Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Chippers brengen AEX dicht bij record

Chippers brengen AEX dicht bij record
20 jun 2024 om 17:50

 De Amsterdamse beurs is donderdag hoger geëindigd en komt daarmee dicht bij het record van ruim 934 punten. Bij een slotstand van 933,84 punten steeg de AEX 1,0 procent.

“Voor de komende periode zien we nog steeds betere vooruitzichten voor aandelen. In onze tactische assetallocatie houden we daarom vast aan een overweging van aandelen tegenover een onderweging van obligaties”, zei investment manager Simon Wiersma van ING. De obligatierentes liepen donderdag licht op.

Het was de dag van de centrale banken. Zo verlaagde de Zwitserse centrale bank opnieuw de rente, maar lieten de centrale banken in Noorwegen, China en het Verenigd Koninkrijk de rentes ongemoeid.

De Bank of England handhaafde conform de verwachting de Bank Rate op 5,25 procent en lijkt met de beschikbare informatie in augustus te willen besluiten of er dan een renteverlaging nodig is.

“In het beperkte commentaar dat we vandaag van de centrale bank kregen, lezen we een verklaring die meer dovish is dan we vermoeden dat veel beleggers hadden verwacht”, zeiden economen van ING, die nog altijd rekenen op een eerste renteverlaging in augustus en een totaal van drie verlagingen dit jaar.

Het Britse pond handelde na het rentebesluit licht lager, onder de 1,27, terwijl de euro/dollar rond het slot op 1,0720 noteerde.

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de steunaanvragen in de VS afgelopen week zijn gedaald met 5.000 tot 238.000 nieuwe aanvragen. Verder verslechterde de Philadelphia Fed index in juni van 4,5 tot 1,3.

De olieprijzen hielden hun winsten vast nadat uit het Amerikaanse voorradenrapport bleek, dat de olievoorraden afgelopen week met 2,5 miljoen vaten zijn gedaald, terwijl de benzinevoorraden met 2,3 miljoen vaten daalden en de vaten stookolie met 1,7 miljoen vaten.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ASMI aan kop met een winst van 5,3 procent bij een slotkoers van 729,40 euro, na een positief analistenrapport. Bank of America heeft donderdag het koersdoel voor ASMI verhoogd van 758,00 naar 860,00 euro met een onveranderde koopaanbeveling Handelaar Bert van der Pol van Today’s Group wees daarnaast ook op een koopaanbeveling van Morgan Stanley met een koersdoel van 800 euro. Sectorgenoten Besi en ASML wonnen 0,7 tot 2,3 procent.

De verliezen beperkten zich tot minder dan een half procent, voor onder meer Ahold Delhaize en Unilever.

In de AMX gingen de handen op elkaar voor Van Lanschot Kempen met een winst van 5,4 procent. De private bank wil de komende jaren stevig blijven groeien met het beheerd vermogen, met hulp van overnames en waardestijging van de beleggingen, en verhoogde zijn doelstelling voor het rendement op eigen vermogen van 12 naar 18 procent, zo werd duidelijk tijdens de beleggersdag vandaag. ING zei dat de nieuwe doelstellingen een stuk beter zijn dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

AMG steeg 2,5 procent. Het bedrijf heeft een belang in Savannah Resources genomen ter waarde van 16 miljoen Britse pond.

Galapagos leverde 1,1 procent in en Air France-KLM daalde 1,6 procent. Verder eindigde alleen JDE Peet’s 0,8 procent in het rood.

In de AScX won Avantium 8,3 procent. In oktober opent het de nieuwe FDCA Flagship Plant in Delfzijl. Fastned steeg 5,3 procent.

Azerion sloot licht hoger. Het volatiele Vivoryon leverde 3,5 procent in.

Wall Street

Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen licht hoger, waarbij de S&P 500 voor het eerst de 5.500 punten aantikte.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Heineken

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.