Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Europese beurzen verliezen wat stoom

Europese beurzen verliezen wat stoom
1 jul 2024 om 18:37

De aandelenmarkten in Europa zijn maandag in het groen geëindigd, maar wel onder de hoogste punten van de dag. De Stoxx Europe 600 index steeg uiteindelijk 0,3 procent tot 513,04 punten. De Duitse DAX liet ook een winst optekenen van 0,3 procent op 18.290,66 punten. De Franse CAC 40 won 1,1 procent bij een stand van 7.561,13 punten, waar de winst eerder op de dag nog zo’n 2 procent bedroeg. De Britse FTSE eindigde fractioneel hoger op 8.166,76 punten.

Franse aandelen lieten op de eerste dag van de maand juli hun sterkste stijging in bijna twee jaar zien, nadat uit de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk bleek dat de extreem-rechtse Rassemblement National partij van Marine Le Pen waarschijnlijk geen meerderheidsregering kan vormen.

“Vooraf was gevreesd voor een grote (absolute) meerderheid voor de partij van Le Pen of voor links, maar dat is dus niet gebeurd. Volgende week zondag 7 juli is de tweede en beslissende stemronde”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Analisten van Conotixia wezen op het optimisme op de Europese beurzen, maar waarschuwden ook dat een minderheidsregering waarschijnlijk te maken zal krijgen met een moeilijke “cohabitatie” en het is onwaarschijnlijk dat het politieke toneel stabiel zal zijn.

Franse banken, die een flinke klap kregen toen de vervroegde verkiezingen werden aangekondigd, boekten maandag de grootste winsten.

“Wij verwachten een relatief hoge volatiliteit van de aandelenkoersen, terwijl de fundamentele factoren ook deze week waarschijnlijk grotendeels buiten beeld zullen blijven voor de Franse banken”, aldus Deutsche Bank, die wees op de veerkracht van de kredietverstrekkers.

Citi denkt ook dat de Franse banken volatiel zullen blijven tot de tweede verkiezingsronde.

De Franse tienjaarsrente noteerde maandag rond het slot licht hoger op 3,287 procent, terwijl de Duitse variant met 10 basispunten steeg naar 2,598 punten. Daarmee is het verschil gedaald tot onder de 70 punten. Dat was vrijdag nog 79 punten.

De euro/dollar handelde rond het slot licht hoger op 1,0736, terwijl de olieprijzen licht stegen.

Op macro-economisch vlak was er maandag aandacht inkoopmanagersindexen uit de eurozone. Zowel de Duitse als Franse industrie krompen in juni harder. Daardoor nam ook de krimp van de industrie in de eurozone toe, met een inkoopmanagersindex die daalde van 47,3 tot 45,8.

Cyrus de la Rubia, hoofdeconoom bij Hamburg Commercial Bank, beschouwt dit echter als een tijdelijke dip.

Dinsdag staan inflatiecijfers uit de eurozone op de rol en vindt een paneldiscussie plaats met ECB-voorzitter Christine Lagarde en Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens het jaarlijkse symposium van de Europese Centrale Bank in het Portugese Sintra.

Bedrijfsnieuws

Financials zaten maandag in de lift. Deutsche Bank en Commerzbank stegen zo’n 3 procent in Frankfurt. BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale wonnen zo’n 3 tot 3,5 procent in Parijs. ING steeg 2,5 procent in Amsterdam en UniCredit zelfs meer dan 4,5 procent in Milaan.

In de DAX ging Zalando aan kop, met een winst van ruim 4 procent. Farmabedrijven als Merck KGaA, Qiagen en Sartorius gingen onderuit, waarbij laatstgenoemde hekkensluiter was met een verlies van meer dan 3 procent. SAP daalde 2 procent.

In Parijs was Teleperformance koploper, met een plus van 4,5 procent. Aandelen van luxemerken LVMH, Kering en Hermes stonden onder druk en daalden tot bijna 2 procent. Dassault verloor zelfs meer dan 2 procent en sloot daarmee de rij in Parijs.

Energiebedrijven als RWE en Engie beleefden een positieve dag, met winsten van 2 tot 3 procent. Halfgeleideraandelen als ASML en STMicroelectronics verloren één tot dik anderhalf procent.

Atos heeft een akkoord bereikt met een groep banken en obligatiehouders over de voorwaarden van een financiële herstructurering van het noodlijdende Franse IT-bedrijf. Desondanks verloor het aandeel licht terrein.

AkzoNobel koerste ruim een procent lager op 56,18 euro, nadat zakenbank Goldman Sachs het aandeel op de verkooplijst plaatste, waarbij het koersdoel scherp werd verlaagd van 70,00 naar 53,00 euro. ING verlaagde het koersdoel van 70,00 naar 64,00 euro, met een onveranderd Houden advies in aanloop naar de halfjaarcijfers.

Anglo American heeft de productie bij zijn kolenmijn Grosvenor in Queensland in Australië stilgelegd na een ondergrondse brand zaterdag. De kolenmijn zal waarschijnlijk enkele maanden gesloten blijven vanwege de schade die hierdoor is ontstaan, meldde het bedrijf. Het aandeel verloor maandag bijna 3 procent.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen bleven rond het Europese slot dicht bij huis.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.