Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Valuta: dollar stabiel na stijging

Valuta: dollar stabiel na stijging
27 jun 2024 om 12:40

 De dollar is eerder deze week gestegen tot het hoogste niveau in twee maanden, maar donderdag won de euro weer iets terrein op de Amerikaanse munt.

De euro/dollar stond rond het middaguur 0,2 procent hoger op 1,0696. Woensdag werd een dieptepunt bereikt op 1,0672 dollar.

Analisten van UniCredit Research denken dat de aankomende economische cijfers uit de Verenigde Staten, onder andere over duurzame goederen, de winst van de dollar kunnen dempen.

“Een mogelijke daling van de orders voor duurzame goederen, die vanmiddag in de Verenigde Staten zullen worden gepubliceerd, kan een verdere waardestijging van de greenback smoren”, aldus UniCredit over de dollar.

Ook zijn er donderdag de wekelijkse cijfers over nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering, die naar verwachting licht zijn gedaald, en over de aanstaande huizenverkopen in de VS. Een raming van de economische groei kan iets omhoog worden bijgesteld.

De dollar steeg al voorafgaand aan de Amerikaanse cijfers over de verkoop van nieuwbouwwoningen woensdag. Het aantal verkochte woningen daalde naar het laagste niveau sinds november vorig jaar. Politieke onzekerheid gerelateerd aan de parlementsverkiezingen in Frankrijk drukten op de euro, volgens Andreas Thalassinos van Neotrades.

De sterkere dollar drukte donderdagochtend ook de olieprijzen in de handel in Azië.  

Op een wat langere termijn lijken de economie van de eurozone en die van de Verenigde Staten wat meer op elkaar te gaan lijken, volgens Ebury. Hierdoor zou de euro weer kunnen stijgen tot 1,10 aan het einde van het jaar en mogelijk verder tot 1,14 eind 2025, denkt analist Matthew Ryan van Ebury. Als de ECB het dit jaar bij slechts een enkele renteverlaging houdt, kan de euro harder stijgen.  

Tegelijkertijd kan de dollar verzwakken als de Amerikaanse renteverlaging langer uitblijft en als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen dreigt te gaan winnen, volgens Ebury. Die renteverlaging kan uitblijven als de inflatie hardnekkig hoog blijft.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.