Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wall Street lijkt af te stevenen op een verdeeld slot

Wall Street lijkt af te stevenen op een verdeeld slot
20 jun 2024 om 19:58

 De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag verdeeld met nog een paar uur handel te gaan. 

De S&P 500 daalde 0,3 procent naar 5.471,15 punten, de Dow Jones index won 0,7 procent op 39.116,11 punten en de Nasdaq noteerde 0,8 procent lager op 17.719,17 punten. 

Aanvankelijk wist de S&P 500 nog de recordstanden boven de 5500 punten aan te scherpen en bereikte de Nasdaq bijna de 18.000 punten. Echter gedurende de handelssessie wisten beide indices de recordstanden vooralsnog niet vast te houden, wellicht gevoed door wat winstnemingen na de stijgingen van de laatste tijd. 

Ondertussen signaleerden nieuwe economische gegevens in de VS enkele tekenen van een vertragende economie. Die gegevens omvatten hoger dan verwachte wekelijkse werkloosheidsaanvragen, de Philadelphia Fed-index bleef nog net positief in juni, met een daling van 4,5 naar 1,3 en het aantal in aanbouw genomen woningen daalde in mei met ruim 5 procent.

Vrijdag kijken beleggers uit naar de gegevens over de inkoopmanagersindex, bestaande woningverkopen en leidende indicatoren.

Ook is het vrijdag de zogenaamde” Quadruple witching day”. Dit is de dag waarop vier soorten derivaten tegelijkertijd aflopen. Deze instrumenten omvatten aandelenindexfutures, aandelenindexopties, aandelenopties en individuele aandelenfutures. Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van het handelsvolume en een verhoogde volatiliteit wanneer handelaren en beleggers aflopende posities sluiten en nieuwe openen, met name in het laatste handelsuur.

De olieprijzen liepen verder op vanwege verder toenemende geopolitieke spanningen en nadat donderdagmiddag bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week zijn gedaald. Een vat WTI-olie werd 0,9 procent duurder op 82,32 dollar.

De rentes liepen wat op. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg 4 basispunten naar 4,26 procent, terwijl de euro/dollar terrein verloor en noteerde op 1,0703.

Stijgers en dalers

Darden-restaurants steeg met 2 procent. na het overtreffen van de winstverwachtingen.

Gilead Sciences steeg met 8 procent, na een succesvolle proef in een laat stadium met zijn HIV-preventie-injectie.

Het adviesbureau Accenture steeg met 7 procent, nadat het voor het derde kwartaal ruim 900 miljoen dollar aan boekingen voor generatieve kunstmatige intelligentie had gerapporteerd.

Hewlett Packard Enterprise verloor 1,7 procent. Britse mededingingsautoriteiten onderzoeken de overname van Juniper Networks.

KB Home won 2,5 procent. De kwartaalwinst van de huizenbouwer was hoger dan de analistenconsensus.

Nvidia bereikte wederom een nieuw record , maar kon dat niet vasthouden en daalde 3,3 procent. Dat straalde ook af op andere halfgeleideraandelen zoals Micron, dat bijna 6 procent verloor.

Honeywell International won 0,8 procent. Het bedrijf heeft overeenstemming bereikt over de overname van defensie- en ruimtevaartbedrijf CAES voor ongeveer 2 miljard dollar in contanten. 

Trump Media & Technology Group verloor 14,0 procent, nadat er dinsdag ook al forse verliezen op de borden stonden. Beurswaakhond SEC heeft wel de plannen rond de verkoop van aandelen en warrants goedgekeurd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.