Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Koersherstel Nvidia bepalend op Wall Street

Koersherstel Nvidia bepalend op Wall Street
25 jun 2024 om 22:24

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdagavond verdeeld gesloten, nadat de handel werd gedomineerd door het koersherstel voor beurszwaargewicht Nvidia. 

De S&P 500 index sloot 0,4 procent hoger op 5.469,30 punten. Technologiebeurs Nasdaq steeg 1,3 procent tot 17.717,65 punten, maar de Dow Jones-index daalde 0,8 procent tot 39.112,16 punten. 

Maandag stond de technologie-index nog onder druk doordat Nvidia opnieuw daalde. Dinsdag veerde de koers van de AI-reus echter weer op. Waar de Dow Jones-index maandag nog steeg, is de beweging nu omgekeerd.

Volgens Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild kan een gevolg van de verkoopgolf van tech- of chipaandelen zijn, dat beleggers eindelijk gaan diversifiëren naar andere sectoren. “Gaan we voor een stijlverandering? Van groot naar klein en van groei naar waarde? De komende dagen zullen het uitwijzen, want tech kan mogelijk meer terrein verliezen”, volgens de expert van Bank Edmond de Rothschild.

Er waren Amerikaanse cijfers over het consumentenvertrouwen, dat iets daalde in juni, na de stijging in mei. Wel bleef de index nog nipt boven de 100 punten. De cijfers passen bij een beeld van “vertragende consumptie en een geleidelijk stijgende werkloosheid”, volgens Ian Shepherdson van Pantheon. Respondenten bleken relatief somber over de toekomst en dat kan wijzen op verder afnemende consumentenbestedingen op de korte termijn. Tegelijkertijd kan de Fed met deze cijfers volhouden dat de inflatieverwachtingen “goed verankerd” zijn, meent Shepherdson.

Een meer terugkijkende index van de Chicago Fed wees dinsdag op een verbetering van de economische activiteit in mei, en een andere index voor de Amerikaanse huizenprijzen wees op een minder snelle stijging in april.

ING wees op twee belangrijke agendapunten later in de week: donderdagavond is het eerste presidentiële debat tussen president Joe Biden en voormalig president Donald Trump op CNN. “Het is misschien nog te vroeg om dit te verwachten, maar we zullen willen zien of de dollar reageert op wie het debat ‘wint’. Een positieve uitkomst voor Trump zou de dollar hoger kunnen zetten”, zei expert Chris Turner van ING.

Maar de grootste aanjager voor de markten deze week wordt vermoedelijk de Amerikaanse PCE-kerninflatie op vrijdag. Als deze zou voldoen aan de verwachtingen van een inflatie van 0,1 procent op maandbasis, dan zal de korte rente dalen en de dollar meenemen in die neerwaartse trend, aldus de expert van ING.

De euro/dollar handelde dinsdagmiddag licht lager op 1,0717, terwijl de olieprijs daalde. De future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 1 procent lager op 80,83 dollar op de New York Mercantile Exchange. Brent-olie werd 1,2 procent goedkoper op 85,01 dollar per vat.

Bitcoin, dat maandag 7 procent daalde, steeg dinsdag weer 3 procent richting 62.000 dollar.

Bedrijfsnieuws

Nvidia leverde maandag nog 6,7 procent in en trok ook sectorgenoten mee in het rood. Na drie handelsdagen van verliezen was bijna 13 procent, of 430 miljard dollar, van de marktwaarde van Nvidia verdampt. Dinsdag steeg het aandeel weer 6,8 procent en is dat verlies dus weer voor ongeveer de helft goedgemaakt.

Microsoft sloot 0,7 procent hoger. De Europese Unie heeft Microsoft beschuldigd van schending van de mededingingsregels door de vergadertool Teams te bundelen met Office 365 en Microsoft 365. Dit maakte de toezichthouder van de EU, de Europese Commissie, dinsdag bekend. Een eventuele boete kan oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

FedEx opende dinsdag nabeurs de boeken en steeg in de handel nabeurs 16 procent. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden op een winst per aandeel van 5,34 dollar en een omzet van 22 miljard dollar in het vierde kwartaal. 

SolarEdge Technologies daalde 20,6 procent. De fabrikant van omvormersystemen is van plan om voor 300 miljoen dollar aan converteerbare obligaties uit te geven. Afzonderlijk werd ook bekend dat een klant van SolarEdge faillissement heeft aangevraagd. Deze klant, PM&M Electric, is SolarEdge nog ruim 11 miljoen dollar schuldig.

Trump Media & Technology steeg 8,5 procent. Het aandeel steeg maandag ook al met 21 procent, de op één na grootste procentuele stijging sinds de fusie van Trump Media met de lege beurshuls Digital World Acquisition eind maart.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.