Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen hoger gesloten na meevalland inflatiecijfers VS

Europese beurzen hoger gesloten na meevalland inflatiecijfers VS
12 jun 2024 om 18:43

 De Europese beurzen zijn woensdag flink hoger gesloten, nadat de Amerikaanse inflatiecijfers iets lager uitvielen dan verwacht.

De brede STOXX Europe 600 index sloot woensdag 1,1 procent hoger op 522,89 punten. De Duitse DAX steeg 1,4 procent naar 18.630,86  punten. De Franse CAC 40 won 1,0 procent tot 7.864,70 punten. De Britse FTSE behaalde een winst van 0,8 procent tot 8.215,48 punten.

De meevallende inflatiecijfers zorgden voor opluchting bij beleggers en een renteverlaging in september blijft zo in beeld, zo zei marktanalist Philip Marey van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News.

Op maandbasis bleven de consumentenprijzen gelijk tegen een stijging met 0,3 procent een maand eerder. De taxatie vooraf was voor de inflatie 0,1 procent. De kerninflatie kwam uit op 0,2 procent tegen 0,3 procent een maand ervoor. De verwachting vooraf lag ook op dat niveau.

Veel was te danken aan de lagere energieprijzen,” echter blijft de inflatie bij dienstverlening zonder huisvesting mee te rekenen een zeer hinderlijke, laatste horde die nog moet worden genomen”, aldus Marey.

De focus voor beleggers verschuift nu naar het rentebesluit van de Fed dat om 20:00 uur staat geagendeerd. Beleggers zullen vooral letten op de toelichting, aangezien vrijwel niemand rekent op een renteverlaging.

“We denken dat het uiteindelijk aankomt op twee renteverlagingen dit jaar”, aldus CIO Rick Rieder van BlackRock. Maar het blijft volgens Rieder spannend.

Ander macro-economisch nieuws kwam vanuit het VK. De economische groei van het land in april was vlak, terwijl de bouwproductie voor de derde maand op rij daalde. 

Ook werd bekend dat de Europese Commissie de Chinese elektrische autobouwers wil aanpakken. “Het is in het belang van de Europese Unie om de oneerlijke praktijken het hoofd te bieden door de importtarieven met China te verhogen”, aldus de EC.

De olieprijzen stegen opnieuw en een vat Brent olie werd 0,7 procent duurder op 82,47 dollar. De OPEC bleef ondertussen vasthouden aan haar voorspelling voor de vraaggroei van 2,2 miljoen vaten per dag bij een solide mondiale economische groei van 2,8 procent dit jaar. Deze voorspellingen botsten enigszins met de negatieve vooruitzichten van het Internationaal Energieagentschap, dat juist een verzwakkende vraag en een stijgend aanbod ziet.

De rentes daalde flink na de cijfers en de Amerikaanse tienjaarsrente daalde met 15 basispunten tot 4,25 procent. De Duitse variant daalde 10 basispunten naar 2,53 procent.

De euro/dollar steeg met 1,0 procent tot 1,0843 na het inflatiecijfer. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er nog 1,0740 op de borden.

Stijgers en dalers

In Frankfurt was Heidelbergcement de grootste stijger met een winst van 4,4 procent. Siemens Energy, Siemens, Vonovia en SAP volgden met winsten tussen de 3,0 en 3,5 procent.

De autobouwers hadden het wat lastiger. BMW verloor 0,9 en Volkswagen 1,5 procent. Porsche verloor 7,2 procent, maar noteerde ook ex-dividend

In Parijs trokken Schneider Electric en STMicroelectronics de kar met winsten van 4,8 en 3,3 procent. Bouygues en Orange verloren daarentegen 2,4 en 2,7 procent

Opvallende daler in Brussel was Umicore met een verlies van 7,5 procent. Het bedrijf heeft de outlook voor 2024 verlaagd, vanwege een groeivertraging in de vraag naar elektrische wagens.

De Amsterdamse beurs profiteerde weer van zijn zware techweging. Zo steeg Adyen met 3,9 procent, ASML met 2,8 procent, Besi met 1,5 procent en ASMI met 0,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot van de Europese beurzen was Wall Street groen gekleurd en steeg de S&P 500 index 1,1 procent en scherpte hiermee opnieuw de recordstanden aan.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.