Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Damrak trekt zich op aan Wall Street

Damrak trekt zich op aan Wall Street
13 nov 2007 om 17:23

De Nederlandse economie kende in het derde kwartaal een groei van 4,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldde het CBS vandaag. De Nederlandse industrie boekte een groei van 2,8 procent. Dit goede nieuws leidde aanvankelijk op de beurs niet tot gejuich, ook door een winstwaarschuwing van de Duitse bank West LB: de AEX bewoog zich tot de opening van Wall Street rond de 505 punten.

De sterke start van de Dow Jones, te danken aan de goede resultaten van supermarktreus Wal-Mart, gaf de Amsterdamse belegger enige moed. De AEX wist het tij goeddeels te keren en stevent af op een klein verlies: 0,10 procent op 507,80 punten. De AMX kon niet met zijn grote broer meekomen en verloor 0,72 procent.

In het nieuws

Stork, dat tevens vandaag bekendmaakte een belang van 60 procent in het onderdeel Prints over te doen aan investeringsmaatschappij Bencis, kraakte het rapport van de Ondernemingskamer betreffende het conflict met aandeelhouders Centaurus en Poulsen over de mogelijke opsplitsing van het industrieel concern.

Fortis maakte bekend dat het haar belang in de Spaanse joint venture CaiFor verkoopt aan partner la Caixa. Reed Elsevier (+1,8%) kwam in het nieuws nadat bronnen rondom de Britse uitgever Emap meldden dat het geïnteresseerd is in de zakelijke bladen van de branchegenoot. Smit Internationale heeft een contract gesloten met het oliebedrijf van Koeweit over sleepdiensten in de haven. Imtech presenteerde een order ter waarde van 22 miljoen euro.

Stijgers en dalers

Zoals gezegd waren het vandaag Unilever (+3,4%), Ahold (+2,4% op basis van de goede cijfers van branchegenoot Wal-Mart) en ArcelorMittal (+2,1%), dat morgen met kwartaalcijfers komt, die de kar trokken. ASML (-3,2%), Vedior (-2,9%) en SBM Offshore (-2,8%) stonden aan de andere kant van de streep.

 

In de Midkap was het Heijmans die de aandacht trok: het bouwbedrijf won 7,8 procent vooruitlopend op de kwartaalcijfers van morgen. Crucell profiteerde van sterke kwartaalcijfers, het biotechbedrijf zag het nettoverlies met bijna 80 procent teruglopen en handhaaft haar verwachtingen. Fugro moest zonder aanwijsbare reden 5,6 procent inleveren.

Europa en Amerika

De CAC40 staat, evenals de AEX, op een zeer bescheiden plus van 0,02 procent. De DAX heeft last van de sterke daling van het vertrouwen van Duitse beleggers in november. De kredietcrisis laat ook vandaag, met de winstwaarschuwing van LB West, niemand echt los. De Duitse hoofdgraadmeter noteert op dit moment een min van een half procent.

Op Wall Street zijn de beurzen, na dagen van sombere gezichten, uit de startblokken geschoten. De Dow Jones won in de eerste twee uur handel 1,04 procent op 13.122,89 punten. De Nasdaq (+1,64%) en de S&P 500 (+1,05%) doen het ook uitstekend.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.