Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Volg niet de verkiezingen, maar de politici

Volg niet de verkiezingen, maar de politici
30 sep 2024 om 09:47

Het is niet veel mensen gegeven de markt te verslaan. Zelfs het merendeel van de professionele beleggers doet het niet beter (voor hun klanten) dan een simpele S&P 500 ETF. Er is echter een belangrijke uitzondering: Amerikaanse politici.

Al geruime tijd blijken Amerikaanse politici erg goede beleggers te zijn. In de jaren negentig presteerden de aandelenportefeuilles van Amerikaanse senatoren gemiddeld maar liefst 12% beter per jaar dan de S&P 500.

Senatoren kochten aandelen vaak net voordat deze het opeens veel beter deden dan de rest van de markt. Omgekeerd verkochten senatoren geregeld aandelen die de markt het afgelopen jaar met hadden verslagen net op het moment dat de aandelen weer marktconform gingen presteren.Amerikaanse politici handelen in het belang van het volk. En in aandelen.

Republikeinse congresleden maakten het tussen 2004 en 2008 nog bonter en deden het in die periode zelfs 35% (!) beter deden dan de markt.

Nog geen STOCK achter de deur

Nadat er tijdens de financiële crisis ook wat verdacht goed getimede transacties hadden plaatsgevonden was de maat vol en werd in 2012 de STOCK act ingevoerd, een wet die de handel op insider trading door congresleden verbood.

Het idee was dat deze wet een einde zou maken aan dubieuze handel door congresleden. Dat lijkt niet helemaal gelukt.

Zo kwam afgelopen week naar buiten dat de echtgenoot van Nancy Pelosi voor meer dan $500.000 aan Visa aandelen verkocht – minder dan drie maanden voordat de creditcardgigant een federale antitrust aanklacht kreeg.

Tijdens corona was het ook feest. Meerdere officials in verschillende regeringsfuncties verkochten vlak voor de corona uitbraak aandelen om ze vlak voor steunmaatregelen weer terug te kopen.

Zoals bijvoorbeeld de senatoren – waaronder Dianne Feinstein, een Democraat, en Kelly Loeffler en Richard Burr, beide Republikeinen – die massaal aandelen verkochten nadat ze een privé briefing over Covid-19 hadden ontvangen vlak na de ontdekking van het eerste geval in China.

Aandelen van farmaceutische bedrijven waren opeens ook populair op verdacht goede momenten.

Reden genoeg voor een nieuw bipartisan wetsvoorstel, de ETHICS act, “Ending Trading and Holdings in Congressional Stocks.” Kort samengevat komt het er op neer dat deze wet wordt ingevoerd politici helemaal niet meer in individuele aandelen handelen.

If you can’t beat them…

Maar de ETHICS act is nog niet ingevoerd. Gelukkig is er – zoals tegenwoordig op bijna alles – uiteraard een ETF waarmee op de posities van Amerikaanse politici kan worden ingespeeld. Twee zelfs. Een die de Democraten volgt met ticker NANC en een die de Republikeinen volgt met ticker KRUZ.

Sinds inceptie in februari 2023 doen de Democraten het beter – die zitten meer overwogen in tech en zitten vol in Nvidia. De Republikeinen zitten meer in financials en energie. En ook wel in Nvidia, maar met een kleinere weging. NANC (de Democraten) heeft de S&P500 tot nu toe verslagen, KRUZ niet.

De ETF’s zijn nog niet in Nederland beschikbaar, maar er zijn wel veel sites waar je op kan zien welke aandelen congresleden kopen en verkopen, onder andere smartinsider.

Dat is bijvoorbeeld relevant voor Nvidia aandeelhouders, dit aandeel blijkt namelijk zowel door Democraten als Republikeinen te worden aangehouden. Zou dit er op kunnen wijzen wijst dat er geen serieuze dreiging uitgaat van de recent aangekondigde antitrustzaak tegen Nvidia?

Iedereen kijkt nu naar de verkiezingen en er wordt veel tijd besteed aan de vraag wat de winst van de een of de ander voor de markt betekent. Maar vanuit een beleggingsperspectief is het misschien wel interessanter om te kijken welke aandelen door Amerikaanse politici worden verkozen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.