Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Verdeeld beeld op Europese beurzen

Verdeeld beeld op Europese beurzen
28 jun 2024 om 12:08

 De Europese aandelenmarkten lieten vrijdag, op de laatste handelsdag van juni, een verdeeld beeld zien. Beleggers zijn wellicht wat terughoudend in aanloop naar de macrocijfers in de VS van vandaag en de aankomende verkiezingen in Frankrijk dit weekend.

De Stoxx Europe 600 index steeg rond het middaguur 0,3 procent tot 514,33 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 0,7 procent op 18.338,38 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,4 procent bij een stand van 7.503,48 punten. De Britse FTSE ging 0,6 procent hoger op 8.228,04 punten.

De maand juni liet een daling van Franse beurs zien, terwijl de Nederlandse beurs dankzij het succes van techaandelen wel steeg. 

Op de laatste handelsdag van de maand zijn alle ogen gericht op de Amerikaanse PCE-inflatie. Vanmiddag om 14:30 uur staan deze op het menu. Analisten rekenen op een afkoeling van de inflatie op jaarbasis in mei naar 2,6 procent, ten opzichte van 2,7 procent een maand eerder. En de kerninflatie is vermoedelijk gedaald van 2,8 naar 2,6 procent.

“Dat is nog niet helemaal op het gewenste niveau van 2 procent, maar zet de deur naar een eerste renteverlaging naar onze mening wel op een kier”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Zondag is ook de eerste ronde van de Franse verkiezingen. Rassemblement National van Marine Le Pen ligt volgens de laatste peilingen op kop met 36 procent, terwijl de Renaissancepartij van president Macron nu 22 procent van de stemmen zou krijgen. De coalitie van linkse partijen, Nouveau Front populaire, nestelt zich daartussen met 28 procent.

De Britse economie bleek in de eerste drie maanden van dit jaar iets harder gegroeid dan aanvankelijk gemeten. Het Britse bruto binnenlands product steeg met 0,7 procent op kwartaalbasis. Dat is een kleine opwaartse bijstelling ten opzichte van de eerder gemelde groei van 0,6 procent.

De Franse inflatie daalde in juni van 2,3 naar 2,1 procent. 

Het aantal werklozen in Duitsland is in juni sterker dan verwacht was gestegen en het werkloosheidspercentage steeg daardoor naar 6,0 procent.

De geopolitieke spanningen zorgde voor verder oplopende olieprijzen en een vat Brent noteerde 1,0 procent hoger op 85,30 dollar. De oliemarkt is een complexe markt, waar momenteel de risico’s voor een prijsstijging groter zijn dan voor een daling, zo zei Hans van Cleef, hoofd energie research bij Publieke Zaken, voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5. Van Cleef sluit een olieprijs van 100 dollar daarom niet uit.

De rentes liepen wat op in aanloop naar de PCE-inflatie data van vanmiddag en de euro/dollar daalde licht naar 1,0700.

Bedrijfsnieuws

Allianz zei dat zowel een extreemrechtse als een extreemlinkse Franse regering negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de Franse financiële markten, maar de besmetting voor de rest van Europa is volgens de analisten beperkt, zolang de volgende regeringsleider zijn anti-EU-standpunt matigt.

Nokia neemt Infinera over in een deal ter waarde van 2,3 miljard dollar. Het aandeel Nokia steeg 1,0 procent.

Futures Wall Street

Rond lunchtijd waren de futures op Wall Street groen gekleurd en de S&P 500 noteerde zo’n 0,3 procent hoger.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.