Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start handelsdag vermoedelijk afwachtend

AEX start handelsdag vermoedelijk afwachtend
21 jun 2024 om 07:55

 De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een nipt lagere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong fractioneel in het rood.

Donderdag duwden de halfgeleiders de AEX nog bijna naar een nieuw record, met een winst van 1,0 procent op een slotstand van 933,84 punten

“Voor de komende periode zien we nog steeds betere vooruitzichten voor aandelen. In onze tactische assetallocatie houden we daarom vast aan een overweging van aandelen tegenover een onderweging van obligaties”, zei investment manager Simon Wiersma van ING. De obligatierentes liepen donderdag licht op.

Het was donderdag de dag van de centrale banken. Zo verlaagde de Zwitserse centrale bank opnieuw de rente, naar 1,25 procent, maar lieten de centrale banken in Noorwegen, China en het Verenigd Koninkrijk de rentes ongemoeid.

De Bank of England handhaafde conform de verwachting de Bank Rate op het hoogste punt in 16 jaar op 5,25 procent, en lijkt met de beschikbare informatie in augustus te willen besluiten of er dan een renteverlaging nodig is.

Het besluit kwam nadat woensdag vrijgegeven gegevens toonden dat de Britse inflatie in mei met 2,0 procent op jaarbasis steeg, waarmee de inflatiedoelstelling van de centrale bank werd bereikt. De markt houdt voorlopig rekening met een renteverlaging in augustus.

De Amerikaanse beurzen sloten donderdag verdeeld, tijdens een relatief rustige handelssessie.

Aanvankelijk wist de S&P 500 nog de recordstanden boven de 5.500 punten aan te scherpen en bereikte de Nasdaq bijna de 18.000 punten. Gedurende de handelssessie wisten beide indices de recordstanden echter niet vast te houden, wellicht door wat winstnemingen na de stijgingen van de laatste tijd. De Dow Jones index sloot wel 0,8 procent hoger.

Ondertussen signaleerden nieuwe economische data in de VS enkele tekenen van een vertragende economie. Die gegevens omvatten hoger dan verwachte wekelijkse werkloosheidsaanvragen, de Philadelphia Fed-index bleef nog net positief in juni, met een daling van 4,5 naar 1,3, en het aantal in aanbouw genomen woningen daalde in mei met ruim 5 procent.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend overwegend lager, met als negatieve uitschieter de Hang Seng index in Hongkong met een verlies van 1,7 procent.

De KOSPI index in Seoel koerste daarnaast krap een procent lager, terwijl Sydney licht in het groen noteerde. In Tokio noteerde de Nikkei index onveranderd na inflatiecijfers. 

De kerninflatie in Japan kwam in mei uit op 2,1 procent, ten opzichte van 2,4 procent een maand eerder. De yen daalde voor de zevende handelsdag op rij ten opzichte van de dollar. 

De Amerikaanse olie-future zat donderdagavond wederom in de lift, mede door toenemende geopolitieke spanningen en omdat de olie- en benzinevoorraden daalden. De olieprijs steeg met 0,8 procent naar 85,71 dollar.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave in de eurozone en de VS van de samengestelde inkoopmanagersindices in juni, waar een hoge voorspellende waarde aan wordt toegedicht. 

Bedrijfsnieuws

Er was vanochtend nog geen relevant nieuws over aan het Damrak genoteerde ondernemingen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde donderdag 0,3 procent naar 5.473,17 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 39.134,76 punten en de Nasdaq sloot 0,8 procent lager op 17.721,59 punten. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.