Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen blijven dicht bij huis

Europese beurzen blijven dicht bij huis
27 jun 2024 om 12:29

 Europese aandelenmarkten bleven donderdag rond lunchtijd dicht bij huis. Beleggers zijn wellicht wat terughoudend in aanloop naar belangrijke macrocijfers en de aankomende verkiezingen in Frankrijk.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 517,58 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,1 procent op 18.145,77 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,2 procent bij een stand van 7.597,71 punten. De Britse FTSE ging 0,1 procent lager op 8.217,28 punten.

Analisten van SEB wezen op het zwakke sentiment vanochtend in Azië, aangejaagd door zorgen over de inflatie en hogere rentes. “De Japanse yen viel gisteren terug tot het laagste niveau sinds 1986 ten opzichte van de dollar, waardoor de markt verwacht dat Japanse beleidsmakers harder zullen ingrijpen”, aldus SEB.

De Zweedse Riksbank hield de leenkosten donderdag ongewijzigd, maar gaf te kennen dat zij verwachtte de versoepeling weer te hervatten, met twee tot drie voorziene renteverlagingen in de tweede helft van het jaar.

Verder bleek dat de geldhoeveelheid in de eurozone in mei sterker is gestegen. In mei steeg de maatschappelijke geldhoeveelheid, kortweg M3, met 1,6 procent op jaarbasis, na een plus van 1,3 procent in april. 

Ook werd bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in juni licht is gestegen. De index die het vertrouwen weergeeft, steeg met 0,3 punt. De index voor het economisch sentiment in de eurozone daalde met 0,2 punt tot 95,9. De verwachtingsindex voor de werkgelegenheid daalde 1,6 punten tot 99,7. Het vertrouwen in de industrie daalde fractioneel, net als het vertrouwen in de dienstensector.

Vanmiddag zal de aandacht verschuiven naar onder meer de groeicijfers van de Amerikaanse economie en order voor duurzame goederen. Vanavond laat zal er dan veel aandacht zijn voor het eerste debat tussen Joe Biden en Donald Trump.

Vrijdag is het tijd voor het belangrijke Amerikaanse inflatierapport. Dat rapport wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de Federal Reserve. De Fed verwacht dit jaar slechts één renteverlaging in december, maar beleggers zien volgens KBC ook 56 procent kans op een renteverlaging van 25 basispunten in september.

De olieprijzen stegen en een vat Brent olie werd 0,8 procent duurder op 85,95 dollar. De oplopende spanningen tussen Israël en Hezbollah houden de gemoederen flink bezig.

De rentes liepen weer wat verder op en de euro/dollar won licht terrein op 1,0696.

Bedrijfsnieuws

H&M daalde met meer dan 12 procent, na een nog forser verlies eerder op de ochtend. Het bedrijf rapporteerde een kleiner dan verwachte stijging van de winst in het tweede kwartaal en uitte twijfel over zijn winstmargedoelstelling voor het hele jaar.

BP is gestopt met het aannemen van nieuwe werknemers en zette nieuwe offshore windprojecten stop om zich verder te concentreren op de olie- en gasactiviteiten, te midden van zorgen bij investeerders, meldde persbureau Reuters, op basis van bronnen. De Britse energiegigant weigerde commentaar te geven op de berichtgeving. Het aandeel steeg 1,0 procent.

Proximus maakte bekend dat het een strategisch partnerschap voor vijf jaar heeft gesloten met Microsoft. De samenwerking concentreert zich rond digitale communicatie en rond de cloud. Het aandeel kon 1,0 procent beschrijven.

Ten slotte was het Franse modeconcern Kering een opvallende stijger met een winst van 5,3 procent.

Futures Wall Street

De futures op Wall Street signaleerden een lagere opening en noteerde de S&P 500 future 0,2 procent in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.