Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Licht hogere opening AEX voorzien

Licht hogere opening AEX voorzien
12 jun 2024 om 08:03

 De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,4 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,4 procent lager op 921,25 punten.

Daarmee lijkt de AEX te profiteren van het positieve sentiment rond tech-aandelen op dinsdag. Toen sloot techbeurs Nasdaq bijna een procent hoger.

Toch zullen beleggers wat terughoudend zijn in aanloop naar Amerikaanse inflatiecijfers vanmiddag. De verwachting voor de inflatie ligt voor mei op 3,4 procent, net als in april, zo merkte analist Michael Kramer van Mott Capital op.

Ook het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond zal nauwlettend door de markt worden gevolgd. “Hoewel verwacht wordt dat de Fed de rentetarieven ongewijzigd laat, is er onzekerheid over de toekomstige renteprojecties van de centrale bank”, zei beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx. 

“Volgens een enquête onder economen verwacht 41 procent dat de beleidsmakers zullen aangeven dat er twee renteverlagingen zullen komen in hun ‘dot plot’. Een gelijk aantal economen verwacht dat de prognoses slechts één of geen renteverlaging laat zien”, aldus de specialist.

“We denken dat het uiteindelijk aankomt op twee renteverlagingen dit jaar”, aldus CIO Rick Rieder van BlackRock. Maar het blijft volgens Rieder spannend. Er is veel verdeeldheid binnen de Fed, dus de expert van BlackRock sluit niet uit dat het bij een verlaging blijft dit jaar.

In maart hielden veel beleidsmakers nog rekening met drie verlagingen dit jaar. Mocht de dot plot vanavond laten zien dat er beduidend minder verlagingen worden verwacht, dan zal dat volgens analisten van CBA enorme steun bieden aan de dollar en de obligatierentes.

Het muntpaar euro/dollar koerste vanochtend op 1,0743.

De Aziatische beurzen koersten woensdagochtend overwegend lager. De consumentenprijzen in China zijn in mei in hetzelfde tempo gestegen als in april, zo bleek vanochtend uit overheidscijfers. De producentenprijzen in het land daalden juist in mei, maar minder sterk dan een maand eerder.

De olieprijs is dinsdag licht gestegen. De ongewijzigde ramingen van OPEC, in combinatie met de plannen van de OPEC+-landen om de vrijwillige productieverlagingen na september terug te draaien, geeft een signaal van voorzichtig optimisme af met betrekking tot de toekomstige verhouding van vraag en aanbod”, stelde Rohan Reddy van Global X.

De future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot dinsdag 0,2 procent hoger op 77,90 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie steeg 0,4 procent tot 81,92 dollar per vat. De olieprijzen stegen woensdagochtend met 0,7 procent verder.  

Bedrijfsnieuws

DSM-Firmenich heeft de divisie gistextracten verkocht aan de Franse gistfabrikant Lesaffre. Er werden geen financiële details gemeld. De activiteiten maakten onderdeel uit van de tak Taste, Texture & Health bij DSM-Firmenich en zijn goed voor een omzet van circa 120 miljoen euro per jaar.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index steeg dinsdag 0,3 procent tot 5.375,32 punten. De Dow Jones-index daalde 0,3 procent tot 38.724,42 punten en de Nasdaq steeg 0,9 procent tot 17.343,55 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Tesla Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.