Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Deze week focus op Amerikaans banenrapport en Europees rentebesluit

Deze week focus op Amerikaans banenrapport en Europees rentebesluit
3 jun 2024 om 06:40

De financiële markten hebben onlangs een week van zware beproevingen doorstaan, waarbij de winsten verdampten, resulterend in een koersdaling van de grootste drie Amerikaanse aandelenindices vorige week. Met de meeste bedrijfsresultaten reeds bekendgemaakt, neemt hun invloed op de markten af. Toch staat ons een belangrijke week te wachten, met diverse rapporten die potentieel schokgolven door de markten kunnen sturen.

Deze week gaat van start gaan met de publicatie van PMI-gegevens op maandag, die cruciaal zijn voor het beoordelen van de gezondheid van zowel de productie- als de dienstensector. De spanning op de markt loopt op na een teleurstellende Chicago PMI vorige week, en de nieuwe PMI-cijfers kunnen, afhankelijk van of ze de verwachtingen overtreffen of niet, significante volatiliteit veroorzaken. Dinsdag brengt ons het JOLTS-rapport over de arbeidsmarkt, een directe indicator van de arbeidsmarktsterkte die belangrijke implicaties kan hebben voor het toekomstige monetaire beleid van de Fed.

Deze week brengt ook de zogenaamde niet-agrarische werkgelegenheidscijfers (NFP) en de publicatie van gemiddelde uurlooncijfers, die essentieel zijn voor het inschatten van de gezondheid van de Amerikaanse consument, vooral in het licht van aanhoudende inflatie. De Niet-agrarische loonlijsten meet de wijziging in het aantal tewerkgestelde mensen gedurende de laatste maand in alle niet-agrarische bedrijven. Het hoogtepunt van de week zal ongetwijfeld de publicatie van de niet-agrarische loonlijsten op vrijdag zijn, een belangrijke economische indicator die beleggers nauwlettend zullen volgen om hun strategieën mogelijk aan te passen in afwachting van het beleid van de Fed. Naast data rond het rentebeleid en de inflatie zijn de niet-agrarische loonlijsten vaak dé driver van volatiliteit op de Amerikaanse beurzen. Klik hier voor een volledige uiteenzetting van de publicatie op 3 mei.

In bedrijfsnieuws, Dell Technologies zag een opvallende daling van 15% in hun aandelenkoers op vrijdag, ondanks het overtreffen van de verwachtingen met een omzet van $ 22,2 miljard, een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar. Deze omzetboost werd voornamelijk gedreven door hun Infrastructuur Oplossingen, die een omzetstijging van 22% noteerde. Desondanks bleef de omzet van hun Client Oplossingen Groep stabiel. De daling van de aandelenkoers kan toegeschreven worden aan de slinkende marges waarop Dell heeft gewezen.

Aandeel Dell Technologies, 03/06/2024

Op het gebied van gezondheidszorg heeft de Amerikaanse FDA het RSV-vaccin van Moderna goedgekeurd voor personen ouder dan 60 jaar, wat een belangrijke nieuwe inkomstenbron voor het bedrijf betekent. Dit is een significante ontwikkeling, gezien het de eerste mRNA-vaccin is dat goedgekeurd is voor een ziekte anders dan COVID-19. Ondanks het nieuws sloot het aandeel Moderna bijna 6 % lager.

OneWater Marine is in gesprekken verwikkeld om zijn grotere concurrent MarineMax over te nemen, in een deal die het bedrijf op $ 2,5 miljard zou waarderen. Deze mogelijke acquisitie zou een grote verschuiving in de markt voor bootverkoop betekenen.

Ondertussen heeft OPEC+ aangekondigd dat het vanaf oktober de olieproductie geleidelijk zal verhogen, ondanks aanhoudende zorgen over de vraag. Deze stap is bedoeld om de olieprijzen te stabiliseren en interne spanningen binnen het kartel te verminderen.

Future CL doorlopend contract, 03/06/2024

Blik op Azië en Europa

Verder naar het oosten lieten recente gegevens zien dat de fabrieksactiviteit in China de snelste groei in bijna twee jaar tijd vertoonde, een bemoedigend teken dat contrasteert met officiële metingen van een krimp in de sector. Deze gegevens suggereren een aanhoudend positief sentiment onder Chinese fabrikanten.

Vandaag staat Nikkei 225 zo’n 1,20 % hoger voor de dag terwijl de Hang Seng index uit Hong Kong zelfs 2,32 % hoger noteert. Shanghai Composite daarentegen laat het wat afweten met een daling van 0,51 %.

Hang Seng index, 03/06/2024

In Europa staan er vandaag net zoals in de VS heel wat PMI-cijfers op het programma. U mag zich verwachten aan publicaties van zowel Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en Europa. Beleggers in Europa verwachten deze week een renteverlaging van de ECB nadat de inflatie in een dalende trend zit en er heel wat signalen werden gegeven van beleidsmakers binnen de ECB. Toch kan de renteverlaging nog worden uitgesteld aangezien de ECB traditioneel de Fed volgt. Bovendien kwam de laatste inflatiepublicatie voor Europa hoger uit dan verwacht.

Europese beurzen staan voor een groene opening, in navolging van de Aziatische markten.

Beursagenda

Maanag 3 juniEUR – Europees Productie PMI
VS – Productie inkoopmanagersindex
VS – ISM Productie Inkoopmanagersindex10:55
15:45
16:00Dinsdag 4 juniEUR – Duitse werkloosheidscijfer
VS – JOLTs Vacatures09:55
16:00Woensdag 5 juniCH – Caixin Services PMI
VS – ADP werkgelegenheidswijziging
VS – Diensten Inkoopmanagersindex
VS – ISM niet verwerkende industrie index
VS – Ruwe olievoorraden03:45
14:15
15:45
16:00
16:30Donderdag 6 juniEUR – Duitse fabrieksorders
EUR – Europese detailhandelsverkopen
EUR – Rentebesluit ECB
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding08:00
11:00
14:15
14:30Vrijdag 7 juniJP – Uitgaven gezinnen
CH – Export
CH – Import
EUR – Duitse industriële productie
EUR – Europees BBP
VS – Werkloosheidscijfers01:30
05:00
05:00
08:00
11:00
14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-02/latest-oil-market-news-and-analysis-for-june-3

www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-02/asian-stocks-eye-early-gains-as-rate-cut-bets-firm-markets-wrap


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: Schrijf u nu in om dagelijks het laatste beursnieuws te ontvangen via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.