Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese aandelen binnenkort omlaag?

Europese aandelen binnenkort omlaag?
4 jun 2024 om 11:31

De breed gespreide STOXX Europe 600 Index bevindt zich sinds oktober vorig jaar in een krachtige opwaartse versteiling. Hoelang blijft deze nog intact?

In oktober vorig jaar werd met een bodem bij 429 de onderkant van de lange stijgende trend getest. Dit was toen ook het startpunt van de huidige opgaande versteiling (de groene lijn in de bijgevoegde grafiek).

Stijgende langetermijnbodemlijn

Tijdens deze versteiling werd begin maart de oude all-time high bij 495 opwaarts gebroken. Deze top werd in januari 2022 op de borden gezet als top van een lange opgaande beweging sinds begin 2020. Na de vorming van deze top volgde een forse daling waarbij een dubbele bodem werd gevormd rond de 380 in oktober 2022. Als we deze bodem verbinden met de bodem van begin 2020 volgt de opgaande langetermijnbodemlijn die dus afgelopen oktober bij 429 opnieuw werd getest. Hiermee heeft de stijgende langetermijntrend meer vorm gekregen.

Hoe vaker een stijgende bodemlijn (in een stijgende trend) of een dalende toppenlijn ( in een dalende trend) wordt getest tijdens correctieve beweging, hoe sterker deze steun of weerstand wordt. Zodra hij echter wordt gebroken, kan een krachtige tegengestelde beweging worden ingezet. 

Versteiling sinds oktober van bijna 100 punten

De oktoberbodem was verder het startpunt van de huidige versteiling die inmiddels 8 maanden duurt en zorgde voor een stijging van ongeveer 100 punten. Deze lange en steile opgaande beweging ging verder gepaard met slechte enkele kleine tussentijdse terugvallen.  

Blijft alert op een plotselinge neerwaartse draai 

Vorige week werd de onderkant (groene lijn) van de versteiling nog getest bij 512. Zolang deze niet wordt gebroken, blijft een verdere opwaartse beweging realistisch. Weerstand is te vinden bij de top van 525 en de stijgende toppenlijn van deze versteiling die inmiddels bij 538 ligt. Als we verder de Fibonacci-projectietechniek toepassen op de forse en langere terugval die in 2022 plaatsvond dan ontstaat een richtpunt van 567 in het langetermijnbeeld (161,8%-niveau). Toch moeten we alert zijn tijdens een lange, forse en steile opgaande beweging op een neerwaartse draai. Zodra de genoemde stijgende bodemlijn (nu 514) wordt gebroken met bevestiging onder de 495 ontstaat een aanzienlijk verder neerwaarts potentieel.

Als er hogere toppen worden gevormd, kan de Fibonacci-projectie techniek worden toegepast op een belangrijke eerdere top en bodem voor het bepalen van opwaartse richtpunten. 

Grafiek STOXX Europe 600 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 3 juni 2024. Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal +    
Macro-economie +   Groei wereldeconomie trekt voorzichtig aan, recessie is voorlopig onwaarschijnlijk
Liquiditeit / rente +   Centrale banken zijn klaar met renteverhogingen, financiële condities zijn verbeterd
Waardering =   Waardering aandelen iets boven langjarig gemiddelde, obligatierentes op aantrekkelijke niveaus
Sentiment¹ =   Sentimentindicatoren zijn gestegen naar neutrale  tot licht hogere niveaus
Technische analyse² =   Veel aandelenindices zijn gestegen naar recordniveaus, RSI vaak op hoge ‘overbought’ niveaus
Deze tabel wordt maandelijks geüpdatet. Laatste wijziging: 22 mei 2024

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.