Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

ASR Nederland wil voor half miljard euro eigen aandelen inkopen

ASR Nederland wil voor half miljard euro eigen aandelen inkopen
27 jun 2024 om 07:42

 ASR Nederland gaat in de komende drie jaar weer voor ruim een half miljard euro aan eigen aandelen inkopen, naast een progressief dividend. Dat maakte de verzekeraar bekend in het kader van zijn nieuwe financiële doelstellingen, die de verzekeraar voorafgaand aan zijn beleggersdag presenteerde.

ASR hervat daarmee de aandeleninkopen, die werden gestaakt in verband met de overname van Aegon Nederland. De inkopen zijn bedoeld om de winst per aandeel te vergroten en de koers te ondersteunen.

De intentie is om in 2024 voor 125 miljoen euro eigen aandelen in te kopen, in 2025 voor 175 miljoen euro en in 2026 voor 225 miljoen euro, lichtte de verzekeraar toe.

Het bedrag komt overeen met de verwachting van Berenberg, dat op “tenminste 500 miljoen euro”  rekende. ING ging uit van 175 miljoen euro per jaar, maar sloot meer dan 200 miljoen euro per jaar ook niet uit. Bank of America rekende op meer: de analisten voorzagen 200 miljoen euro dit jaar en jaarlijks 250 miljoen euro in de jaren daarna.

Het dividend wordt uitbetaald mits de solvabiliteit niet onder 140 procent daalt.

ASR mikt verder op een operationeel rendement op het eigen vermogen van meer dan 12 procent. 

In 2026 wil de verzekeraar de kostenbesparingen naar een niveau van 215 miljoen euro per jaar brengen en zou er autonoom 1,35 miljard euro aan kapitaal moeten worden gegenereerd, wat meer is dan de eerdere doelstelling. In 2023 werd er 938 miljoen aan kapitaal gegenereerd.

“Dit weerspiegelt de sterke basis van onze bestaande activiteiten om kapitaal te genereren, de kansen die we zien op de pensioenmarkt en de impact van een strategische herweging van de beleggingsportefeuille, inclusief de Aegon-Nederland-portefeuille”, zei CEO Jos Baeten in een toelichting.

Als financieel doel noemde ASR een solvabiliteit van “ruim boven 160 procent”. Dit was eind vorig jaar 176 procent, na een daling met 31 procentpunt door de overname van Aegon Nederland.

De verkoop van de bank Knab, de integratie van Aegon Nederland, de invoering van een intern model en een evaluatie van de Solvency II-regels zullen bij elkaar ongeveer 40 procentpunt aan de solvabiliteit toevoegen, verwacht ASR. Eerder meldde de verzekeraar al dat de verkoop van Knab 13 procentpunt aan extra solvabiliteit zou opleveren.

Verder streeft ASR Nederland naar een gecombineerde ratio van kosten en claims bij de niet-levensverzekeringen van 92 tot 94 procent, met een beoogde groei van de premies uit deze schadeverzekeringen 3 tot 5 procent per jaar.

Voor de pensioentak is het doel om in de periode van 2024 tot en met 2026 tenminste 8 miljard euro aan zogeheten “defined contribution”-pensioenvermogen te laten instromen, en nog eens 8 miljard cumulatief door middel van buy-outs van pensioenfondsen tot en met 2027.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • Aegon
    * *
  • ASR
    * *
  • Bank Of America
    * *
  • ING Groep
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.