Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

S&P 500 bereikt nieuwe hoogtes en olie zet stijgende trend verder

S&P 500 bereikt nieuwe hoogtes en olie zet stijgende trend verder
19 jun 2024 om 06:51

De Amerikaanse aandelenmarkten sloten dinsdag licht hoger met de S&P 500 Index stijgend met +0,25%, de Dow Jones met +0,15% en de Nasdaq 100 Index met +0,03%. De S&P 500 bereikte dinsdag een nieuwe recordhoogte, mede dankzij sterke prestaties van chipmakers. Nvidia steeg met +3% na een verhoogd koersdoel door Rosenblatt Securities. Het is meteen ook een stevige verhoging want Rosenblatt zet het koersdoel op $200 terwijl het aandeel Nvidia gisteren opende op een slordige $131. De stijging zorgt ervoor dat Nvidia nummer 1 staat op het vlak van beurswaarde. Ook zorgde een daling van de rente op Amerikaanse staatsobligaties voor steun aan de aandelenmarkten.

Trader Workstation TWS advies beurshuizen aandeel Nvidia 19062024

Op sectorniveau was het de halfgeleidersector die opnieuw het sterkste voor de dag kwam, gevolgd door de financiële sector. De media & entertainmentsector kleurde het meest rood. Het macro-economische nieuws uit de VS was gemengd. De detailhandelsverkopen in mei stegen met +0,1% op maandbasis, minder dan de verwachte +0,3%. De detailhandelsverkopen van april werden neerwaarts bijgesteld naar -0,2%. Daarentegen steeg de industriële productie in mei met +0,9%, wat boven de verwachtingen van +0,3% lag en de zorgen over consumentenuitgaven enigszins verzachtte.

Fed-functionarissen gaven aan nog niet klaar te zijn voor renteverlagingen. New York Fed President Williams benadrukte dat meer data nodig zijn voordat de rente kan worden verlaagd. Fed Governor Kugler verwacht dat het later dit jaar passend zou zijn om het beleid te versoepelen als de economie zich naar verwachting ontwikkelt. St. Louis Fed President Musalem voorziet een langere periode voordat renteverlagingen mogelijk zijn, en Dallas Fed President Logan en Boston Fed President Collins benadrukten het belang van geduld en verdere data-analyse. Richmond Fed President Barkin was voorzichtig optimistisch over de recente inflatiecijfers, maar wil verdere vooruitgang zien. Kortom niks nieuws maar opnieuw een bevestiging van wat voorheen verteld werd.

De WTI-olieprijs bleef woensdag rond $81,5 per vat, het hoogste niveau in zeven weken, door toenemende conflicten in Oost-Europa en het Midden-Oosten die zorgen over de olievoorziening aanwakkeren. In Rusland leidde een Oekraïense drone-aanval tot een brand bij een olieterminal in een belangrijke haven. Daarnaast waarschuwde een hoge Israëlische functionaris voor een mogelijke “totale oorlog” met Hezbollah in Libanon. Olieprijzen werden ook ondersteund door robuuste vraagvoorspellingen van OPEC, het IEA en de Amerikaanse EIA, die allemaal een solide vraaggroei voor de tweede helft van dit jaar verwachten.

Belangrijke OPEC+-leden zoals Rusland en Irak bevestigden hun naleving van productiequota, terwijl Saudi-Arabië aangaf bereid te zijn de productie aan te passen aan de marktomstandigheden. Industriegegevens toonden aan dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week met 2,264 miljoen vaten toenamen, ondanks voorspellingen van een daling van 2,2 miljoen vaten.

WTI CL olie future 19062024

Warren Buffett’s Berkshire Hathaway heeft in negen handelsdagen meer aandelen van Occidental Petroleum gekocht, waardoor zijn belang bijna 29% bedraagt, volgens regelgevende documenten. Van 5 juni tot maandag kocht Berkshire 7,3 miljoen aandelen voor iets meer of minder dan $60 per stuk, waardoor het totaal op meer dan 255 miljoen aandelen komt.

Naast gewone aandelen bezit Berkshire $10 miljard aan preferente aandelen van Occidental en heeft het warrants om nog eens 83,9 miljoen aandelen te kopen voor $59,62 per stuk. Met een slotkoers van $60,2 zijn deze warrants nu “in the money”. Een volledige inwisseling van de preferente aandelen zou Berkshire’s eigendom in Occidental boven de 40% kunnen brengen. Het aandeel zit sinds midden 2022 in een zijwaartse trend.

Aandeel Occidental Petroleum 19062024

Vandaag blijven de Amerikaanse aandelenbeurzen, waaronder NYSE en Nasdaq, gesloten wegens Juneteenth National Independence Day.

Blik op Azië en Europa

In mei groeiden de Japanse exporten met 13,5% op jaarbasis, de snelste stijging sinds eind 2022. Deze groei werd gestimuleerd door de zwakke yen, die exporteurs een voordeel gaf. Importen stegen met 9,5%, wat leidde tot een handelstekort van $7,7 miljard (omgerekend naar $), een toename ten opzichte van april.

Heeft u Japanse aandelen in portefeuille? Zorgt dan dat u het wisselkoersrisico onder controle houdt. De yen stond in mei gemiddeld op 155,48 ten opzichte van de dollar, 14,9% zwakker dan een jaar eerder. Dit stimuleerde de export, maar verhoogde ook de importkosten, wat de winst van bedrijven kan drukken. Ondanks een winststijging van 23% bij fabrikanten in het eerste kwartaal, maken importeurs zich zorgen over toenemende kosteninflatie. Meer dan 60% van de Japanse bedrijven zei dat de zwakke yen hun winst zou schaden.

De zwakke yen wekt zorgen over kosteninflatie, wat waarschijnlijk de particuliere consumptie zal drukken. Het consumentenvertrouwen daalde in mei sterk. BOJ-gouverneur Kazuo Ueda benadrukte dat de autoriteiten de invloed van de yen en importprijzen op de economie nauwlettend volgen.

Vandaag noteert Nikkei 225 +0,19%. Hang Seng staat +1,95% en Shanghai Composite verliest terrein en legt -0,34% voor.

De Europese aandelenbeurzen lieten mooie resultaten zien. AEX klom +0,55% met de halfgeleideraandelen op kop. ASM International en ASML waren de sterkste stijgers. De BEL 20 klom +0,85% tot 3.865 punten met Umicore als sterkste aandeel. Het aandeel is al enige tijd aan een dalende trend bezig en het nieuws dat er zo’n 140 banen zouden sneuvelen in de Duitse fabriek, wordt door beleggers goed onthaald.

Aandeel Umicore 19062024

Beursagenda:

Woensdag 19 juni VS – Juneteenth
JPY – BoJ notulen
NYSE gesloten
01:50
Donderdag 20 juni EUR – ECB maandrapport
VS – Bouwvergunningen
VS – Jobless claims
VS – Philadelphia Fed Productie-index
VS – Ruwe olievoorraden
10:00
14:30
14:30
14:30
17:00
Vrijdag 21 juni JPY – Nationale Kern CPI
EUR – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – S&P Globals Samengestelde PMI
VS – Bestaande huizenverkopen
VS – Leading index
VS – Monetair beleidsrapport Fed
01:30
10:00
15:45
16:00
16:00
17:00

Gebruikte bronnen:

https://www.cnbc.com/world/

www.bloomberg.com/news/newsletters/2024-06-19/king-of-the-world-the-bloomberg-open-europe-edition

www.cnbc.com/2024/06/18/warren-buffett-buys-occidental-shares-for-9-straight-days-pushes-his-stake-to-nearly-29percent.html

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.