Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Technische analyse AEX index & aandeel Alibaba

Technische analyse AEX index & aandeel Alibaba
10 jun 2024 om 11:11

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Het technische verhaal van de Nederlandse beurs is al tijden min of meer hetzelfde. Op de grafiek zien we de AEX index binnen een stijgend trendkanaal steeds hogere toppen en bodems maken. Dit patroon signaleert aanhoudende vraag onder beleggers, die blijkbaar bereid zijn om op steeds hogere koersen in te stappen. De recente doorbraak boven de laatste top op 918,85 punten heeft opnieuw voor een technische verbetering gezorgd, want hiermee wordt de stijgende trend opnieuw bevestigd. Vandaag zien we een kleine terugval, die dan ook zal moeten worden opgevangen door deze voormalige top.

Echter zien we ook negatieve divergentie op de RSI-indicator. Want met de recente hogere top zien we een lagere top in de RSI ontstaan. Hierdoor is waakzaamheid geboden en moeten we uitkijken voor een valse uitbraak. Indien de AEX snel terugvalt en sluit onder de 918,85, volgt er mogelijk een grotere correctie. Het volgende steunpunt ligt dan op 897,7 punten, waar ook het 55-daags voortschrijdende gemiddelde in de buurt ligt. Als de AEX ook onder dit steunniveau sluit dan komt het stijgende trendkanaal mogelijk in gevaar. Een grotere correctie richting 858 punten en lager behoort dan tot de mogelijkheden.

Mocht de pullback wel slagen en weet de AEX boven de 918,85 te blijven, dan kan de AEX zijn weg omhoog vervolgen richting de bovenkant van het stijgende trendkanaal op ongeveer 960 punten.

Technische analyse aandeel Alibaba (BABA)

Het aandeel Alibaba blijft de gemoederen van beleggers bezighouden. In april-mei veerden de Chinese markten op en ook Alibaba liet een mooi herstel zien. Deze stijging stuitte echter op de weerstand rond $ 89 en vervolgens is de koers weer hard teruggevallen.

Momenteel consolideert Alibaba al enkele dagen rond de in het groen ingetekende steunzone. Hier zijn het afgelopen jaren vaak belangrijke bodems en toppen gevormd. Ook test Alibaba nu zowel het 200-daags voortschrijdende gemiddelde als het 55-daags gemiddelde. Het is zaak dat Alibaba nu gaat opveren, want als de koers onder de $ 78 sluit dan zullen de bulls waarschijnlijk de handdoek in de ring gooien. Een nieuwe daling naar de lows onder de $ 70 lijkt dan het meest realistische scenario.

Indien Alibaba voldoende opveert en boven de $ 80 sluit lijkt een nieuwe aanval op de weerstand rond $ 89 mogelijk.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: Schrijf u nu in om dagelijks het laatste beursnieuws te ontvangen via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.