Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Focus deze week op inflatiecijfers en de Fed

Focus deze week op inflatiecijfers en de Fed
10 jun 2024 om 08:55

Afgelopen vrijdag kwamen de Amerikaanse beurzen niet ver van hun plek. De S&P 500 en de Nasdaq sloten na een rustige dag met kleine verliezen. Over de gehele week kenden ze wel een positieve ontwikkeling, waarbij de S&P 500 een recordhoogte bereikte en met 1,32% steeg. De Dow won 0,29% en de Nasdaq Composite klom zelfs met 2,38%. Nvidia sprong er namelijk tussen uit met een stijging van 10%, waardoor de chipmaker voor het eerst een marktkapitalisatie van $3 biljoen bereikte, gedreven door het aanhoudende enthousiasme voor kunstmatige intelligentie.

Deze week worden het rentebesluit van de Fed en de consumentenprijsindex (CPI) van mei als belangrijke tests voor de markten gezien. De sterke banencijfers van vrijdag suggereren dat de Fed voorlopig de rente hoog zal moeten houden. Beleggers zullen de nieuwe prognoses van de Fed over de timing en frequentie van renteverlagingen goed in de gaten willen houden. Zeker nadat de ECB afgelopen week wel besloot de rente te verlagen. Volgens de CME FedWatch-tool zijn handelaren nog zeker over slechts één renteverlaging dit jaar, in november.

In reactie op het beter dan verwachte banenrapport van afgelopen vrijdag ging de goudprijs met 3,5% onderuit, in haar grootste daling sinds november 2020. Dit had ook te maken met Chinese cijfers die aantoonden dat ‘s werelds grootste consument in mei de goudaankopen staakte, na 18 maanden op rij te hebben gekocht.

Wat betreft de inflatiecijfers van mei, voorspellen economen een stijging van 3,4% op jaarbasis en 0,1% op maandbasis, vergelijkbaar met de vorige metingen. De kern-CPI, exclusief voedsel- en energieprijzen, wordt verwacht te stijgen met 3,5% op jaarbasis en 0,3% op maandbasis.

Daarnaast houden beleggers vandaag de Worldwide Developers Conference van Apple in de gaten, waar nieuwe softwareaankondigingen worden verwacht.

Europa opent lager

De markten in de Aziatisch-Pacifische regio lieten maandag een gemengd beeld zien, na een sterker dan verwacht Amerikaans banenrapport van vrijdag, waaruit bleek dat de aanwervingen en loongroei in mei toenamen. Dit suggereert dat de Fed geen haast heeft om de rente te verlagen.

Beleggers in Azië zullen deze week de herziene cijfers van het Japanse BBP over het eerste kwartaal evalueren, dat maandag uitkwam op een krimp van 1,8% op jaarbasis. Dit was beter dan de aanvankelijke krimp van 2% en ook beter dan de verwachte 1,9% krimp volgens een peiling van Reuters onder economen. Verder is er vrijdag een rentebesluit van de Bank of Japan en worden woensdag de inflatiecijfers van China en India voor mei gepubliceerd. De Japanse Nikkei 225 steeg met 0,67%, terwijl de breed samengestelde Topix met 0,8% toenam.

Europese aandelenbeurzen openen maandag lager in reactie op de eerste resultaten van de EU-Parlementsverkiezingen, waaruit blijkt dat extreemrechtse partijen in populariteit zijn gestegen. Het politieke drama in de EU bereikte zondagavond een hoogtepunt toen de Franse president Emmanuel Macron vervroegde parlementsverkiezingen aankondigde voor later deze maand, na een zware nederlaag in de EU-stemronde.

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: Schrijf u nu in om dagelijks het laatste beursnieuws te ontvangen via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.