Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen openen hoger

Europese beurzen openen hoger
28 jun 2024 om 07:07

 De Europese beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet, in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers vanmiddag en na het eerste presidentiële debat in de VS vannacht. Tijdens dit debat tussen Joe Biden en Donald Trump kwamen de Amerikaanse futures iets onder druk te staan.

IG voorziet voor vanochtend een openingswinst van 44 punten voor de Duitse DAX en een plus van 16 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt 20 punten hoger te openen.

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag overwegend lager geëindigd. Analisten van SEB wezen op het zwakke sentiment in Azië, wat ook de toon zette voor de beursdag in Europa. Het sentiment in Azië werd gedrukt door zorgen over de inflatie en hogere rentes. “De Japanse yen viel gisteren terug tot het laagste niveau sinds 1986 ten opzichte van de dollar, waardoor de markt verwacht dat Japanse beleidsmakers harder zullen ingrijpen”, aldus SEB.

Daarnaast houden de markten het nieuws rond de Franse verkiezingen in de gaten. De eerste ronde vindt zondag plaats. Rassemblement National van Marine Le Pen ligt volgens de laatste peilingen op kop met 36 procent, terwijl de Renaissancepartij van president Macron nu 22 procent van de stemmen zou krijgen. De coalitie van linkse partijen, Nouveau Front populaire, nestelt zich daartussen met 28 procent.

Commentaren van onder andere de Finse ECB-bestuurder Olli Rehn, die voor dit jaar nog twee renteverlagingen van de ECB verwacht, wogen volgens investment manager Simon Wiersma van ING minder zwaar dan de zorgen over de aanstaande Franse verkiezingen.

De tienjaarsrente op Franse staatsobligaties liep donderdag verder op en de spread met de Duitse rente steeg naar 74 punten.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor het consumentenvertrouwen in de eurozone, dat met 0,3 punt verbeterde in juni maar wel negatief bleef. Het economisch sentiment verslechterde iets en ook het ondernemersvertrouwen daalde.

De Zweedse en Turkse centrale banken handhaafden donderdag de rentes. De Riksbank zei wel dat als de inflatievooruitzichten zo blijven, in de tweede jaarhelft mogelijk twee of zelfs drie renteverlagingen worden doorgevoerd. Een maand geleden sprak de Zweedse centrale bank nog van twee verlagingen. De Turkse centrale bank waarschuwde dat de daling van de onderliggende inflatie in mei tot stilstand is gekomen. De centrale bank in Tsjechië verlaagde donderdag wel de rente, van 5,25 tot 4,75 procent.

Bedrijfsnieuws

In Frankfurt steeg Siemens met 2,6 procent en ging MTU Aero Engines aan kop met een winst van 5,6 procent. Sectorgenoot Rheinmetall daalde juist met 2,9 procent. Verder daalde RWE met 1,9 procent. Ook sectorgenoot E.ON stond onder druk in de DAX, met een min van 0,9 procent, terwijl Engie 1,7 procent verloor in de CAC 40.

In Parijs viel koploper Kering juist positief op, met een plus van 4,7 procent. Gucci-producent Kering werd door Bank of America op de kooplijst gezet. De Amerikaanse bank ziet de eerste tekenen van herstel bij Gucci. Verder waren de winsten op de Franse beurs bescheiden.

Europese vastgoedaandelen zaten donderdag wel in de lift. Unibail-Rodamco-Westfield steeg 1,2 procent, terwijl Vonovia 1,5 procent won. Autofabrikanten daalden juist. Mercedes-Benz verloor 1,3 procent, Porsche AG daalde 1,1 procent en Stellantis leverde 4,0 procent in.

In Amsterdam daalde ASR 0,9 procent na een beleggersdag, die volgens analisten weinig verrassingen bracht. ASR maakte onder meer bekend dat het voor een half miljard aan eigen aandelen wil terugkopen in de komende drie jaar. Sectorgenoot Aegon verloor 2,2 procent en was daarmee de sterkste daler in de AEX.

In Stockholm leverde kledingretailer Hennes & Mauritz donderdag liefst 13 procent in. H&M zag de winst en omzet in het afgelopen kwartaal weliswaar aantrekken, maar CEO Daniel Ervér waarschuwde ook dat het een stuk moeilijker is geworden om de jaardoelstelling, een operationele marge van 10 procent, te halen.

BP is gestopt met het aannemen van nieuwe werknemers en heeft nieuwe offshore windprojecten stopgezet om zich verder te concentreren op de olie- en gasactiviteiten, te midden van zorgen bij investeerders, meldde persbureau Reuters op basis van bronnen. De Britse energiegigant weigerde commentaar te geven op de berichtgeving. Het aandeel won 0,5 procent. Sectorgenoot Shell steeg 0,8 procent.

Proximus maakte bekend dat het een strategisch partnerschap voor vijf jaar heeft gesloten met Microsoft. De samenwerking concentreert zich rond digitale communicatie en rond de cloud. Het aandeel kon 0,7 procent bijschrijven in Brussel.

Euro STOXX 50         4.902,60 (-0,3%)
STOXX Europe 600        512,59 (-0,4%)
DAX                  18.210,55 (+0,3%)
CAC 40                7.530,72 (-1,0%)
FTSE 100              8.179,68 (-0,6%)
SMI                  12.004,31 (-0,1%)
AEX                     925,11 (+0,2%)
BEL 20                3.919,21 (+0,1%)
FTSE MIB             33.186,89 (-1,1%)
IBEX 35              10.951,50 (-0,7%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat vrijdag een lichtgroene opening tegemoet.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag dicht bij huis gebleven, met een bescheiden winst voor de drie indexen. De Nasdaq moest het hebben van winsten voor Amazon, Meta, Netflix en Apple, terwijl chippers onder druk stonden in reactie op een tegenvallende outlook van Micron Technology. Analisten hadden gehoopt op een grotere impuls van AI bij Micron.

Over het algemeen zal de volatiliteit in de VS vermoedelijk toenemen vanwege de komende verkiezingen in de Verenigde Staten, zei Frank Vranken.

Vrijdagnacht vond het eerste presidentiële debat plaats in de VS, tussen zittend president Joe Biden en zijn uitdager, voormalig president Donald Trump.

Beleggers keken donderdag onder meer naar definitieve Amerikaanse groeicijfers. De economie in de VS groeide met 1,4 procent in de eerste drie maanden van 2024. De verwachting was 1,3 procent, gelijk aan een voorlopig cijfer. In het vierde kwartaal groeide de Amerikaanse economie nog met 3,4 procent.

Er kwam ook een driemaandscijfer voor de PCE uit, samen met de bbp-cijfers. Die toonde voor het eerste kwartaal een definitief inflatiecijfer van 3,4 procent, waar eerder nog 3,3 procent werd gemeten. De kerninflatie in de eerste drie maanden van 2024 kwam uit op 3,7 procent, van eerder 3,6 procent.

Vrijdag verschijnt de actuele PCE-inflatie voor de maand mei, waarbij wordt gerekend op een afkoeling van de kerninflatie van 2,8 tot 2,6 procent.

“Analisten zijn vrij nauwkeurig geworden in het voorspellen van de PCE-gegevens; we hebben de afgelopen maanden weinig verrassingen gezien. Hoewel een opwaartse verrassing een schok zou zijn, maken de lage voorspellingen van analisten zo’n verrassing wel mogelijk”, waarschuwden experts van CMC Markets in een vooruitblik op de inflatiedata.

De PCE-inflatie is een belangrijke graadmeter voor het rentebeleid van de Federal Reserve. Momenteel rekent een ruime meerderheid van de markt op een eerste renteverlaging in september, hoewel Fed-bestuurders terughoudend blijven. Atlanta Fed-bestuurder Raphael Bostic herhaalde donderdag zijn verwachting dat de rente pas in het vierde kwartaal voor het eerst zal worden verlaagd.

Op macro-economisch vlak werd donderdag verder bekend dat de Amerikaanse orders voor duurzame goederen in mei met 0,1 procent zijn gestegen, waar een daling van 1,0 procent was voorzien.

Verder daalden de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de VS, met 6.000, tot 233.000 nieuwe aanvragen. Vooraf werd gerekend op 235.000 nieuwe aanvragen.

De aanstaande woningverkopen daalden in mei met 2,1 procent. Op jaarbasis was sprake van een afname van 6,6 procent.

De Amerikaanse twee- en tienjaarsrentes daalden donderdag licht. De olieprijzen herstelden na een dip in de afgelopen dagen.

Bedrijfsnieuws

Micron leverde donderdag ruim 7 procent in. De chipproducent kwam woensdag nabeurs weliswaar met resultaten die de verwachtingen overtroffen, maar ook een outlook die de markt tegenviel. Sectorgenoten als Broadcom en Nvidia stonden ook onder druk. Nvidia daalde bijna 2 procent.

Rivian Automotive daalde bijna 2 procent, nadat de fabrikant van elektrische voertuigen woensdag nog meer dan 20 procent steeg nadat bekend werd dat Volkswagen miljarden in het bedrijf investeert. Donderdag hield Rivian zijn beleggersdag, waarbij het zijn productieverwachting voor het jaar intact hield.

Walgreens stond flink onder druk en leverde ruim 22 procent in, nadat de Amerikaanse drogisterijketen in het derde kwartaal minder winst boekte dan verwacht en de outlook verlaagde.

BlackBerry steeg juist meer dan 10 procent, nadat bekend werd dat het verlies van de smartphonefabrikant in het afgelopen kwartaal is geslonken. Ook was het verlies lager dan verwacht.

Spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss kon niet overtuigen met de kwartaalcijfers, die tegenvielen, terwijl de outlook niet werd verhoogd. Het aandeel daalde ruim 15 procent.

Nike opende donderdag nabeurs de boeken. Het aandeel daalde ruim 5 procent in de nabeurshandel omdat de omzet onder de verwachting uitkwam. Nike sprak van een uitdagend kwartaal en gaf aan de verwachtingen voor het lopende boekjaar bij te stellen.

Aandelen van Chewy, een fabrikant van producten en voer voor huisdieren, steeg donderdag even 20 procent, nadat de particuliere belegger Keith Gill, beter bekend als Roaring Kitty op X een meme van een hond plaatste. Ook aandelen van Petco zaten even in de lift. Chewy sloot uiteindelijk licht lager, terwijl Petco iets hoger eindigde.

International Paper ging donderdag circa 7 procent lager. Het aandeel van de Amerikaanse papierfabrikant kwam onder druk te staan nadat een overname van het bedrijf werd afgeblazen.

S&P 500 index                5.482,87 (+0,09%)
Dow Jones index             39.164,06 (+0,09%)
Nasdaq Composite            17.858,68 (+0,3%)

AZIE

De Aziatische beurzen kleurden vrijdag groen.

Nikkei 225             39.594,14 (+0,6%)
Shanghai Composite     2.974,64 (+1,0%)
Hang Seng              17.815,07 (+0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0685. Donderdagavond noteerde het muntpaar op 1,0704.

USD/JPY Yen   161,03
EUR/USD Euro  1,0685
EUR/JPY Yen   172,06

MACRO-AGENDA:
06:30 Producentenprijzen – Mei (NL)
08:00 Economische groei – Eerste kwartaal def. (VK)
08:45 Inflatie – Juni vlpg (Fra)
09:55 Werkloosheid – Juni (Dld)
14:30 Persoonlijke bestedingen en PCE-inflatie – Mei (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago – Juni (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan – Juni def. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
– Geen agendapunten


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.