Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Shell ontwikkelt biobenzine

Shell ontwikkelt biobenzine
26 mrt 2008 om 15:24

Shell en Virent Energy Systems, Inc. (VirentTM), uit Madison, in de Amerikaanse staat Wisconsin, hebben vandaag aangekondigd dat zij gaan samenwerken bij onderzoek en ontwikkeling om plantensuikers rechtstreeks in benzine en benzinemengcomponenten om te zetten, in plaats van in ethanol.

 

Samenwerking

De samenwerking kan leiden tot het beschikbaar komen van nieuwe biobrandstoffen die in hoge mengverhoudingen in standaard benzinemotoren kunnen worden gebruikt. Mogelijk kan de noodzaak van speciale infrastructuur, nieuwe motorontwerpen en mengapparatuur
hierdoor worden vermeden.

 

Virent

Virent maakt bij haar BioFormingTM-technologie gebruik van katalysatoren om plantensuikers om te zetten in koolwaterstofmoleculen zoals die in een olieraffinaderij worden geproduceerd. Traditioneel worden suikers tot ethanol gefermenteerd en vervolgens gedestilleerd. Deze nieuwe ‘biobenzine’-moleculen hebben een hogere energie-inhoud dan ethanol (of butanol) en zijn daardoor zuiniger in het gebruik. Zij kunnen probleemloos in conventionele benzine worden bijgemengd of met ethanolhoudende benzine worden gecombineerd.

 

Behalve uit conventionele grondstoffen voor biobrandstof, zoals graan, maïs of suikerriet, kunnen de suikers ook uit alternatieven worden gehaald die niet voor voedselproductie bestemd zijn, zoals maïshalmen, vingergras (Panicum virgatum), stro of suikerrietpulp. De twee bedrijven werken al een jaar bij het onderzoek samen. Met de BioFormingTM- technologie is snelle vooruitgang geboekt, waarbij beoogde doelen voor opbrengst, productsamenstelling en kosten ruimschoots zijn gehaald. Vanaf nu worden de inspanningen gericht op verdere verbetering van de technologie en op de opschaling daarvan tot commerciële productie van grotere hoeveelheden.

 

Toelichting

“De technische eigenschappen van de huidige biobrandstoffen beperken een brede toepassing,” zegt Dr. Graeme Sweeney, Executive Vice President Future Fuels en CO2 van Shell. “Daarom moeten de brandstofdistributie-infrastructuur en de automotoren worden aangepast. Maar nieuwe brandstoffen die in opkomst zijn, zoals die van Virent, met soortgelijke of zelfs betere eigenschappen als die van benzine en diesel, zijn zeer veelbelovend.”

 

Dr. Randy Cortright, CTO, medeoprichter en Executive Vice President van Virent: “Virent heeft aangetoond dat suikers in dezelfde  koolwaterstofmengsels kunnen worden omgezet als de huidige benzinemengsels. Qua functionaliteit en prestaties doen onze producten niet
onder voor benzine uit aardolie. Het unieke katalytische proces van Virent maakt gebruik van uiteenlopende grondstoffen uit biomassa en maakt daar tegen concurrerende kosten biobenzine van. Onze resultaten tot dusver rechtvaardigen versnelde commercialisering van deze technologie.”

 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.