Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Risk on sentiment op aandelenbeurzen dankzij obligatiemarkt – joint venture tussen Intel en Apollo

Risk on sentiment op aandelenbeurzen dankzij obligatiemarkt – joint venture tussen Intel en Apollo
5 jun 2024 om 08:35

Op dinsdag sloten de Amerikaanse aandelenmarkten de dag af met gematigde winsten over de belangrijkste indices. De S&P 500 steeg licht met 0,15%, de Dow Jones klom met 0,36% en de Nasdaq composite verbeterde met 0,17%. Deze stijgingen volgden op een aanvankelijke daling vroeg op de dag, maar werden gesteund door een aanzienlijke daling van de obligatierendementen na onverwacht lage cijfers over de vacatures in april. De JOLTS-vacatures daalden naar een dieptepunt van drie jaar, wat wijst op een afkoelende arbeidsmarkt, en verhoogde de verwachtingen dat de Federal Reserve de rentetarieven eerder zou kunnen verlagen om de economische activiteit te stimuleren.

Rendement Amerikaanse staatsoblgatie 10 jaar, 05/06/2024

De daling van de obligatierendementen, met name de 10-jaars T-note die een dieptepunt van twee weken bereikte, beïnvloedde ook rentegevoelige sectoren. Vastgoedsector op de beurs zag bijvoorbeeld opmerkelijke stijgingen in hun aandelenwaarden vanwege de lagere rendementen. Daarentegen had de energiesector het moeilijk toen de prijzen van WTI-ruwe olie scherp daalden naar een bijna vier maanden dieptepunt, negatief reagerend op de plannen van OPEC+ om de productie eerder dan verwacht te verhogen, wat zou kunnen leiden tot een overaanbod.

Andere economische gegevens die werden gepubliceerd, waaronder een sterker dan verwachte stijging in de Amerikaanse fabrieksorders voor april, voegden enig positief sentiment toe over de economische vooruitzichten. De focus ligt echter op aanstaande belangrijke gebeurtenissen zoals het rentebesluit van de ECB en het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport voor mei, waarvan verwacht wordt dat ze verdere aanwijzingen zullen geven over de richting van het monetair beleid van de Fed en de gezondheid van de arbeidsmarkt.

Ook bewegingen van specifieke aandelen waren opvallend. Aandelen van cruisemaatschappijen zoals Carnival, Norwegian Cruise Line en Royal Caribbean genoten van winsten na positieve analistenbeoordelingen, wat wijst op een opleving in de vraag naar consumentenreizen. Aan de negatieve kant leidde Bath & Body Works de dalers in de S&P 500 nadat de winstverwachtingen van de marktverwachtingen tekortschoten, wat de aanhoudende uitdagingen in de detailhandelsector benadrukt.

Intel Corporation heeft aangekondigd dat Apollo $11 miljard zal investeren voor een 49% belang in een joint venture met Intel’s Fab 34 in Leixlip, Ierland. Deze stap is onderdeel van Intel’s Semiconductor Co-Investment Program en versterkt Intel’s strategie om financiële flexibiliteit te vergroten en hun technologische capaciteiten te versnellen. Deze overeenkomst helpt Intel bij het veiligstellen van productiecapaciteit voor haar producten en klanten, terwijl het ook bijdraagt aan een robuustere en duurzamere halfgeleiderleveringsketen. De transactie, die in het tweede kwartaal van 2024 wordt afgerond, wordt gezien als een positieve stap voor de balans van Intel, wat mogelijk leidt tot lagere kapitaalkosten. Het aandeel Intel laat het de laatste weken opnieuw wat afweten, ondanks het sentiment rond artificiële intelligentie. Technisch zien het plaatje er ook niet al te sterk uit. Volgende sterke steunzone lijkt rond $24,70 te liggen.

Aandeel Intel, 05/06/2024

Blik op Azië en Europa

In China werd deze nacht de Caixin diesten PMI gepubliceerd. Opvallend sterk expansiecijfer tegenover de verwachting. Het is de snelste groei in 10 maand tijd. Volgens S&P Global komt de expansie voornamelijk door de robuuste export en start van nieuwe bedrijven. We zien geen eenzijdige reactie op de beurs. Hang Seng index noteert 0,39% hoger terwijl Shanghai Composite 0,38% verliest. De Nikkei 225 uit Japan verliest vandaag meer dan 1%

In Europa wordt in de voormiddag heel wat PMI-cijfers gepubliceerd tussen 9:15 uur en 10:30 uur. Om 11:00 volgt de Europese PPI (producentenprijsindex). Morgen volgt het moment suprême met het Europese rentebesluit.

Goldman Sachs verwacht dat de renteverlagingen van de ECB, ondanks dat ze al ingeprijsd is door de markt, nog steeds een psychologische steun kunnen bieden aan de aandelenmarkt, vooral als de ECB positieve vooruitzichten voor groei en inflatie presenteert. Historisch gezien hebben Europese aandelen goed gepresteerd na renteverlagingen, vooral wanneer de economische omstandigheden gunstig zijn en er geen economische recessie is.

Op individueel aandelenvlak kreeg Alfen opnieuw een pandoering van meer dan 6 % nadat Berenbeg met een adviesverlaging komt van kopen naar houden.

Vandaag lijken de Europese beurzen een hogere opening tegemoet te gaan. Wisten lopen bij de Europese indexfutures op tot 0,53%. Vandaag noteren Ageas en Tessenderlo ex-dividend.

Beursagenda

Woensdag 5 juniCH – Caixin Services PMI
VS – ADP werkgelegenheidswijziging
VS – Diensten Inkoopmanagersindex
VS – ISM niet verwerkende industrie index
VS – Ruwe olievoorraden03:45
14:15
15:45
16:00
16:30Donderdag 6 juniEUR – Duitse fabrieksorders
EUR – Europese detailhandelsverkopen
EUR – Rentebesluit ECB
VS – Eerste aanvragen werkloosheidsvergoeding08:00
11:00
14:15
14:30Vrijdag 7 juniJP – Uitgaven gezinnen
CH – Export
CH – Import
EUR – Duitse industriële productie
EUR – Europees BBP
VS – Werkloosheidscijfers01:30
05:00
05:00
08:00
11:00
14:30

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world

www.bloomberg.com/news/articles/2024-06-05/historic-ecb-rate-cut-may-cement-bull-case-for-europe-s-stocks

www.guruwatch.nl/advies/171239/Alfen-NV/Berenberg/houden.aspx

www.pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/27673146b79041a9ba985e5013d9a264


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: Schrijf u nu in om dagelijks het laatste beursnieuws te ontvangen via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.