Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

De Buitengewone Biotechnologiesector

De Buitengewone Biotechnologiesector
12 nov 2007 om 14:02

In tegenstelling tot vele andere ondernemingen, houdt het biotechbedrijf zich in beginsel met slechts een paar zaken bezig. Ontdekking, onderzoek en ontwikkeling staan centraal. Is het medicijn door de autoriteiten goedgekeurd en zijn de licenties verkocht? Dat zijn de vragen die centraal staan. Gaandeweg ontwikkelt de onderneming zich en weet het meerdere medicijnen succesvol in de markt te zetten, op dat punt gaat het zich meer en meer bezighouden met de verkoop van eigen, gepatenteerde, producten.

Grote verschillen

Er zijn in het oog springende verschillen tussen de zeven op de beurs van Amsterdam genoteerde biotechondernemingen. Het ene bedrijf richt zich op ontwikkeling van medicijnen, de ander houdt zich bezig met massaproductie van gepatenteerde vaccins. In het woud van de biotechsector is het nuttig om te weten waarin u belegt. Gaat u voor een kleine onderneming die enkele, op het oog, veelbelovende producten in de pijplijn heeft zitten? Of investeert u in een bedrijf dat zich voornamelijk concentreert op de verkoop van medicijnen?

Bron: Crucell.comBron: Crucell.com
Wat is biotechnologie?

Vooraleer we de verschillende investeringsmogelijkheden kunnen bekijken, dient er een antwoord te komen op de vraag: wat is biotechnologie? Een onderneming behoort volgens Euronext tot de pharma- en biotechsector als onderzoek en ontwikkeling van biologische substanties, met als doel de ontdekking van medicijnen en diagnostische middelen, centraal stelt danwel medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn produceert, zoals aspirine, of vaccins fabriceert. Tevens dient de meerderheid van de inkomsten te komen uit de (licentie)verkoop van medicijnen of diagnostische middelen.

Koers/Winst verhouding

Vooraleer beleggers investeren in een onderneming, kijken ze vaak naar de Koers/Winst verhouding (K/W). De K/W verkrijgt men door de huidige koers van het aandeel te delen door de winst per aandeel. Het gemiddelde in de AEX ligt op circa 20. De totale beurswaarde is zodoende gemiddeld 20 maal de jaarwinst van de genoteerde bedrijven. Een lagere K/W kan een ondergewaardeerde onderneming impliceren. De K/W van ondernemingen die actief zijn in de biotechnologiesector is echter een minder goede graadmeter dan wellicht wordt aangenomen.

In tegenstelling tot bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld handel, diensten of industriële productie en zodoende investeren in machineparken en distributiecentra, steekt het biotechbedrijf nagenoeg al het beschikbare kapitaal in onderzoek. Een lange tijd van investeren, onderzoeken en ontwikkelen gaat vooraf aan de uiteindelijke productie van een medicijn. Daarna begint 'het grote cashen'. De biotechbedrijven die genoteerd staan aan Euronext Amsterdam zijn allen relatief jong en staan derhalve nog aan het begin van het traject.

Biotech onder de loepBron: www.webkwestie.nl

We zullen de komende tijd de biotechondernemingen van Euronext Amsterdam onder de loep nemen, te beginnen met Crucell. Crucell staat genoteerd binnen op de Midkap en heeft een waarde van ruim 1 miljard euro. Het heeft reeds inkomsten gegenereerd en het is van alle beursgenoteerde biotechondernemingen op het Damrak het meest ver in het traject van onderzoek, productie en verkoop. Vervolgens dalen we de beursladder af via de Small Cap Pharming naar de aan de lokale markt genoteerden: Amsterdam Molecular Therapeutics, Fornix, Galapagos, Octoplus, OncoMethylome.

In de komende periode zullen we, naast bovenstaande ondernemingen, natuurlijk ook aandacht besteden aan Kiadis Pharma. Dit Amsterdamse biotechbedrijf plant een beursgang voor het eind van 2007. Samen met het nieuws dat Octoplus ter waarde van 25 miljoen euro aandelen uit gaat geven kunnen we concluderen: De Buitengewone Biotechsector is in beweging!

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.