Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Derdekwartaalcijfers Crown van Gelder

Derdekwartaalcijfers Crown van Gelder
15 nov 2007 om 09:48

Crown Van Gelder (CVG) verwacht dat het nettoresultaat over 2007 ongeveer zal uitkomen op het resultaat over 2006 van 2,2 miljoen euro. De verwachting ligt in lijn met de outlook die in juli is gepubliceerd. De voortgaande stijging van celstofprijzen en de toename van de energiekosten konden worden gecompenseerd door een hoger afzetniveau en een stijging van de verkoopprijzen. Het afzetvolume voor heel 2007 zal naar verwachting uitkomen op circa 216.000 ton, een toename van 3 procent.

Celstofprijzen

CVG geeft aan dat de markt voor celstof uiterst krap blijft en de prijzen verder zijn gestegen. Sinds juli is de marktprijs voor NBSK langvezelcelstof gestegen van USD 800 naar USD 840 per ton. De marktprijs van kortvezelcelstof nam toe van USD 700 naar USD 750 per ton. De verzwakking van de US dollar in het tweede halfjaar heeft de prijsstijging in euros getemperd. De verwachting is dat de celstofprijs de komende maanden verder zal stijgen. Dit is het gevolg van lage celstofvoorraden, een minder snel beschikbaar komen van nieuwe
productiecapaciteit van celstof in Zuid-Amerika, de ophanden zijnde verhoging van exportheffingen op hout uit Rusland, in combinatie met een voortdurend sterke vraag naar celstof, vooral vanuit China.

Marktontwikkelingen

De sluiting van verliesgevende overcapaciteit door de Europese papierindustrie draagt bij aan een meer evenwichtige vraag- en aanbodsituatie. CVG heeft kunnen profiteren van de verbeterende marktomstandigheden door een volledige benutting van de productie-installaties, een hoger marktaandeel en een stijging van de verkoopprijzen met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De toename van de afzet van NBD producten (nieuwe en verbeterde producten) is wat minder groot dan verwacht, maar de nieuw geïntroduceerde producten zullen een bijdrage leveren aan de winst en de goede reputatie van CVG als innovatieve onderneming.

In de eerste tien maanden van 2007 daalde het ordervolume voor de Europese papierindustrie in de sector houtvrij ongestreken papier op rollen met 2 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling van de US dollar leidt tot een minder aantrekkelijke exportpositie van de Europese papierindustrie naar landen die verbonden zijn met de US dollar. Dit leidt tot een lagere instroom van (export)orders waarbij producten die oorspronkelijk voor de export waren bestemd, hierdoor op de Europese markt belanden. De nieuwe capaciteitsreducties, die recentelijk door enkele grote Europese papierbedrijven zijn aangekondigd, zullen bijdragen aan een verdere verbetering van de verhouding tussen vraag en aanbod. Een verdere verzwakking van de US dollar zou het positieve effect gedeeltelijk teniet kunnen doen, door een verslechtering van de export positie van de Europese papierindustrie. De onderneming is echter goed gepositioneerd

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.