Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen vlak

Europese beurzen openen vlak
27 jun 2024 om 07:11

 De Europese beurzen gaan donderdag een vlakke opening tegemoet. 

IG voorziet een openingsverlies van 16 punten voor de Duitse DAX, een min van 2 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 12 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten woensdag lager, nadat het optimisme over het koersherstel van AI-reus Nvidia geleidelijk wegebde.

Beleggers bleven nerveus voor de aanstaande parlementsverkiezingen in Frankrijk. Naar verwachting zal de radicaal-rechtse Rassemblement National een grote winst boeken.

“Politieke onzekerheid maakt beleggers voorzichtig”, aldus investment manager Nathan Levy van ING, die erop wees dat de aandelenrally in Europa deze maand tot stilstand is gekomen.  

“Banken, industriële bedrijven en nutsbedrijven liggen hierbij met name onder een vergrootglas”, aldus de expert van ING.

De Franse consument wordt nu al somberder door de politieke onzekerheid als gevolg van de onverwachte verkiezingen. De vertrouwensindex voor juni daalde van 90 naar 89.

“De positieve stemming op Wall Street kan de stemming bij Europese beleggers helpen verbeteren ondanks de politieke onzekerheid”, stelde Swissquote eerder op de dag, maar dat bleek niet lang te duren.  

Economisch nieuws uit de VS was er over de huizenmarkt, waar fors minder nieuwe woningen werden verkocht. Op vrijdag volgt een belangrijk inflatiecijfer.

De olieprijs daalde, nadat de Amerikaanse olievoorraden onverwacht bleken te zijn gestegen afgelopen week.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen investeert tot 5 miljard dollar in Rivian, maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Een samenwerking van Volkswagen met Rivian geeft het Amerikaanse elektrische autobedrijf de nodige liquide middelen en helpt de Duitse autofabrikant met zijn softwareproblemen. Rivian steeg 22 procent op het nieuws. Volkswagen daalde 1,6 procent.

Techaandelen lagen er woensdagochtend goed bij, dankzij het koersherstel van Nvidia, maar hielden de winst niet vast. In Amsterdam sloot ASML en ASMI licht lager en Besi 0,2 procent hoger.

Deliveroo zag de koers stijgen na het bericht dat DoorDash belangstelling had voor een overname van de Britse maaltijdbezorger. Gesprekken daarover werden inmiddels afgebroken, meldde Reuters. Deliveroo sloot 1,2 procent hoger. In Amsterdam daalde Just Eat Takeaway 4,9 procent en Delivery Hero verloor 6,6 procent.

Het consortium rond Onepoint heeft besloten om af te zien van het reddingsplan voor Atos. Het consortium onder leiding van de Tsjechische miljardair Daniel Kretinsky heeft aangegeven bereid te zijn om de gesprekken met Atos weer op te starten. Atos sloot 6,7 procent lager.

Airbus verloor meer terrein en sloot 2,8 procent lager in Parijs. Dinsdag verloor Airbus ook al fors na een winstwaarschuwing. Eurofins Scientific eindigde juist bovenaan in Parijs met een plus van 3,3 procent.

Euro STOXX 50          4.915,94 (-0,41%)

STOXX Europe 600       514,81 (-0,56%)

DAX                           18.155,24 (-0,12%)

CAC 40                        7.609,15 (-0,69%)

FTSE 100                    8.225,33 (-0,27%)

SMI                              12.015,72 (-0,58%)

AEX                                 923,13 (-0,38%)

BEL 20                        3.915,33 (-1,11%)

FTSE MIB                 33.541,98 (-0,49%)

IBEX 35                      11.030,50 (-0,80%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag licht lager, in aanloop naar het debat vanavond tussen Joe Biden en Donald Trump.

De Amerikaanse beurzen bleven woensdagavond dichtbij huis maar sloten licht hoger, terwijl het aandeel Nvidia, dat de Amerikaanse beurzen al geruime tijd domineert na een enorme waardestijging, opnieuw geen richting kon vinden.

Dinsdag sloten de Amerikaanse aandelenmarkten verdeeld, maar met winst voor de Nasdaq omdat Nvidia sterk herstelde van een recente verliesreeks. Woensdag leek de AI-reus weer enkele procenten te gaan dalen maar sloot het aandeel toch vlak. “De winsten op de beurzen zijn extreem geconcentreerd. De recente volatiliteit heeft vooral te maken met het Nvidia-effect. Dit is vrij uniek”, aldus analisten van SYZ.  

Het rentepad van de Fed blijft daarnaast altijd een aandachtspunt. Fed-bestuurder Lisa Cook zei dinsdag dat een renteverlaging op enig moment gepast zou zijn, maar dat de timing ervan onzeker is. Haar collega Michelle Bowman verwacht dit jaar geen verlagingen meer.

De FedWatch Tool van CME geeft aan dat de markt met een waarschijnlijkheid van bijna 90 procent verwacht dat de rente op 31 juli gehandhaafd blijft. Voor 18 september wordt een handhaving van de rente geschat op circa 36 procent.

Economisch nieuws uit de VS was er over de huizenmarkt, waar fors minder nieuwe woningen werden verkocht. Op vrijdag volgt een belangrijk inflatiecijfer.

De olieprijs daalde iets, nadat de Amerikaanse olievoorraden onverwacht bleken te zijn gestegen afgelopen week. De future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot 0,1 procent lager op 80,78 dollar per vat.

De grootste aanjager voor de markten deze week wordt vermoedelijk de Amerikaanse PCE-kerninflatie op vrijdag, aldus expert Chris Turner van ING. Als deze zou voldoen aan de verwachtingen van een inflatie van 0,1 procent op maandbasis, dan zal de korte rente dalen en de dollar meenemen in die neerwaartse trend, aldus ING.

Bedrijfsnieuws

FedEx steeg 15,5 procent, na meevallende winstcijfers van het pakkettenbedrijf en de melding dat de divisie zware vracht tegen het licht wordt gehouden.  

General Motors heeft een nieuwe topman gevonden voor de divisie autonoom rijden. Marc Whitten was eerder in dienst bij Amazon en Microsoft. Het aandeel daalde 1,4 procent.

De koers van Rivian Automotive steeg 23 procent. Volkswagen liet dinsdagavond weten dat het tot 5 miljard dollar investeert in de elektrische autobouwer. Aandelen van rivaal Lucid Motors stegen met 4,0 procent.

Micron Technology kwam nabeurs met cijfers. In aanloop daarnaar toe steeg het aandeel met circa 0,9 procent maar na de publicatie daalde het nabeurs met 5 procent. De outlook voldeed aan de analistenconsensus maar stelde daarmee toch teleur. Sectorgenoot ARM won 2,6 procent in de reguliere handel en leverde nabeurs 1,2 procent in.

Nvidia herstelde van een zwakke start en sloot licht hoger, maar ging nabeurs weer 1 procent lager. Dinsdag steeg Nvidia nog 6,8 procent, herstellend van een reeks verliesdagen die beleggers niet meer gewend zijn van dit aandeel, dat sinds de AI-hype eindeloos leek te stijgen.

Amazon steeg 3,9 procent en werd het vijfde bedrijf dat 2 biljoen dollar waard is op de beurs. Apple, Microsoft, Nvidia en Alphabet gingen het e-commercebedrijf voor. De eerste drie zijn inmiddels meer dan 3 biljoen dollar waard.

Het aandeel Moderna ging onderuit op het nieuws dat een nieuw vaccin tegen een virus dat voor zuigelingen en ouderen dodelijk kan zijn minder effectief is dan dat van rivaal GlaxoSmithKline. Moderna daalde 11 procent.

S&P 500 index                   5.477,90 (+0,16%)

Dow Jones index            39.127,80 (+0,04%)

Nasdaq Composite           17.805,16 (+0,49%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag lager.

Nikkei 225             39.258,69 (-1,0%)

Shanghai Composite     2.959,79 (-0,4%)

Hang Seng              17.728,30 (-2,0%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0691. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0680 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0686 op de borden.

USD/JPY Yen   160,31

EUR/USD Euro  1,0691

EUR/JPY Yen   171,42

MACRO-AGENDA:

06:30 Producentenvertrouwen – Juni (NL)

09:30 Riksbank – Rentebesluit (Zwe)

11:00 Consumentenvertrouwen en econ. sentiment – Juni def. (eur)

13:00 Turkse centrale bank – Rentebesluit (Tur)

14:30 Economische groei – Eerste kwartaal def. (VS)

14:30 Orders duurzame goederen – Mei (VS)

14:30 Steunaanvragen – Wekelijks (VS)

16:00 Aanstaande woningverkopen – Mei (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

13:00 Acuity Brands – Cijfers derde kwartaal (VS)

22:00 Nike – Cijfers vierde kwartaal (VS)


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Royal Dutch Shell

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.