Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Column Cees Smit: Het Harris effect

Column Cees Smit: Het Harris effect
16 sep 2024 om 09:18

Afgelopen week ging de beurs hoger, zelfs vrijdag de 13de en tegenvallende inflatie cijfers deden hier niets vanaf. Mogelijk had de stijging te maken met het optreden van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris in het verkiezingsdebat tegen Trump.

Zij deed het voor de Democraten fantastisch en wist Trump in de verdediging te drukken. Direct na dit debat veerde ASML en ook allerlei aandelen die iets met vergroening hadden, flink op. Of was het toch gewoon een technisch herstel na de recente daling? Dan wel nam de beurs een voorsprong op de rente verlagingen die deze week in de VS aangekondigd gaan worden?

Nu lijkt dat laatste bijna onmogelijk als we weten dat we al sinds oktober vorig jaar reeds oplopen op de verwachting van komende rente verlagingen. Eigenlijk moeten we sowieso oppassen te positief te worden zo voor de Amerikaanse verkiezingen, want dit is alles behalve een gelopen race.

En los van de uiteindelijke president, hoe gaan de verhoudingen in het parlement worden na de verkiezingen? Wordt het een nipte overwinning of een overweldigende zege? Allemaal zaken die van groot belang worden.

AEX
AEX futures

De AEX Futures hebben in de pull back gedachte nog ruimte tot 907,84 (Zijnde de Twindicator) erboven krijgen we ineens koopsignalen.

S&P500
SP500

De S&P 500 wel door Twindicator naar boven, maar wel tegen trendlijn.

Economie is te belangrijk om het aan de economen over te laten. (A. Kostolany)

Mijn oude vriend Bob Homan deed in de media de uitspraak dat: Beleggers moeten zich niet met geopolitiek bezighouden. Nu zijn we het vaak eens, maar dit ben ik fundamenteel oneens. Geopolitiek is wel degelijk iets waar iedereen zich mee bezig moet houden en helemaal beleggers.

Of Trump China wil boycotten of uit de NAVO wil ja of nee zijn wel degelijk zaken die beleggers direct raken.

ASML
ASML

Maar een mooi voorbeeld van de gevolgen van het geopolitieke speelveld is ASML. Natuurlijk kregen ze al veel extra orders uit China vooruitlopend op een eventuele Trump met Amerika First. Maar nadat Trump ruim voorstond na een mislukte aanslag en Biden als verdediging ook de Chinezen ging afvallen dook het aandeel van boven de duizend naar onder de zevenhonderd.

Maar dat is niet echt gek als je voor meer dan de helft er nu omzet uit China komt. Nu denk je we zitten mooi op een steun, maar dit spel is helaas nog niet gespeeld. Als Trump toch wint dan worden wij in Nederland gewoon verplicht om geen service en spullen meer te leveren aan China en wat is dan een goed koersniveau voor ASML?

De bal spreekwoordelijk onderwater,

Op de jaarlijkse BBQ bij DeAandeelhouder.nl afgelopen donderdag, had de welkom spreker (Albert) het erover dat sommige favoriete aandelen zich mogelijk (lees hopelijk) zouden gedragen als een bal die in het zwembad onderwater wordt gedrukt en dan met een enorme kracht omhoog komt.

En hij had groot gelijk iedere adviseur heeft er wel 1 of meerdere aandelen die het zonder echte redenen extreem slecht doen. Dus bedrijven waar de markt geen aandacht voor heeft, of een aandeel dat teveel in de schaduw van zijn concurrenten moet staan en daarom niets dan negatieve performance laat zien.

Voor mij is dat o.a. Intel. De concurrentie doet het in de datacenters (Lees Ai) fantastisch terwijl datacenter ook rekenkracht en communicatie nodig hebben. De Rekenkracht komt vaak van Intel en de communicatie van Qualcomm. Maar toch is het eigenlijk alleen Nvidia die de show steelt.

Intel
Intel

INTEL

Intel is op allerlei vlakken een uitstekende concurrent van Nvidia en als ik alle technische websites moet geloven zitten er vele producten in de pijplijn en ja het is logisch dat een succesvol bedrijf als Nvidia concurrentie krijgt.

Nu had ik het liefst geen andere spreekwoordelijke ballen onderwater gehad, maar ook Alfen is een aandeel waar ik veel potentie in zie. Het aandeel wordt iedere keer verder de grond in getrapt door shortisten. Maar waarom moeten we met een enorme elektrificatie voor de deur een koers zien onder de niveaus van 2019?

Alfen
Alfen

Elektrificatie trend

Alfen is dus bedrijf dat inzet op de elektrificatie met productie van grote batterijen, transformatorhuisjes en laadpalen. Maar ja je had inderdaad beter de winnaar in de index kunnen kopen… Hopelijk springt het binnenkort eindelijk omhoog.

Adobe
Adobe

Een duik in het diepe?

En sommige aandelen zouden in mijn persoonlijke optiek juist omlaag moeten duiken. Een mooi voorbeeld is Adobe. Al tijden irriteer ik me aan de software om PDF’s te openen. Je moet om basis acties te doen een betaalde versie hebben en als je die dan hebt wil die niet dat je dit op meerdere apparaten gebruikt.

Althans als het wel zou mogen dan werkt dit sowieso voor mij niet echt lekker gebruikersvriendelijk. Maar als belegger keer ik me meer tegen de koerswinst verhouding van meer dan 48 en verhalen dat dit helemaal Ai is…

Adobe kwam vorige week met cijfers en deed wat eigenlijk alle grote Amerikaanse Tech bedrijven dit kwartaal deden, namelijk kwam met prima cijfers conform de verwachting, maar de toekomst verwachtingen waren teleurstellend en dus ging de koers omlaag.

De jaarwinst in het aandeel is geheel verdwenen. In de grafiek hebben we na eerder wonderbaarlijk herstel na start H&S patroon, weer verkoopsignalen.

Snel door naar de rente stappen van de afgelopen week. De ECB kwam namelijk opnieuw met een kwartje verlaging van diverse rentes.

Bunds
German Bunds

Het mandaat van de ECB

Als je kijkt op de website van de ECB dan geven ze zelf aan:  “De belangrijkste doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) is het handhaven van prijsstabiliteit, zodat ons geld zijn waarde in de loop van de tijd behoudt. Dat wil zeggen dat de ECB ervoor zorgt dat consumentenprijzen over een langere periode niet sterk stijgen of dalen.” Het is dus niet zo zoals de FED dat als de arbeidsmarkt niet lekker loopt of de economie even tegenzit ze direct iets met de rente mogen doen…

Dus was de inflatie geheel beteugelt en was het vanuit prijsstabiliteit noodzakelijk om een tweede verlaging door te zetten? Dus gaat het slecht met de bedrijven in de wereld als we in een half jaar 606 miljard dollar dividend uitkeren? Om het maar niet te hebben over de records aan aandeleninkoop…

Of verlagen we de rente gewoon om de schulden van de overheid betaalbaar te houden? In de VS betalen ze voor het eerst in de geschiedenis meer dan een triljoen aan rente op de staatsschuld.

USA 30 Year Bond
USA 30 Year Bond

Deze week een rente stap in de VS.

De collega’s van de ECB in de VS (De FED) hebben wel mandaat om de economie en de arbeidsmarkt te stimuleren. Zij komen deze week op vermoedelijk woensdag of donderdag met een rentestap in de VS. Vrijdag is het expiratie. De markt gaat ervan uit dat er een stap komt van min 0,50 procent (50 BP). De Amerikaanse lange rente is reeds vooruit gelopen op deze stap. De vraag wordt dus gaat het mee of tegenvallen een 0,25% of 0,50%.

Toch nog even Nvidia

Nvidia lang
Nvidia lang

Nvidia kwam afgelopen week met een marketing bijeenkomst waar de topman een praatje hield. Uit marketing oogpunt deed hij het fantastisch want de koers liep op. We zitten technisch nog wel in een soort driehoek. Volgens de theorie bepaald de kant waar je uitbreekt de toekomstige richting en trend.

Nvidia kort
Nvidia kort

Kort = short

Maar als we even meer inzoomen dan zien we ook dat we op de korte termijn nog onder de Twindicator zitten en we zijn tegen de Twindicator aan beland zijn en kunnen dus mogelijk draaien naar een koopsignaal. Ook de Twindicator is zeer belangrijk is voor de toekomstige beweging.

In slaap gesukkeld?

Ondanks de toch grote evenementen zoals de rente verlaging in Europa, de verwachte verlaging in de VS  en een televisie debat, was de markt redelijk tam. De volatility in de S&P 500 viel zelfs terug richting de 15. Wordt de markt eerst in slaap gesukkeld alvorens we weer een grote beweging krijgen in een expiratie week?

Zoals gezegd de verkiezingen zijn extreem belangrijk.

VIX
VIX

Het is de economie die telt

Trump verwijt Biden en Harris dat zij de inflatie veroorzaakt hebben. Maar los dat ik denk dat een president in zijn eentje er weinig echte invloed op heeft, was het even voor de record juist Trump die belastingverlagingen doorvoerde en invoertarieven instelde. Als je een product duurder maakt om te exporteren naar de VS en er is wel gewoon vraag naar dat product (import) dan moet je het product dus duurder maken om de verkoper dezelfde marges te geven als zonder de importheffing. Duurdere producten is hogere prijzen en dus inflatie. Net als het meer te besteden hebben omdat je belastingen verlaagd is het ook een veroorzaker van inflatie. Maar hoe het ook mag zijn we moeten nadenken over scenario’s rond de verkiezingen. De komende tijd zullen we allerlei scenario’s gaan behandelen.

Wat als Trump wint?

Even los van de huidige peilingen is het belangrijk te weten dat een president gekozen wordt door het stelsel van Kiesmannen in de VS. Het is niet zo dat per definitie de meerderheid van de stemmers wint. Hillary had tijdens haar verkiezingsstrijd ook de meerderheid van de stemmers achter zich, maar verloor van Trump doordat hij de meeste Kiesmannen achter zich had verzamelt. Als Trump wint heeft hij veel enge plannen. Zoals uit de NAVO stappen, stoppen met geld geven aan Oekraïne, de scheiding der machten op heffen door Justitie direct onder de President te laten vallen, zichzelf vrijspraak te verlenen, Co2 verdragen verscheuren en zwaar inzetten op olie, gas en schaliegas, abortus te verbieden, buitenlanders uit te zetten, etc. etc. Of hij al deze en meer plannen echt uitvoert wie het weet mag het zeggen. Maar wat moeten we ervan vinden?

Wat als hij nipt verliest?

Volgens experts krijgen we bij een nipt verlies een slechte herhaling van vorige keer en dus een bestorming van de overheid, alleen deze keer gewelddadiger en heftiger. Voor Trump hangt er deze keer alles vanaf en hij heeft nu geen gematigde personen om zich heen. Bij verlies verliest hij niet alleen zijn ego, maar ook zijn vrijheid en zijn kapitaal door alle claims. Wat gaat het leger doen? Wat doet de rest van de bevolking wetende dat er zoveel wapens onder de mensen zijn?

Kortom hier kunnen we heel lang en heel vaak over speculeren. In veel van de scenario’s hebben we grote uitslagen op de financiële markten en dus volatility.

Tesla
Tesla

Tesla met de T van Trump

Tesla liep ondanks de Trump perikelen, de afgelopen week gewoon op omhoog. Waarschijnlijk kwam het door een succesvolle ruimtereis van een Miljardair die met Space X weer veilig geland was. Terwijl de rest van de automarkt als ballen onder water gedrukt worden blijft Tesla een groot schare fans hebben. Eerdere verkoopsignalen zijn weer gedraaid naar koopsignalen.

 

Resume: de komende maanden kunnen we grote koersbewegingen krijgen door politieke veranderingen, maar ook tegenvallende aantallen rente verlagingen. Het is dan ook zeker geen slecht idee om wat bescherming te kopen. Kijk maar eens wat er dit jaar gebeurd is met Micron Technology en Besi.

Disclaimer
Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ooit ook wel de Guardian/ Lage Landen strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere beleggingswebsites. Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee, u kunt een deel of uw gehele inleg verliezen. Beleg alleen met geld dat u over heeft.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.