Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ABN AMRO adviseert defensief te beleggen

ABN AMRO adviseert defensief te beleggen
22 nov 2007 om 16:22

"De financiële markten blijven in 2008 beweeglijk. Op korte termijn laat de aandelenmarkt neerwaartse risico's zien. De gevolgen van de kredietcrisis van afgelopen zomer hebben naar verwachting nog enige tijd een negatieve invloed op de kapitaalmarkten. Dit maakt kopers terughoudend", zo stellen de beleggingsspecialisten van ABN AMRO in Nederland.

Sectoren

ABN AMRO adviseert beleggers om in 2008 selectief en defensief te zijn. Defensieve bedrijfssectoren die de voorkeur genieten zijn de farmacie en telecom. Selectief kansen selecteren kan in de informatietechnologie. Deze sector kan door voortgaande globalisering een groei op eigen kracht realiseren. Obligatiebeleggers kunnen – ondanks de inflatierisico's- een rendement tegemoet zien dat vergelijkbaar is met 2007.

Recessie

"Voor de belegger trekken de mistbanken in 2008 langzaam op" is de boodschap van Evert Waterlander, hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO Business Unit Nederland. Joost van Leenders van ABN AMRO Asset Management voorziet voor die tijd nog een recessie van de Amerikaanse economie. "Die wordt waarschijnlijk in het eerste kwartaal zichtbaar," aldus de senior econoom.

Herstel

Pas na het voorjaar verwacht de bank weer ruimte voor fundamentele overwegingen zoals de goede bedrijfswinsten en een bescheiden beurswaardering. Een herstel op de aandelenmarkten naar oude piekniveau's van 2007 is waarschijnlijk. Tegen eind 2008 wordt voor de AEX een niveau van 560 verwacht.

Dollar

De groeiverschillen in de wereldeconomie nemen in 2008 toe. Dit leidt tot een verdere verzwakking van de dollar richting 1,55. Centrale banken worden gedwongen met renteverlagingen komen. De Amerikaanse Fed geeft traditioneel de aanzet en zal hierbij over de inflatierisico's heenkijken. Deze verwachte renteverlaging geeft het bankensysteem lucht om te herstellen en tijd om het vertrouwen te herwinnen.

Opkomende markten

Opkomende markten zullen de gevolgen hiervan ondervinden, maar de groei blijft op een hoog niveau. Deze markten hebben meer interne en onderlinge handel en kunnen zo de gevolgen opvangen. Ook hebben zij nu kansen om hun inflatie aan pakken.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.