Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX start julimaand in het groen

AEX start julimaand in het groen
1 jul 2024 om 08:09

 De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een fors hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong ruim een half procent in het groen.

De AEX daalde afgelopen week op weekbasis nog nipt met 0,2 procent naar een slotstand van 925,23 punten. Het eerste half jaar van 2024 werd evenwel afgesloten met een winst van meer dan 17 procent, waarbij uitgekeerde dividenden nog niet eens zijn meegerekend. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 steeg in deze periode iets minder dan zeven procent. 

“Na een sterke eerste helft van het jaar verwachten we dat er voor aandelenbeleggers ook voor de tweede helft van het jaar nog wat in het vat zit”, blikte investment manager Simon Wiersma van ING vooruit. “Toch verwachten we niet dat de beurzen in een mooie rechte lijn verder omhoog zullen gaan. Dat gebeurt namelijk nooit”, waarschuwde de marktkenner van ING.

Wall Street nam vrijdag gas terug, nadat de voor de Federal Reserve belangrijke PCE-inflatie conform de verwachting uitkwam op 2,6 procent, met een daling voor de S&P 500 van krap een half procent. De hoofdgraadmeter steeg in de eerste zes maanden met ruim 14 procent, terwijl techbeurs Nasdaq meer dan 18 procent kon bijschrijven.

Rassemblement national van Marine Le Pen won zondag de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen, zoals analisten ook hadden verwacht. Op 7 juli gaat Frankrijk opnieuw naar de stembus, voor de tweede ronde. Door de hoger dan verwachte opkomst, is het volgens politiek analisten lastiger inschatten wat de uitkomst wordt van deze tweede ronde. 

President Emmanuel Macron, die na de Europese verkiezingen besloot om vervroegd verkiezingen voor het parlement uit te roepen, zou ook bij een nederlaag willen aanblijven. Zijn termijn loopt nog tot in 2027.

De hoofdindices in Azië bewogen vanochtend in een bandbreedte van slechts enkele tienden van een procent ten opzichte van het slot van vrijdag. 

In China wees dit weekend de officiële inkoopmanagersindex voor de industrie in juni voor de tweede maand op rij op krimp, met een stand van 49,5. Vanochtend signaleerde een door S&P Global vrijgegeven index voor de industrie echter juist een kleine groeiversnelling, met een indexstijging van 51,7 naar 51,8 in juni. 

Later vandaag worden ook in de eurozone en de VS de inkoopmanagersindices voor de industrie in juni vrijgegeven. 

De Amerikaanse olie-future koerste vanochtend krap een half procent hoger naar 81,88 dollar per vat. 

Bedrijfsnieuws

Aperam heeft in het tweede kwartaal een hogere EBITDA behaald dan in het eerste kwartaal. Dit verwachten analsiten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus. In de eerste drie maanden bedroeg de aangepaste EBITDA 55 miljoen euro. Aperam zei toen voor het tweede kwartaal op een hogere EBITDA te rekenen.

ForFarmers nam Van Triest Veevoeders over. Van Triest Veevoeders, een familiebedrijf uit Hoogeveen, is gespecialiseerd in het verhandelen van reststromen. Van Triest verhandelt jaarlijks ruim 1 miljoen ton aan reststromen en heeft 90 medewerkers.

Onward Medical sloot een nieuwe lening af voor maximaal 52,5 miljoen euro. De lening werd afgesloten bij het Amerikaanse Runway Growth Capital. Met dit nieuwe geld zal Onward alle uitstaande schulden aflossen. 

Ten Cate Investeringsmaatschappij lanceerde vrijdag formeel het bod van 142,50 euro per aandeel op Hydratec.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde vrijdag 0,4 procent op 5.460,48 punten, de Dow Jones index verloor 0,1 procent op 39.118,86 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent lager op 17.732,60 punten. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ABN AMRO

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.