Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

WOL

WOL
10 apr 2001 om 19:18

Bankconcern ABN Amro heeft aan de beursgang van internetprovider World Online f 900 miljoen verdiend.
Dat bedrag zou de bank alleen ontvangen als de aandelenemissie vorig jaar maart zou slagen. Daarom heeft ABN Amro er alles aan gedaan om de beursgang goed te laten verlopen, zelfs het verschaffen van misleidende informatie. Dat zegt het advocatenduo G. Spong en O. Hammerstein.

Alles draait om de dramatisch verlopen beursgang van World Online. De aandelen werden tegen een koers van 43 euro in de markt gezet, maar direct daarna begon een gestage daling. Uiteindelijk is World Online binnen een jaar van de beurs gehaald door het Italiaanse bedrijf Tiscali. De onderneming betaalde uiteindelijk ongeveer 15 euro per aandeel.
Het advocatenduo heeft dinsdag een conclusie van repliek ingeleverd, als reactie op een stuk dat in februari door ABN Amro werd ingeleverd. Het is een vervolgstap in een procedure die nog lang kan duren.

De advocaten zeggen dat beleggers voor de beursgang niet goed zijn voorgelicht. In het prospectus werd niet helder omschreven dat WOL-oprichtster Nina Brink vlak voor de beursgang een deel van haar belang had verkocht. Het feit dat mevrouw Brink in haar bijzondere positie haar belang in World Online al had verkocht voor eenzevende van de introductiekoers stond het welslagen van de emissie in de weg.

Het slagen van de emissie tegen de koers van 43 euro was voor de bank belangrijk. Als de aandelen tegen een prijs van rond de 6 dollar zouden worden verkocht (het bedrag waarvoor Brink haar stukken van de hand deed) zou de gehele emissie-opbrengst aangewend moeten worden om door ABN Amro verleende kredieten af te lossen. Dat betekent dat ABN Amro ook een motief had om bedoelde transacties van mevrouw Brink tenminste versluierd op te nemen in het prospectus en de prijs waarvoor zij verkocht niet op te nemen.

Overigens ontkent ABN Amro dat er f 900 miljoen aan de emissie is verdiend. Volgens een woordvoerder gaat het om een bedrag van ongeveer f 316 miljoen. En dat moesten ze volgens eigen zeggen ook nog eens delen met andere banken die hebben geholpen met de emissie. Overigens heeft de bank ook geld ontvangen van kopers van aandelen, maar dat bedrag noemt de woordvoerder verwaarloosbaar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.