Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX op recordstand in aanloop naar rentebesluit ECB

AEX op recordstand in aanloop naar rentebesluit ECB
6 jun 2024 om 07:55

 De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong een half procent in het groen.

Woensdag eindigde de AEX onder aanvoering van halfgeleiders met een winst van bijna twee procent al op de hoogste stand ooit op 918,67 punten, waarmee de omringende beurzen ruimschoots werden afgetroefd.

Voor vanmiddag rekent de markt unaniem op een renteverlaging van de Europese Centrale Bank van 25 basispunten naar 3,75 procent. Hiermee zou sprake zijn van de eerste verlaging sinds september 2019, toen de rente in de eurozone voorafgaand aan de pandemie nog 0,50 procent negatief bedroeg. 

Banencijfers domineerden woensdag het sentiment. Uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP bleek woensdag dat het aantal banen in de VS in de private sector in mei is gestegen met 152.000, wat minder was dan verwacht. Economen rekenden op een stijging van 175.000 banen. In april steeg de werkgelegenheid nog met 188.000 banen.

“De loonontwikkeling in de VS liet in mei voor werknemers die van baan verwisselden een matiging zien en samen met de daling van het aantal banen bij het kleinbedrijf sluit dit goed aan op wat de Fed graag ziet, namelijk een afkoeling van de Amerikaanse banenmarkt”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News.

Vrijdag wordt het officiële Amerikaanse banenrapport vrijgegeven.

Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 woensdagavond 1,2 procent in het groen, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs 2,0 procent bijschreef. De beurswaardering van chipgigant Nvidia passeerde dankzij het aanhoudende positieve sentiment rondom AI met een winst van ruim 5 procent de grens van 3 biljoen dollar. 

Nvidia is nu meer waard dan Apple en staat op het punt om Microsoft te passeren als het naar beurswaarde gemeten grootste bedrijf in de wereld. 

De Aziatische beurzen koersten vanochtend hoger en Sydney en Seoel wonnen tot een procent. Alleen de Shanghai Composite kwam niet van zijn plaats.

De juli-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,1 procent hoger op 74,07 dollar. Vanochtend steeg de future met ruim een half procent verder.

Bedrijfsnieuws

Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees op private-equityfirma CVC. De beursnieuweling kreeg vanochtend koopadviezen van ING, Goldman Sachs en Morgan Stanley.

Ajax verkoopt zijn vleugelspeler Francisco Conceição definitief aan FC Porto. Ajax ontvangt daarvoor een transfersom van 10,5 miljoen euro.

Veon wil tussen 2023 en 2027 een jaarlijkse, samengestelde omzetgroei, uitgedrukt in lokale valuta, realiseren van 16 tot 19 procent. De EBITDA moet jaarlijks zelfs 19 tot 22 procent stijgen. Voor de EBITDA-marge mikt het Russische telecombedrijf met een notering aan het Damrak tegen 2027 op een stijging van 3 procentpunt, bij een vrije kasstroom van 900 miljoen tot 1 miljard dollar.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg woensdag 1,2 procent tot 5.354,03 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 38.807,33 punten en de Nasdaq sloot 2,0 procent hoger op 17.187,90 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.