Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX sluit goede junimaand licht lager af

AEX sluit goede junimaand licht lager af
28 jun 2024 om 17:52

 De Amsterdamse beurs is de laatste beursdag van juni licht lager gesloten, ondanks de meevallende inflatiecijfers in de VS. De AEX sloot vrijdag uiteindelijk 0,1 procent lager op 923,85 punten, maar steeg op maandbasis wel zo’n 1,3 procent.

De hoofdindex wist daarbij te pieken op circa 934 punten. Op kwartaalbasis steeg de Amsterdamse beurs bijna 5 procent en over de eerste zes maanden van 2024 zelfs meer dan 17 procent.

De ogen waren vandaag gericht op de Amerikaanse PCE-inflatie. En deze daalde conform verwachting. De kerninflatie, een belangrijke indicator voor het monetaire beleid van de Federal Reserve, bedroeg in mei 2,6 procent op jaarbasis, tegen 2,8 procent in april. Economen hielden ook rekening met deze daling.

“Dat is nog niet helemaal op het gewenste niveau van 2 procent, maar zet de deur naar een eerste renteverlaging naar onze mening wel op een kier”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Vannacht vond ook het eerste debat tussen Joe Biden en Donald Trump plaats. Een debat wat de Democraten graag zouden willen vergeten.

“De kans van Biden op een tweede termijn ligt na het debat aan diggelen. Alleen als Biden zich terugtrekt voor de Democratische conventie in augustus kan nog voorkomen worden dat Trump weer aan de macht komt. Het was dan misschien ook niet zo’n slecht idee om het eerste debat voor de conventie te laten plaatsvinden in plaats van erna zoals gebruikelijk”, zei marktanalist Philip Marey van Rabobank tegen ABM Financial News. “Nu is er nog een mogelijkheid om hem op tijd te vervangen.”

Een overwinning van Trump zal volgens Rabobank leiden tot hogere importtarieven voor alle handelspartners, inclusief Europa. Voor de VS zal dit leiden tot hogere inflatie en minder renteverlagingen door de Fed. “De tienjaarsrente op Amerikaanse overheidsobligaties liep dan ook op tijdens het debat.”

De Britse economie bleek vrijdag in de eerste drie maanden van dit jaar iets harder gegroeid dan aanvankelijk gemeten. Het Britse bruto binnenlands product steeg met 0,7 procent op kwartaalbasis. Dat is een kleine opwaartse bijstelling ten opzichte van de eerder gemelde groei van 0,6 procent.

De Franse inflatie daalde in juni van 2,3 naar 2,1 procent.

Het aantal werklozen in Duitsland is in juni sterker dan verwacht was gestegen en het werkloosheidspercentage steeg daardoor naar 6,0 procent.

Zondag is ook de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Rassemblement National van Marine Le Pen ligt volgens de laatste peilingen op kop met 36 procent, terwijl de Renaissancepartij van president Macron nu 22 procent van de stemmen zou krijgen. De coalitie van linkse partijen, Nouveau Front populaire, nestelt zich daartussen met 28 procent.

De olieprijzen daalden wat en bleven tijdens een beweeglijke maand uiteindelijk nagenoeg onveranderd. Een vat Brent noteerde 0,1 procent hoger op 86,49 dollar. De oliemarkt is een complexe markt, waar momenteel de risico’s voor een prijsstijging groter zijn dan voor een daling, zo zei Hans van Cleef, hoofd energie research bij Publieke Zaken, afgelopen week voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5. Van Cleef sluit een olieprijs van 100 dollar daarom niet uit.

De rentes liepen vrijdag wat op na de PCE-inflatie data van vanmiddag en de euro/dollar steeg licht naar 1,0713.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen ASMI en ABN AMRO aan kop met winsten van 1,7 en 0,8 procent. ASML won 0,4 procent en Besi kon 0,2 procent bijschrijven. Heineken en UMG leverden 1,4 en 2,2 procent in.

In de AMX herstelde Alfen licht van de koersval van de afgelopen dagen. Het aandeel won 3,0 procent, maar leverde afgelopen week wel fors in. Fagron wist 1,8 procent terreinwinst te boeken. Kepler Cheuvreux verhoogde vrijdag een koersdoel en zijn taxaties, maar het Houden advies bleef wel staan.

Air France-KLM verloor na een adviesverlaging van Barclays 4,2 procent en belandde daarmee onderaan in de AMX.

Bij de smallcaps won NX Filtration 3,0 procent, nadat het donderdag een nieuwe opdracht van circa een miljoen euro presenteerde. TomTom steeg 0,8 procent.

De rode lantaarn was voor Ebusco. Het aandeel daalde met 5,0 procent naar 1,57 euro. Op weekbasis leverde het aandeel ook fors in.

Tussenstanden Wall Street

Tijdens het slot van de Amsterdamse beurt was Wall Street groengekleurd en steeg de S&P 500 index met 0,3 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers CM.COM

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.