Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Willem van Baarle: De klok tikt door

Willem van Baarle: De klok tikt door
17 okt 2024 om 14:56

Elk jaar laait de discussie weer op over de schuldenlast van de VS.

De Presidentsverkiezingen dit jaar op 5 november zorgen echter voor wat olie op het vuur, zeker aangezien de programma’s van beide kandidaten de problematiek niet op gaan lossen maar juist verergeren.

35 Biljoen…

Eerst maar de kille cijfers, via de volgende link www.usdebtclock.org kunt u zien dat de totale schuld van de VS inmiddels is opgelopen naar een bedrag boven de 35 biljoen.

 

Voor wie het nu duizelt, dit is een bedrag met 12 nullen. Nu is de VS een groot land met een enorme economie, dus we moeten het in perspectief zien, zodat de verhouding schuld versus GDP waarschijnlijk meer zegt.

Deze debt/gdp ratio van de VS is ongeveer 123%, wat wil zeggen dat de schuld 123% van de economie is. Ter vergelijking: in Nederland is deze 43,2%.

Voor ons zuinige Nederlanders lijken de VS dus totaal ontspoord, maar dichter bij huis doen Frankrijk met een debt/gdp van 110,6% en notoire geldverbrander Italië met 139,6% net zo hard mee.

En wat te denken van Japan wat al jaren worstelt met een getal boven de 200%.

AAA status verloren

Nu heeft Amerika het voordeel dat de wereldvaluta nog steeds de U.S. dollar is zodat het land nog steeds gemakkelijk haar financieringsbehoefte kan dekken, maar op enig moment kunnen er toch wat scheurtjes optreden in deze financieringsconstructie.

Ten eerste loopt het financieringstekort ( inkomsten minus uitgaven) steeds verder op, over 2024 al weer bijna 1,9 biljoen.

Daarnaast zijn de rentelasten over de staatschuld met 1 biljoen per jaar inmiddels al meer dan het bedrag wat de VS jaarlijks aan defensie begroot ( 850 miljard dollar over 2024).

Maar ook de politieke impasse, met sterke polarisatie, waarin het land verkeerd zorgt voor continue spanningen tussen beleid van de President enerzijds en Senaat plus Huis van Afgevaardigden anderzijds.

Dit alles heeft ratingbureau Fitch er reeds toe gebracht zijn AAA rating op Amerikaans schuldpapier te verlagen naar AA+ , waar S&P dit al eerder deed, en ook Moody’s heeft inmiddels zijn outlook op “negative” gezet.

Trump versus Harris

Is dit probleem nu doorgedrongen bij de twee presidentskandidaten zodat zij hun beleid erop aan gaan passen?. Het korte antwoord is nee!!.

Doorrekening van beide verkiezingsprogramma’s door “the Committee for a Responsible Federal Budget” laat zien dat onder beide kandidaten de volgende jaren de tekorten met biljoenen zullen toenemen.

Als de verkiezingsbeloften van Harris worden uitgevoerd zou de staatschuld met 3,5 biljoen toenemen, terwijl Trump’s  ideeën de Amerikanen met 7,5 biljoen extra schuld zouden opzadelen.

Aangezien belastingverhoging vervelend klinkt in verkiezingstijd beloven beide kandidaten liever vele tax cuts in verschillende vormen naar hun achterban. Minder belastinginkomsten gecombineerd met doorlopende uitgaven jagen de tekorten dan op.

Musk

De constatering van Elon Musk dat Amerika op weg is naar “bankruptcy” heeft Donald Trump er in ieder geval toe gebracht om de in zijn ogen niet efficiënte overheid aan te pakken.

Een commissie onder leiding van , jawel Musk, moet na zijn eventuele verkiezing het overheidsapparaat slanker maken en zo geld besparen.

Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren onder de als zeer wispelturig bekend staande Musk mag betwijfeld worden.

Nog geen direct probleem

Voorlopig is er nog geen direct probleem voor de VS om hun schuld gefinancierd te krijgen. Zoals hierboven aangehaald is de dollar nog steeds een gewilde internationale kernvaluta waar beleggers graag hun geld in steken.

De VS kunnen met gemak dollars blijven printen en zo hun tekorten dekken. Toch zal dan de stijgend geldhoeveelheid op langere termijn de inflatie weer aanjagen waardoor de waarde van de dollar afneemt, en rentes moeten stijgen.

De huidige (korte) rentes zijn in een dalende trend wat de financieringslasten zeker wat helpt, maar twijfels over een wegblijvende en misschien zelfs later weer opkomende inflatie hebben inmiddels de langere (10 jaars) rente van 3,60% weer naar 4,1% doen stijgen.

Voor de snelle rekenaar, dat is: 0,5%  X  35 triljoen = 175 miljard extra jaarlijkse rentelasten.  De klok tikt door !!


Willem van Baarle is al 36 jaar actief op de vastrentende markten. Na lange tijd als bemiddelaar en adviseur vastrentende waarden naar institutionele partijen werkzaam te zijn geweest is hij momenteel beheerder en tevens oprichter van het beleggingsfonds Strategic Credit Fund. Dit is een beleggingsfonds in (bedrijfs)obligaties voor vermogende particulieren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.