Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
26 jun 2024 om 18:53

 De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, nadat het optimisme over het koersherstel van AI-reus Nvidia geleidelijk wegebde.

De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 514,81 punten, de Duitse DAX verloor 0,12 procent op 18.155,24 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,7 procent op 7.609,15 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 8.225,33 punten.

Beleggers bleven nerveus voor de aanstaande parlementsverkiezingen in Frankrijk. Naar verwachting zal de radicaal-rechtse Rassemblement National een grote winst boeken.

“Politieke onzekerheid maakt beleggers voorzichtig”, aldus investment manager Nathan Levy van ING, die erop wees dat de aandelenrally in Europa deze maand tot stilstand is gekomen.  

“Banken, industriële bedrijven en nutsbedrijven liggen hierbij met name onder een vergrootglas”, aldus de expert van ING.

De Franse consument wordt nu al somberder door de politieke onzekerheid als gevolg van de onverwachte verkiezingen. De vertrouwensindex voor juni daalde van 90 naar 89.

“De positieve stemming op Wall Street kan de stemming bij Europese beleggers helpen verbeteren ondanks de politieke onzekerheid”, stelde Swissquote eerder op de dag, maar dat bleek niet lang te duren.  

Economisch nieuws uit de VS was er over de huizenmarkt, waar fors minder nieuwe woningen werden verkocht. Op vrijdag volgt een belangrijk inflatiecijfer.

De olieprijs daalde, nadat de Amerikaanse olievoorraden onverwacht bleken te zijn gestegen afgelopen week.

Een augustus-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procnt tot 80,31 dollar, terwijl een september-future Brent 0,5 procent goedkoper werd op 83,31 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0682. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er  op de borden.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen investeert tot 5 miljard dollar in Rivian, maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Een samenwerking van Volkswagen met Rivian zou de problemen voor beide bedrijven oplossen, doordat het Amerikaanse elektrische autobedrijf daardoor de nodige liquide middelen zou krijgen en de Duitse autofabrikant hulp zou krijgen met zijn softwareproblemen.  Rivian steeg 22 procent op het nieuws. Volkswagen daalde 1,6 procent.

Barclays uitte zich positief over LVMH. Het luxemerk ligt op schema om in het tweede kwartaal een autonome omzetgroei te realiseren van 2 procent. De marges zullen wel onder druk staan, waardoor de Britse bank het koersdoel voor LVMH verlaagde. Het aandeel daalde tot een procent.

Techaandelen lagen er ’s ochtends goed bij, dankzij het koersherstel van Nvidia, maar hielden de winst niet vast. In Amsterdam sloot ASML en ASMI licht lager en Besi 0,2 procent hoger.

Opvallende daler in Amsterdam was Alfen dat bijna halveerde na een winstwaarschuwing. De aangepaste EBITDA-marge ziet Alfen dit jaar uitkomen rond 5 procent, nadat het bedrijf eerder mikte op een hogere marge dan de 11,3 procent van vorig jaar. Alfen moet ook opnieuw in gesprek met de banken om binnen de convenanten te kunnen blijven.

Deliveroo zag de koers stijgen na het bericht dat DoorDash belangstelling had voor een overname van de Britse maaltijdbezorger. Gesprekken daarover werden inmiddels afgebroken, meldde Reuters. Deliveroo sloot 1,2 procent hoger. In Amsterdam daalde Just Eat Takeaway 4,9 procent en Delivery Hero verloor 6,6 procent.

Shell heeft definitief besloten om jaarlijks 650.000 ton CO2 op te vangen in het Canadese project Polaris en het opslagcentrum Atlas. Beide projecten moeten tegen eind 2028 in werking zijn. Shell daalde 0,8 procent.

Het consortium rond Onepoint heeft besloten om af te zien van het reddingsplan voor Atos. Het consortium onder leiding van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky heeft aangegeven bereid te zijn om de gesprekken met Atos weer op te starten. Atos sloot 6,7 procent lager.

In Brussel sloten alle hoofdfondsen lager behalve UCB. Syensqo eindigde onderaan met een min van 4,3 procent.

Airbus verloor meer terrein en sloot 2,8 procent lager in Parijs. Dinsdag verloor Airbus ook al fors na een winstwaarschuwing. Eurofins Scientific eindigde juist bovenaan in Parijs met een plus van 3,3 procent.

Softwarebedrijf SAP steeg in Frankfurt, evenals sportschoenenmaker Adidas.BMW en Volkswagen verloren juist terrein.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street bewoog woensdag weinig. Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de S&P 500 index 0,2 procent hoger op 5.460,09 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Royal Dutch Shell

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.