Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Beursupdate: AEX hoger in aanloop naar Amerikaanse inflatiecijfers

Beursupdate: AEX hoger in aanloop naar Amerikaanse inflatiecijfers
12 jun 2024 om 11:09

 De Amsterdamse beurs koerste woensdagochtend hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,5 procent op 925,70 punten.

Volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx zijn de ogen gericht op Amerikaanse inflatiecijfers vanmiddag. De markt verwacht voor mei een onveranderde inflatie van 3,4 procent op jaarbasis. De kerninflatie daalde naar verwachting wel, van 3,6 procent in april naar 3,5 procent in mei.

Ook het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond kan op aandacht van beleggers rekenen, stelde Verstraete. De consensus is dat de Fed de rente ongewijzigd zal houden op 5,25 tot 5,50 procent. De Fed zal ook nieuwe projecties voor de groei en de inflatie en de dot plot vrijgeven. “Daarnaast zullen de opmerkingen na de vergadering van Fed-voorzitter Powell worden geanalyseerd voor aanwijzingen over wanneer de Fed de rente zou kunnen verlagen”, aldus Verstraete.

“De vraag is vooral of Fed-leden bij drie renteverlagingen dit jaar blijven of dat de verwachtingen worden teruggeschroefd gezien de hardnekkige inflatie”, aldus analisten van IG.

“We denken dat het uiteindelijk aankomt op twee renteverlagingen dit jaar”, aldus CIO Rick Rieder van BlackRock. Maar het blijft volgens Rieder spannend. Er is veel verdeeldheid binnen de Fed, dus de expert van BlackRock sluit niet uit dat het slechts een verlaging wordt dit jaar.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0748. De olieprijzen stegen met circa een procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen schreef ABN AMRO 1,2 procent bij en Shell won 1,1 procent in navolging van de gestegen olieprijzen. DSM-Firmenich noteerde 0,9 procent lager. DSM heeft de divisie gistextracten verkocht aan de Franse gistfabrikant Lesaffre. Er werden geen financiële details gemeld. De activiteiten waren goed voor een jaaromzet van 120 miljoen euro.  

In de AMX won Inpost 2,1 procent en Eurocommercial Properties 2,4 procent. Just Eat leverde 1,7 procent in.

NX Filtration schreef onder de kleinere aandelen 5,0 procent bij. Dinsdag won het aandeel ook al meer dan 7 procent. Heijmans won 2,2 procent. Fastned gaf 1,8 procent prijs.

Het nu nog lokaal genoteerde Theon International won 1,5 procent. Het aandeel krijgt per maandag 24 juni een plekje in de AScX, ten koste van Vivoryon.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Adyen
    * *
  • ASR
    * *
  • BNP Paribas
    * *
  • Dow Inc.
    * *
  • NED25
    * *
  • NLMID
    * *
  • Unilever
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.