Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen eindigen hoger

Europese beurzen eindigen hoger
18 jun 2024 om 18:46

 De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, aansluitend op plussen in de VS maandagavond en dinsdagochtend in Azië.

De brede STOXX Europe 600 index sloot 0,7 procent hoger op 515,01 punten. De Duitse DAX steeg 0,4 procent tot 18.131,97 punten. De Franse CAC 40 won 0,8 procent tot 7.628,80 punten. De Britse FTSE steeg 0,6 procent naar 8.191,29 punten.  

Dinsdag leek de aandacht vooral uit te gaan naar diverse speeches van Fed-bestuurders, na het rentebesluit van vorige week, om meer details te vernemen over de kansen op één of meerdere renteverlagingen. Een aantal Fed-bestuurders spreekt later dinsdag in het openbaar.

Op de achtergrond speelden de Franse parlementsverkiezingen van 30 juni en 7 juli een rol. Peilingen wijzen erop dat de parlementaire coalitie van Emmanual Macron in de tang zit tussen de linkse coalitie en de Rassemblement Nationale van Marine Le Pen, stelde Barclays.

De meest waarschijnlijk uitkomst van de verkiezingen is een “gehangen parlement”, wat leidt tot impasse in het bestuur, dan wel tot “cohabitatie” van Macron en de ultrarechtse parlementariërs, volgens de bank. “Het laatste zou negatiever zijn voor de markten, en op termijn zeker, ook voor de EU-instellingen en het vooruitzicht van verder fiscale en politieke integratie van EU-lidstaten.”

De Britse markt keek vooral uit naar woensdag als de inflatiecijfers over mei naar buiten komen in aanloop naar het rentebesluit van de Bank of England op donderdag.  

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden stegen in april, bleek dinsdagmiddag, wat niemand verraste. Verder stegen de Amerikaanse detailhandelsverkopen in mei minder hard en werd het cijfer voor april neerwaarts bijgesteld, hetgeen  “meer bewijs” is voor een afkoeling van de consumentenbestedingen, aldus ING. Hiermee komt de discussie over een renteverlaging door de Fed in september weer op gang, volgens de bank.

De olieprijs steeg. Een augustus-future West Texas Intermediate werd 0,7 procent duurder op 8,30 dollar. Brent kostte 84,90 dollar, ook een plus van 0,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0739, vrijwel gelijk aan maandagavond.

Bedrijfsnieuws

Carrefour verloor 4,3 procent. Het bedrijf krijgt van de Franse overheid een boete van 200 miljoen euro voor het beleid inzake franchisevestigingen, meldde een Franse krant.

Volvo lijkt de tegenwind in de truckmarkt goed het hoofd te bieden, is de indruk van Deutsche Bank, die dit verwacht vertaald te zien in de resultaten over het tweede kwartaal. Volvo heeft als één van de eerste partijen de productiecapaciteit aan de recente marktomstandigheden aangepast. Volvo sloot 0,3 procent hoger.

Bij Stellantis zijn er nog zorgen over grote voorraden bij dealers in de Verenigde Staten, volgens de analisten.

Shell heeft via dochter Shell Eastern Trading Pte een akkoord bereikt over de acquisitie van Pavilion Energy Pte. Shell haalt met deze acquisitie 6,5 miljoen ton LNG per jaar onder contract in huis en dit draagt bij aan de doelstelling van Shell om de LNG-activiteiten met 20 tot 30 procent te laten groeien in 2030. Er werd dinsdag geen overnamebedrag bekend gemaakt. De koers van Shell steeg 0,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdagavond vlak tot licht hoger. De S&P 500 steeg 0,2 procent op 5.484,29 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 38.835,98 punten en de Nasdaq stond vlak. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Dow Inc.
    * *
  • FR40
    * *
  • PORT20
    * *
  • Royal Dutch Shell
    * *
  • Stellantis
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.