Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Technische analyse AEX index & aandeel Tesla

Technische analyse AEX index & aandeel Tesla
17 jun 2024 om 11:47

In de wekelijks terugkerende technische analyse bespreken we de AEX index op basis van de grafiek. Daaronder bespreken we altijd één los aandeel of een losse index op basis van technische analyse.

Meer informatie over de werking van technische analyse leest u in het LYNX Kennisportaal.

Korte termijn technische analyse: AEX index (EOE)

Zowel in de Verenigde Staten als in Europa zagen we vorige week weer nieuwe records op de aandelenbeurzen. De Nederlandse beurs laat nog altijd een patroon zien van hogere toppen en bodems. Deze stijgende trend duurt voort totdat het tegendeel is bewezen.

Wat opvalt is dat de stijging na de doorbraak van de weerstand op 918,85 erg beperkt was. De recente hogere top op 934,59 ligt slechts 1,7% hoger, terwijl bij vorige uitbraken de directe stijging vaak groter was. Afgelopen week werd de vorige top die nu als steun dient te fungeren al enkele keren teruggetest. Zodra we een dagslot onder deze steun op 918,85 te zien krijgen, dan lijkt een grotere correctie mogelijk. De volgende neerwaartse steun ligt dan rond 897,7 (bodem 4 juni), waar we ook het 50-daags voortschrijdende gemiddelde tegenkomen. Het is dan extra opletten, want als deze steun breekt zakt de AEX-index vermoedelijk ook onder de stijgende trendlijn (gele lijn). Dan kan een veel grotere correctie richting de steun op 858 en het 200-daags voortschrijdende gemiddelde (rode lijn) optreden.

Mocht de pullback wel slagen en weet de AEX boven de 918,85 te blijven, dan kan de index zijn weg omhoog vervolgen. Na een doorbraak boven de top op 935,6 krijgt de beurs ruimte voor een stijging richting de 960 punten.

TA AEX | AEX nieuws vandaag | Koers AEX index

Technische analyse aandeel Tesla (TSLA)

Het aandeel Tesla is nog altijd enorm beweeglijk op de beurs. Zijn het niet de kwartaalresultaten dan is het wel CEO Elon Musk die voor volatiliteit zorgt in het aandeel. Op de grafiek is de afgelopen periode een potentieel bodempatroon ontstaan; het omgekeerde hoofd-en-schouder patroon.

Een omgekeerd hoofd-en-schouder patroon is een bullish omkeerpatroon dat vaak een einde van een neerwaartse trend en het begin van een opwaartse beweging markeert. Het patroon bestaat uit drie dieptepunten: het middelste dieptepunt (het hoofd) is het laagst, en de twee buitenste dieptepunten (de schouders) zijn hoger en ongeveer gelijk aan elkaar. In de onderstaande grafiek van Tesla is het omgekeerde hoofd-en-schouder patroon als volgt te herkennen:

  • Linker Schouder: dit bevindt zich ergens in de periode eind februari tot begin maart.
  • Hoofd: dit dieptepunt ligt lager dan de schouders en bevindt zich rond begin mei.
  • Rechter Schouder: dit bevindt zich rond begin juni en is ongeveer gelijk aan de linker schouder.

De neklijn kan worden getrokken door de toppen tussen de schouders en het hoofd met elkaar te verbinden.

Koersdoel berekenen: Het koersdoel van een omgekeerd hoofd-en-schouder patroon wordt berekend door de hoogte van het patroon (het verschil tussen de neklijn en de bodem van het hoofd) op te tellen bij het doorbraakpunt van de neklijn. De hoogte bedraagt 190 − 139 = 51. Dus, het koersdoel voor Tesla op basis van het omgekeerde hoofd-en-schouder patroon is 190 + 51 = $ 241

Mocht Tesla echter boven de neklijn breken en dus ruim boven de $ 191 sluiten, dan wordt het omkeerpatroon geactiveerd. Een stijging richting $ 241 of zelfs de top op $ 265 wordt dan mogelijk.

Als Tesla onder de steun op $ 167 breekt dan verpietert het technische plaatje. Een daling naar de steun op $ 139 wordt dan in gang gezet.

TA aandeel Tesla | aandeel Tesla nieuws | Koers aandeel tesla

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.