Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Big Tech houdt beursrally in stand & wie short GameStop?

Big Tech houdt beursrally in stand & wie short GameStop?
4 jun 2024 om 08:30

Wall Street heeft een sterke maand achter de rug, met alle drie de grote gemiddelden die hun zesde positieve maand in zeven maanden noteerden. De Nasdaq steeg in mei zelfs met 6,9%, de beste maand sinds november 2023. Tegen het einde van de maand leek de rally echter aan kracht te verliezen. De drie gemiddelden sloten mei allemaal meer dan 1% onder hun recordhoogten.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn op maandag dan ook lager van start gegaan. De Dow Jones Industrial Average begon de handel in juni met een daling, nadat zwakke Amerikaanse productiecijfers zorgen baarden over de kracht van de economie. De bankensector, industrials en andere sectoren die afhankelijk zijn van economische groei leidden de terugval. De Dow Jones daalde met 0,30% om te sluiten op 38.571,03.

Enkele indices wisten de verliezen in de laatste handelsuren echter om te zetten in winst. De S&P 500 steeg met 0,11% en sloot de sessie af op 5.283 punten, terwijl de Nasdaq Composite zelfs 0,56% mocht toevoegen bij een slot op 16.828 punten. Dit was echter voornamelijk te danken aan de stijging van enkele grote namen zoals Nvidia (+4,9%), Meta (+2,3%) en Amazon (+1,08%). Nvidia was in trek na een aankondiging van een nieuwe reeks chips voor kunstmatige intelligentie, een teken dat het bedrijf bereid is te vechten om voorop te blijven lopen in de markt. De chipmaker zei dat het zijn AI-chiparchitectuur jaarlijks zal upgraden.

Een technisch probleem op de New York Stock Exchange beïnvloedde de koersen van verschillende aandelen eerder op de dag, maar de handel werd rond het middaguur weer normaal hervat. Enkele uitschieters die opvielen waren Spotify, Paramount Global en Cava.

Spotify – Het muziekstreamingbedrijf klom 4% na de aankondiging van prijsverhogingen voor premium abonnementen in de VS.

Paramount Global – Het mediabedrijf steeg meer dan 7% nadat David Faber van CNBC meldde dat het bedrijf en Skydance overeenstemming hebben bereikt over een fusie.

Cava – Aandelen verloren ongeveer 5% na een koersdoelverlaging bij JPMorgan van neutral naar overweight.

De eerste week van juni staat bol van verdere economische updates. Beleggers wachten op het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP op woensdag, gevolgd door het banenrapport op vrijdag. Beleggers lijken te hopen op economische vertraging, aangezien het de Federal Reserve groen licht zou geven om de rente te verlagen, maar niet een te grote vertraging die de angst voor een recessie zou aanwakkeren.

GameStop blijft gemoederen bezighouden

Met een nieuwe koersexplosie in het aandeel Gamestop, die doet denken aan gebeurtenissen van 2021, schoot de koers van het aandeel bij opening bijna 100% de lucht in. Keith Gill, de legendarische belegger die destijds de short squeeze inspireerde, zou opnieuw een grote positie in de videogameretailer hebben.

Gill, beter bekend als DeepF*Value op Reddit en Roaring Kitty op YouTube deelde afgelopen weekend een screenshot van zijn portefeuille. Op de afbeelding is te zien dat hij meer dan vijf miljoen GameStop-aandelen bezit, ter waarde van maar liefst $115,7 miljoen. Bovendien toontde de afbeelding ook 120.000 call-opties in GameStop.

Deze onthulling veroorzaakte een golf van opwinding en speculatie onder beleggers, waarbij velen zich afvragen of we op de drempel staan van een nieuwe, spectaculaire beursrally. Hoewel de koers bijna verdubbelde bij opening, was er bij het slot nog een winst van slechts 21% over.

Citron Research gaat Short in Gamestop

Andrew Left, de oprichter van Citron Research, vertelde Bloomberg News dat hij GameStop maandag opnieuw had geshort, nadat hij de aandelen zag stijgen door de posts op sociale media van Keith Gill.

In 2021 zag Citron Research zich genoodzaakt om zijn shortpositie in GameStop met verlies af te sluiten en zei dat het niet langer shortrapporten zou publiceren en zich zou richten op longkansen voor beleggers. Left onthulde ook dat hij in mei short ging in GameStop, maar deze positie al heeft gesloten.

Blik op Azië en Europa

De aandelenmarkten in India kelderden dinsdag en trokken de Aziatische markten mee omlaag, terwijl het land begon met het tellen van de stemmen voor de algemene verkiezingen van 2024. Zowel de Nifty 50-index als de BSE Sensex daalden met 5%, aangezien vroege prognoses een spannendere strijd voorspelden tussen de BJP-geleide NDA en het door het Congres geleide I.N.D.I.A-blok. Maandag bereikten de Indiase aandelenbeurs nog een record nadat exitpolls in het weekend suggereerden dat premier Narendra Modi een zeldzame derde opeenvolgende termijn zou winnen.

In Japan daalde de Nikkei 225 met 0,22%, terwijl de bredere Topix met 0,24% zakte. De Zuid-Koreaanse Kospi verloor 0,47%, maar de kleinere Kosdaq steeg met 0,8%. De Hang Seng-index in Hongkong won 0,31% en de CSI 300-index steeg met 0,4%.

In Europa wordt verwacht dat de beurzen vlak tot licht lager gaan openen. Beleggers kijken vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week, waarbij wordt verwacht dat de rente voor het eerst sinds 2019 wordt verlaagd. Ook worden vandaag de laatste werkloosheidscijfers van Duitsland voor mei vrijgegeven.

Beursagenda

Dinsdag 4 juniEUR – Duitse werkloosheidscijfer
VS – JOLTs Vacatures09:55
16:00Woensdag 5 juniCH – Caixin Services PMI
VS – ADP werkgelegenheidswijziging
VS – Diensten Inkoopmanagersindex
VS – ISM niet verwerkende industrie index
VS – Ruwe olievoorraden03:45
14:15
15:45
16:00
16:30Donderdag 6 juniEUR – Duitse fabrieksorders
EUR – Europese detailhandelsverkopen
EUR – Rentebesluit ECB
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding08:00
11:00
14:15
14:30Vrijdag 7 juniJP – Uitgaven gezinnen
CH – Export
CH – Import
EUR – Duitse industriële productie
EUR – Europees BBP
VS – Werkloosheidscijfers01:30
05:00
05:00
08:00
11:00
14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: Schrijf u nu in om dagelijks het laatste beursnieuws te ontvangen via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.