow Jones Industrial Average index (Dow Jones)

En als romantische candle liefhebber is het ook leuk even in detail te kijken. We zien dan in de Candle stick grafiek van de Dow Jones een omgekeerde hamer aan de bovenkant van de trend en dit kan theoretisch een omdraai patroon beteken (lees worden). Echter we hebben daarvoor een bevestiging nodig de komende dagen en op een laatste dag van de maand en kwartaal gaan we zelden omlaag.

Dow Jones kort

Hamer time

Nadat we begonnen waren met de oudste index (de Dow Jones) kijken we toch nog even in detail naar de futures om de hamer beter te laten zien.

S&P 500

Sp500 nieuwe records

De afgelopen tijd is de S&P 500 index gewoon verder naar records gestegen en hoe slecht gaat het nu met de economie dat we zoveel rente verlagingen nodig hebben zou een niet zo gekke gedachte zijn toch?

Nasdaq

Nasdaq geen nieuwe hoogte punten

Hoewel de Tech de met Ai lang de grote trekker was de afgelopen tijd zien we dat de Nasdaq index niet speciale nieuwe hoogtepunten (records) weet te behalen en dat is best opvallend toch? Natuurlijk we hebben koopsignalen uit de 200daags en uit de Twindicator.

Duitse Dax

Hoezo crisis in Duitsland?

In hetzelfde licht als de S&P 500 begrijp je mogelijk ook niet de crisis verhalen in Duitsland over de Duitse auto-industrie. Want hoe slecht gaat het met de Duitsers als we naar de beweging in de DAX kijken?

FTI

Snel naar Amsterdam

De AEX future heeft 901.71 als Twindicator en daar gingen we de afgelopen week doorheen en dus hebben we zo vlak voor de historische oktober maand ineens een koopsignaal. Oké we zijn nog verwijderd van oude hoogte punten en hebben nog de nodige weerstanden maar moeten we negatief blijven of gewoon lekker mee doen in de feest vreugde?

AEX Index

Nadat we net naar de future van de AEX keken, kijken we ook nog even naar AEX Index. Deze heeft een Twindicator van 903,92, zolang we daarboven zijn en blijven staat het spreekwoordelijke lichten op groen. Kortom nog geen najaar depressie voor de aandelen beleggers.

Resume: de oktober maand is historisch gezien, zeker voor de verkiezingen (vanaf 1950) in de VS een slechte (gemiddeld op basis van historie na een verkiezing min 1 procent voor de maand) en sowieso is het een bewegelijke beursmaand.

Dus ik ben er nog niet helemaal overtuigd van dat we echt weer op recordjacht gaan en net als de Duitsers een oktoberfeest (oktober bier feest) houden. Echter daar zie ik economisch ook nog geen redenen voor.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee, u kunt een deel van (of uw gehele) inleg verliezen. Beleg alleen met geld dat u over heeft.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.