Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen sluiten overwegend lager

Europese beurzen sluiten overwegend lager
27 jun 2024 om 18:36

 De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 512,59 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,3 procent op 18.210,55 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,0 procent bij een stand van 7.530,72 punten. De Britse FTSE sloot 0,6 procent lager op 8.179,68 punten.

Analisten van SEB wezen op het zwakke sentiment donderdagochtend in Azië, wat ook de toon zette voor de beursdag in Europa. Het sentiment in Azië werd gedrukt door zorgen over de inflatie en hogere rentes. “De Japanse yen viel gisteren terug tot het laagste niveau sinds 1986 ten opzichte van de dollar, waardoor de markt verwacht dat Japanse beleidsmakers harder zullen ingrijpen”, aldus SEB.

Verder wachten beleggers op de PCE-inflatie uit de VS, die vrijdagmiddag bekend wordt gemaakt. Daarnaast houden de markten het nieuws rond de Franse verkiezingen in de gaten. De eerste ronde vindt zondag plaats. Rassemblement National van Marine Le Pen ligt volgens de laatste peilingen op kop met 36 procent, terwijl de Renaissancepartij van president Macron nu 22 procent van de stemmen zou krijgen. De coalitie van linkse partijen, Nouveau Front populaire, nestelt zich daartussen met 28 procent.

Commentaren van onder andere de Finse ECB-bestuurder Olli Rehn, die voor dit jaar nog twee renteverlagingen van de ECB verwacht, wogen volgens investment manager Simon Wiersma van ING minder zwaar dan de zorgen over de aanstaande Franse verkiezingen. 

De tienjaarsrente op Franse staatsobligaties liep donderdag verder op en de spread met de Duitse rente is inmiddels 74 punten.

Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor het consumentenvertrouwen uit de eurozone, dat met 0,3 punt verbeterde in juni. Het economisch sentiment verslechterde wel iets en ook het ondernemersvertrouwen daalde.

De Zweedse en Turkse centrale banken handhaafden donderdag de rentes. De Riksbank zei wel dat als de inflatievooruitzichten zo blijven, in de tweede jaarhelft mogelijk twee of zelfs drie renteverlagingen worden doorgevoerd. Een maand geleden sprak de Zweedse centrale bank nog van twee verlagingen. De Turkse centrale bank waarschuwde dat de daling van de onderliggende inflatie in mei tot stilstand is gekomen. De centrale bank in Tsjechië verlaagde donderdag wel de rente, van 5,25 tot 4,75 procent.

De euro/dollar handelde rond het Europese slot op 1,0701. De olieprijzen herstelden van de dip een dag eerder. De geopolitieke onrust in het Midden-Oosten verdreef voor even de zorgen over de mondiale vraag naar olie.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt steeg Siemens met 2,6 procent en ging MTU Aero Engines aan kop met een winst van 5,6 procent. Sectorgenoot Rheinmetall daalde juist met 2,9 procent. Verder daalde RWE met 1,9 procent. Ook sectorgenoot E.ON stond onder druk in de DAX, met een min van 0,9 procent, terwijl Engie 1,7 procent verloor in de CAC 40.

In Parijs viel koploper Kering juist positief op, met een plus van 4,7 procent. Gucci-producent Kering werd door Bank of America op de kooplijst gezet. De Amerikaanse bank ziet de eerste tekenen van herstel bij Gucci. Verder waren de winsten op de Franse beurs vrij bescheiden.

Europese vastgoedaandelen zaten donderdag wel in de lift. Unibail-Rodamco-Westfield steeg 1,2 procent, terwijl Vonovia 1,5 procent won. Autofabrikanten daalden juist. Mercedes-Benz verloor 1,3 procent, Porsche AG daalde 1,1 procent en Stellantis leverde 4,0 procent in.

In Amsterdam daalde ASR 0,9 procent na een beleggersdag, die volgens analisten weinig verrassingen bracht. ASR maakte onder meer bekend dat het voor een half miljard aan eigen aandelen wil terugkopen in de komende drie jaar. Sectorgenoot Aegon verloor 2,2 procent en was daarmee de sterkste daler in de AEX.

In Stockholm leverde kledingretailer Hennes & Mauritz donderdag liefst 13 procent in. H&M zag de winst en omzet in het afgelopen kwartaal weliswaar aantrekken, maar CEO Daniel Ervér waarschuwde ook dat het een stuk moeilijker is geworden om de jaardoelstelling, een operationele marge van 10 procent, te halen. 

BP is gestopt met het aannemen van nieuwe werknemers en heeft nieuwe offshore windprojecten stopgezet om zich verder te concentreren op de olie- en gasactiviteiten, te midden van zorgen bij investeerders, meldde persbureau Reuters op basis van bronnen. De Britse energiegigant weigerde commentaar te geven op de berichtgeving. Het aandeel won 0,5 procent. Sectorgenoot Shell steeg 0,8 procent.

Proximus maakte bekend dat het een strategisch partnerschap voor vijf jaar heeft gesloten met Microsoft. De samenwerking concentreert zich rond digitale communicatie en rond de cloud. Het aandeel kon 0,7 procent bijschrijven in Brussel.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen bleven rond het Europese slot dicht bij huis. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.