Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen terughoudend in aanloop naar Franse verkiezingen

Europese beurzen terughoudend in aanloop naar Franse verkiezingen
28 jun 2024 om 18:40

 De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag overwegend lager geëindigd. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,2 procent tot 511,42 punten. De Duitse DAX liet een bescheiden winst optekenen van 0,1 procent op 18.235,45 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,7 procent bij een stand van 7.479,40 punten. De Britse FTSE sloot 0,2 procent lager op 8.164,12 punten.

“Nu we vandaag het hoofdstuk over de handelsmaand juni afsluiten, vallen verschillende gebeurtenissen en cijfers op. Wat Europa betreft, waren de vervroegde verkiezingen in Frankrijk [die werden aangekondigd] door president Macron van cruciaal belang. Als gevolg daarvan hadden Franse activa te lijden en dat gold ook voor de bredere Europese aandelenindices in vergelijking met de VS, waar technologienamen Wall Street opnieuw hoger leidden”, zei Frank Vranken van Bank Edmond de Rothschild.

Voor de Stoxx Europe 600 was het een mooie eerste jaarhelft, met een plus van bijna 7 procent maar daar kwam de afgelopen maanden wel wat de klad in. Kijkend naar het afgelopen kwartaal daalde de pan-Europese index licht en in juni werd een verlies van rond een procent geleden.

De Duitse DAX steeg in de eerste zes maanden van 2024 zo’n 9 procent, maar in het afgelopen kwartaal en in de maand juni daalde de index ruim een procent. De Franse beurs staat voor het jaar in de min en leverde afgelopen maand ruim 6 procent in en in het tweede kwartaal bijna 9 procent.

De eerste ronde van de Franse verkiezingen vindt zondag plaats en de radicaalrechtse partij van Marine Le Pen gaat ruim aan kop in de peilingen, terwijl Macrons partij zelfs achter de linkse coalitie staat in de meest recente polls.

Allianz zei dat zowel een extreemrechtse als een extreemlinkse Franse regering negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de Franse financiële markten, maar de besmetting voor de rest van Europa is volgens de analisten beperkt, zolang de volgende regeringsleider zijn anti-EU-standpunt matigt.

De Franse tienjaarsrente noteerde vrijdag op 3,286 en de Duitse variant op 2,497 procent, waarmee de spread uitkwam op 79 punten.

“We verwachten dat dit verschil weer iets kan afnemen wanneer de tweede ronde van de verkiezingen is geweest op 7 juli, mits de Franse kiezers geen enorme ruk naar links maken. We zullen zien. De onzekerheid over de uitslag leidt voor nu vooral tot volatiliteit”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Een overwinning van Le Pen in het weekend zou de dollar opjagen als veilige haven, denkt ING. Ook de analisten van Barclays voorzien een zwakkere euro, door de verwachte verzwakking van de Europese instituties. De euro/dollar handelde vrijdagavond wel iets boven 1,07.

“De perceptie van een verhoogd Europees risico had [in juni] ook een impact op obligaties en valuta’s. De euro verloor terrein ten opzichte van de greenback”, zag Vranken. Het muntpaar daalde dit jaar tot nog toe bijna 3 procent en in de maand juni ruim een procent.

De olieprijzen stonden vrijdag onder druk maar zijn sinds het begin van 2024 wel met meer dan tien procent gestegen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag nog bekend dat de Britse economie in de eerste drie maanden van dit jaar iets harder is gegroeid dan aanvankelijk gemeten. Het Britse bruto binnenlands product steeg met 0,7 procent op kwartaalbasis. Dat is een kleine opwaartse bijstelling ten opzichte van de eerder gemelde groei van 0,6 procent.

De Franse inflatie daalde in juni van 2,3 naar 2,1 procent. Het aantal werklozen in Duitsland is in juni sterker dan verwacht gestegen en het werkloosheidspercentage liep daardoor op naar 6,0 procent.

Bedrijfsnieuws

Zalando voerde vrijdag de DAX aan, met een plus van 2,7 procent. MTU Aero Engines won 2,4 procent. Siemens Healthineers leverde in Frankfurt 2,8 procent in.

In Parijs eindigde Dassault net als MTU in het groen en deed ook ArcelorMittal goede zaken. Franse banken kenden een mindere dag. Crédit Agricole leverde 1,5 procent in en ook Société Générale en BNP Paribas sloten gemiddeld een procent in het rood.

Na een dip op donderdag zaten Europese autoaandelen vrijdag in de lift. Porsche Automobil Holding won 1,0 procent, Volkswagen 1,4 procent en Mercedes-Benz 1,8 procent. Renault steeg 1,1 procent.

Consumentenaandelen Henkel, Beiersdorf en L’Oreal stonden onder druk, waarbij L’Oreal zelfs 3,0 procent verloor en hekkensluiter was in de CAC40, terwijl Europese halfgeleideraandelen juist in het groen eindigden.

STMicroelectronics voerde de beurs in Parijs aan, met een winst van 1,5 procent. Infineon won bijna een procent. ASML moest het in Amsterdam doen met een plus van iets minder dan een half procent.

Nokia nam Infinera over in een deal ter waarde van 2,3 miljard dollar. Het aandeel Nokia steeg in Helsinki met 1,5 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot rond een half procent in het groen.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers van aandelen in dit artikel

  • BE20
    * *
  • BNP Paribas
    * *
  • FR40
    * *
  • Infineon
    * *
  • L’Oreal
    * *
  • Mercedes Benz
    * *
  • PORT20
    * *
  • Siemens
    * *

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.